Lontoo

Legendan seuraava haaste hämärän peitossa

Lontoo | Turun Sanomat 10.8.2012 18:10 |

Usain Bolt ei usko olevansa vuoden 2016 Rio de Janeiron olympialaisissa tavoittelemassa kolmatta perättäistä 100 ja 200 metrin olympiatuplaa.

– Minun aikani on silloin luultavasti ohi, Bolt totesi Lontoossa 200 metrin mestaruuden jälkeen.

Toisen perättäisen olympiatuplan varmistuminen toi Boltin uran pysäkille.

– Asetin itselleni tavoitteeksi tulla legendaksi. Nyt pitää pohtia, mikä minua motivoi jatkossa, ehkäpä jalkapallo, Bolt veisteli.

Juoksija ei odota puhelua suosikkijoukkueensa Manchester Unitedin managerilta Alex Fergusonilta tai Jamaikan krikettijoukkueen johdolta, vaikka ilmaisi kiinnostuksensa kokeilla myös kriketin peluuta. Ura jatkuu piikkarit jalassa.

– Jamaikan kelkkailujoukkueeseenkaan ei ole tarkoitus liittyä, Bolt naureskeli.

Pikamatkojen maailmanennätysjuoksija kaipaa uusia haasteita, mutta ei halua edes arvailla mitä ne ovat.

– Älkää kysykö 400 metristä, Bolt torppasi median utelut varttimailin kokeilusta, joka on ollut Boltille yksi mahdollisuus.

Entäpä pituushyppy?

– Se on laji, jota olen aina halunnut kokeilla.

Ei kunnioitusta Lewisile

Kuluneen olympiadin aikana Bolt on mullistanut 100 ja 200 metrin juoksun. Kun Michael Johnson voitti 200 metrin olympiakultaa vuonna 1996 Atlantan kivikovalla ja supernopealla radalla ajalla 19,32 sitä pidettiin ikuisena, lyömättömänä tuloksena.

Kun Bolt 200 metriä voittaessaan Lontoossa sivusi tuota aikaa, se oli monelle pieni pettymys. ME kun on jo 19,19.

Boltin kehitys on kirvoittanut myös dopingepäilyjä. Yhden niistä esitti pikajuoksulegenda Carl Lewis jo Pekingin olympiakisojen jälkeen. Se kismittää Boltia edelleen.

– Olen menettänyt kaiken kunnioitukseni Carl Lewisiä kohtaa, Bolt murjoi yleisurheilun ex-supertähteä.

– Hän etsii vain itselleen huomiota.

Eaton on kovin

Julkisuudesta nauttii myös Bolt. Legendaksi Lontoossa julistautunut juoksija osoitti kuitenkin, että parrasvalojen loisto ei ole himmentänyt suhteellisuuden tajua.

Bolt ei lämmennyt vertailemaan itseään nyrkkeilijä Muhammad Alin tai edesmenneen reggae-tähti Bob Marleyn tapaisiin suurmiehiin. Eikä italialaistoimittajan kysymys siitä, millaisen naisen kaikkien aikojen sprintteri haluaa rinnalleen, tuottanut järin mahtipontista vastausta.

– Haluan rakastua. Muulla ei ole niin väliä, Bolt myhäili.

Eikä Bolt käynyt kiistelemään, kun kymmenottelun olympiakakkonen Trey Hardee totesi, että Boltille kuuluu kisojen nopeimman miehen titteli, mutta olympiayleisurheilun paras urheilija on kymmenottelun voittaja Ashton Eaton.

– Kymmenen lajia, joista yksi on 1 500 metriä. Kyllä se titteli menee Eatonille, kuului Boltin arvio kisojen parhaan urheilijan tittelistä.

TS–STT