Koti ja asuminen

Kukonaskel grillikauteen

Asuminen | Turun Sanomat 18.4.2004 03:00 |

Vaativinkin gurmeekokki löytää tämän päivän grillimarkkinoilta varmasti omansa. Eivätkä suunnittelijat ole unohtaneet veneilijöitä eivätkä karavaanareitakaan. Piknikretkiä harrastaville kertakäyttögrilli on erinomainen ratkaisu.

Kaasu- ja sähkögrillien rinnalla on edelleenkin saatavana vanhoja tuttuja pulleakylkisiä hiiligrillejä.

On grilli sitten paikalleen rakennettu tai kaupasta ostettu, sen on oltava suojaisessa paikassa, riittävän kaukana syttyvistä materiaaleista. ja palamattomalla alustalla.

Perusgrilli omin käsinGrillin voi vallan mainiosti rakentaa myös itse. Helpoin rakennusmateriaali on tiili ja muuraamalla saa syntymään tukevimman rakenteen.

Luonnonkivistä tulee todella hieno grilli, mutta työ vaatii rakentajaltaan niin aikaa kuin kärsivällisyyttäkin. Ja ehkä jonkun verran myös muurarin taitoja.

– Kalliopohja on paras ja turvallisin alusta grillin rakentamiseen, kertoo muurari Pertti Valtonen Turun Ammatillisesta Aikuiskoulutuskeskuksesta.

Grillin voi rakentaa myös nurmikolle, mutta silloin se tarvitsee alleen tukevan laatan. Myös sen voi tehdä itse.

Pohjustusta varten maata kaivetaan noin puolen metrin syvyydeltä, grillin pohjaa hiukan laajemmalta alueelta. Monttu täytetään hiekalla routimisen estämiseksi. Päälle valetaan kymmenen sentin paksuinen kuivabetonikakku.

Tärkeintä grillin rakentamisessa on, että siitä tulee suora joka suuntaan, jotta grillaustaso asettuu hyvin paikoilleen. Pertti Valtonen neuvoo käyttämään vatupassia ahkeraan, sillä harjaantunutkaan silmä ei välttämättä kerro pieniä kallistuksia.

Tiilet kannattaa ennen muuraamista "kylmälatoa" pohjan päälle oikeaan kokoon ja muotoon. Silloin saadaan tiilien tarve ja mitat selville.

Tiilet muurataan puolen kiven jaolla eli limittäin, jolloin rakenteesta tulee kestävämpi. Myös kulmat tulevat silloin siistimmän näköisiksi.

Tiilet katkaistaan määrätyn mittaisiksi muurausvasaralla. Homman voi hoitaa myös käyttämällä talttaa ja vasaraa.

Muurauksessa käytetään 12 millin saumaa. Silloin tulos on tiivis ja kestävä. Joka kerroksen jälkeen tarkastetaan, että grilli on vaaterissa niin pysty kuin vaakatasossakin.

Viimeisen tiilikerroksen päälle voi kiinnittää saneerauslaastilla ulkolaattoja tai levittää kerroksen saumauslaastia. Näin pinnasta saadaan siisti eikä se ole niin altis sateelle ja talven pakkasille.

Kun grilli on muurattu, vedetään saumausraudalla 15 millin ura ympäriinsä grillausritilää varten. Laasti kuivuu melko hitaasti, mutta työ kannattaa tehdä parin tunnin sisällä.

Grilli on tarpeeksi kuiva ruoanvalmistukseen seuraavana päivänä.

Rapputrallikin voi olla ritilänäGrillausritilän voi ostaa rautakaupasta tai hitsata itse harjateräksestä. Myös huolella puhdistettu ja pesty rapputralli käy vallan mainiosti ritiläksi. Se ei varmasti notku painavimmankaan pihvin alla.

Tiiliä tarvitaan 56 kpl, mutta aina kannattaa ostaa rikkoutumisen varalta kymmenkunta ylimääräistä. Tiilien hinnaksi tulee noin 40 euroa.

Muurauslaastia myydään 25 kilon säkeissä, joiden hinnaksi tulee noin 20 euroa.

Kuivabetonia myydään myös 25 kilon säkeissä. Alustaan menee neljä säkkiä ja hinnaksi tulee noin 20 euroa.

MARJATTA KANGAS

TSTV - Uusimmat