Extra

Hoiva-alan naiset synnyttävät Suomen lapset

Extra | Turun Sanomat 10.3.2012 03:02 |

Suomalaisnaisista eniten lapsia on lähi- ja lastenhoitajilla. Koko top kymppi koostuu pääosin sosiaali- ja terveysalan palkansaajista, kun tarkastellaan 35–49-vuotiaiden naisten lasten lukumäärää.Alhaisin lapsiluku taas on taiteilijoilla, kirjastonhoitajilla, toimittajilla ja tietotekniikka-alan asiantuntijoilla.

Vähiten lapsia näyttäisi olevan luovien tai teknisesti suuntautuneiden alojen naisilla: heidän jälkikasvunsa pääluku on lähempänä yhtä kuin kahta.

Aihetta ei ole tarkemmin tutkittu. Kansaneläkelaitoksen johtavan tutkijan Anita Haatajan valistunut arvio kuitenkin on, että naisvaltaisilla aloilla vallitsee todennäköisimmin lapsimyönteinen ilmapiiri. Siksi hoitoalalla suhtaudutaan ymmärtäväisesti lapsiin ja vanhemmuuteen, mikä saattaa osaltaan pitää yllä sukupuolten mukaista eriytymistä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuspäällikön Minna Salmen mukaan silmiinpistävintä suomalaisnaisten lapsilukutilastossa on se, että toimeentulon ja työpaikan epävarmuus hyydyttää lisääntymisintoa.

– Sehän tiedetään, että määräaikaiset työsuhteet lykkäävät lastenhankintaa. Tässä on kuitenkin alakohtaisia eroja. Hoitoalalla on paljon määräaikaisia työsuhteita, mutta todennäköisyys sille, että uutta työtä löytyy, on suurempi kuin vaikkapa tutkijoilla ja projektitehtävissä, Minna Salmi toteaa.

LUE LISÄÄ LAUANTAIN EXTRASTA

TSTV - Uusimmat