Auto ja liikenne

Yksinkertaisuudessaan hyvä ja toimiva

Liikenne | Turun Sanomat 27.8.2012 03:31 |

Paprikanpunainen, luunvalkoisella maskilla somistettu vuodelta 1963 oleva Scania Vabis L76 on juuri samanlainen auto, jolla autoilija Matti Haavisto Huittisista aloitti varsinaisen kuljettajanuransa 18-vuotiaana.

– Se on perussyy, miksi tämän hankin. Yhteensä meillä on auton kanssa työvuosia sata, Matti Haavisto sanoo.

Pelkäksi museokaluksi ei autoa ostettu, vaan se toimii milloin rekanvetäjänä, milloin päällä on kontti tai muuttokuorma. Muutaman kerran sillä on käyty Saksassakin, ja huomioarvo on ollut melkoinen.

Hevosvoimia, sitkeitä sellaisia, on 195.

– Tällä ei hevillä jää jumiin. L76 on viimeisiä malleja, joissa on erillinen maastovaihdelaatikko eli alennusvaihde, Haavisto kertoo.

– Tokihan tämä on ajossa hiukan kankea, ja vaatii totuttelua, että osaa oikea-aikaisesti käyttää kahta vaihdekeppiä, konkari tuumaa.

Alun alkaen Scania oli öljyautona Göteborgissa, sittemmin se oli Pyhäjärvellä aura-autona.

– Kilometrejä mittarissa on miljoonia, mutta kone on kunnossa; sille ei ole tehty mitään. Ajamalla se tuotiin Pyhäjärveltä Huittisiinkin, ja yhä se on liki päivittäisessä käytössä.

Sitä vastoin ulkoisesti auto on kokenut perusteellisen ehostuksen. Ruosteet on häädetty, pelti on saanut uuden maalipinnan, ikkunat ja verhoilut on uusittu.

– Olen hyvin tyytyväinen lopputulokseen, jonka mahdollistivat monet huittislaiset kädentaitajat, Matti Haavisto kiittelee.

Kojelauta sitä vastoin on alkuperäisessä asussaan.

– Ajan patinan täytyy näkyä edes jostain.

Autoilusta Matti otti kiinni jo 15-vuotiaana toimiessaan Lauttakylän Auto Oy:n rahastajana. Ammattiajokortin hän ajoi presidentin erikoisluvalla 18-vuotiaana ja siitä asti on pyörä pyörinyt.

Vuonna 1985 hän perusti oman yrityksen, jota Marko-poika nyt jatkaa. Kotimaan liikenteestä toiminta on laajentunut ulkomaanajoihin.

– Olen ollut onnekas, sillä olen aina pitänyt työstäni.

Vaikka autoilu on ollut työ, osin se on ollut myös harrastus. Ajotaidon maailmanmestaruuksia hän on pokannut kaksi, voitto on myös peruutuskisasta.

Mikä vanhassa Scaniassa on sitten niin ylivertaista?

– Se on niin yksinkertainen kuin auto olla voi, siksi se on niin toimintavarma.

Kun on kaksi vanhaa ja molemmat vähän yksinkertaisia, yhteistyö toimii, Matti Haavisto nauraa.

• Sarja päättyy.

MARJA HEIKKILÄ

TSTV - Uusimmat