Koti ja asuminen

Jatkoaikaa lempiomenapuulle voi hakea puutarhamessuilta

Varttaminen on vanha tapa jalontaa hedelmäpuu

Asuminen | Turun Sanomat 2.4.2010 02:27 |

Varrentaminen eli varttaminen on vanha tapa jalontaa omena- ja muitakin hedelmäpuita.

– Varsinkin varttunut väki puhuu vielä omenapuiden jalostamisesta tarkoittaessaan varttamista. Jalostaminen on kuitenkin sitä, kun kehitellään uusia lajikkeita, opastavat Brita ja Jarmo Mattila, joiden taimistossa on vartettu menneen talven aikana yli 18 000 hedelmäpuuta.

Varttamista voi tehdä kahdella tavalla. Kun pihalta löytyy talvenkestävä, perusrungoltaan terve alle 20-vuotias, happamia tai muuten omaan makuun sopimattomia hedelmiä tekevä omenapuu, siihen voidaan varttaa jonkun herkullisen omenalajikkeen jaloverso. Tällöin perusrunko toimii juuristona ja jaloverso saa siitä hyvän kasvualustan.

Toinen tapa on ottaa maukkaita omenia kasvattavasta puusta jalo-oksa, jonka varttaa perusrunkotaimeen. Jalo-oksan voi tällöin viiltää vaikka vanhasta kotipihan puusta, jolloin lapsuuden parhaat omenat saa helposti siirrettyä omalle pihalle ilman koko puun siirtoa.

Hiirenkorvat sallittuja

Puutarhamessujen aikana voi Lounais-Suomen Puutarhayhdistyksen osastolla kokeilla varttamista, ja osastolla on myös Mattilan Taimiston edustajia auttamassa. Mukanaan voi tuoda oksan omasta puusta perusrunkoon varttamista varten tai ostaa osastolta jalo-oksan. Varttaminen maksaa 6 euroa.

Mikäli tuo mukanaan oksan, tulee sen olla viimevuotisesta kasvusta, siinä ei saa olla sivuoksia ja paksuudeltaan sopiva on 4–6-millinen, kymmensenttinen pala.

– Perusrunko saa olla hiirenkorvalla, mutta kasvuun se ei ole saanut vielä lähteä, Jarmo Mattila sanoo.

– Eikä tarvitse edes tietää mikä lajike on kyseessä. Omenat ja vanhat päärynälajikkeetkin ovat kaikki hyviä vartettavia. Maku kyllä pysyy samana, kun oksa vartetaan perusrunkoon, lisää Brita Mattila.

Satoa muutaman vuoden päästä

Osastolla oksa vartetaan hillittykasvuiseen perusrunkoon, joka sopii pienellekin pihalle.

Hillittykasvuisen rungon muita hyviä puolia ovat nopeampi sato ja vähempi hoito kuin normaalikasvuisessa puussa.

Kun oksa vartetaan ammattilaisten avustuksella, mukaan saa jatkohoito-ohjeet. Vartettu taimi on mahdollista antaa myös taimiston kasvatettavaksi, sillä samana vuonna rungosta ei hedelmiä saa.

– Ennen kuin hedelmiä alkaa tulla, kuluu kolmesta neljään vuotta. Sen jälkeen puu kyllä tuottaa normaalisti, Brita Mattila toteaa.

Se tarkoittaa sitäkin, että vaikka vartettu puu seuraavana vuonna kukkisi, kannattaa kukat napsia pois voimistaakseen puun kasvua.

Nyt on juuri oikea aika tehdä varttaminen myös oman pihan omenapuuhun. Messuosastolta voi halutessaan ostaa jalo-oksia ja varttamistarpeita kotiin viemisiksi.

– Kun varttaa omenapuuta, ei saa olla enää pakkasia. Huhtikuussa on hyvä aika, toukokuussa on sitten jo liian myöhäistä, ohjeistaa Jarmo Mattila.

Puun oksaan tehdään suora sivuvarrennos yhdellä vuolaisulla, terävällä veitsellä.

– Varrennoksen ympäriltä pitää ottaa pois paljon oksia, että vartettu oksa saa voimaa.

Mutta lisävoimaa puulle ei saa antaa, sillä juuristosta kyllä riittää puhtia koko puulle, Mattila neuvoo. Hän innostaa varttamaan kotiomenapuuhun eri lajikkeita.

– Perheomenapuu, jossa on useampaa lajiketta on kiva pienessäkin pihassa. Kunhan vaan muistaa, mitä on varttanut millekin puolelle.

KRISTIINA SIIVONEN

Puutarhan kevät -messut Turun messu- ja kongressikeskuksessa 9.–11.4.

TSTV - Uusimmat