Lontoo

Bolt ja kumppanit kruisaillen jatkoon

Lontoo | Turun Sanomat 4.8.2012 16:21 |

Sadan metrin olympiasuosikit kruisailivat Lontoon kisojen pikamatkan alkueristä helppoja voittoja. Sadan metrin ensimmäinen kierros ei tarkentanut kuvaa selkä- ja jalkavaivoista toipuneen Usain Boltin tai muiden kärkinimien juoksukunnosta.

– Juoksu kulki ja harjoitukset ovat menneet hyvin. Reaktiokin oli hyvä, Bolt summasi voitettuaan eränsä ajalla 10,09.

Boltin juoksu ei ollut mitenkään loisteliasta. Hän kompuroi ensiaskeleissaan, mutta se ei hallitsevaa olympiavoittajaa huolettanut.

– Vähän tupelsin yhdellä askeleella. Onneksi se sattui nyt, Bolt totesi.

Boltin maajoukkuetoveri ja kesän maailmantilaston ykkönen Yohan Blake kiihdytti erävoiton sujuvalla juoksulla ajalla 10,00. Jamaikan 100 metrin joukkueen kolmas jäsen Asafa Powell otti erävoiton ajalla 10,04.

– Piti ravistella pölyt kropasta, Powell veisteli.

Jamaikalaisten amerikkalaisista haastajista nopein oli Ryan Bailey. Hän oli varman päälle startista huolimatta alkuerien nopein ajalla 9,88. Se sivusi hänen ennätystään ja nosti juoksijan kesän maailmantilastossa seitsemänneksi.

– Lähtö piti ottaa varman päälle, koska piti vain varmistaa jatkopaikka, Bailey totesi.

Konkari Justin Gatlinin juoksussa oli jo vähän tekemisen makua. Erävoittoon hän nousi ajalla 9,97.

– Rata on supernopea. Tarkoitus oli vain hioa juoksua teknisesti, Gatlin tuumi.

Tyson Gay juoksi erävoittonsa ajalla 10,08, mutta 1,4 metriä sekunnissa hönkineeseen vastatuuleen.

– Sellainen 75-prosenttinen juoksu, Gay tuumi.

St. Kitts ja Nevisin Kim Collins ei alkueriin ilmaantunut. Vuoden 2003 maailmanmestari ilmoitti twitterin kautta, ettei tule enää edustamaan St. Kitts ja Nevisiä. Collinsilla ja olympiajoukkueen johdolla on ollut erimielisyyksiä liittyen juoksijan vaimon vierailuun olympialaisissa.

Sadan metrin välierät ja finaali juostaan sunnuntaina

Merritt jäi matkalle

Varttimaileri LaShawn Merritt ei puolusta 400 metrin olympiavoittoaan Lontoossa. Hän loukkasi jalkaansa hiljattain Timanttiliigan Monacon kilpailussa, eikä jalka kestänyt juoksemista lauantaisissa alkuerissä kuin reilut 200 metriä.

– Jalkaa on hoidettu tuntitolkulla aamusta iltaan, Merritt kertasi keskeytettyään alkueräjuoksun

– Olin varma, että pystyisin kilpailemaan.

Alkuerien parasta kyytiä juoksi Belgian Jonathan Borlée, joka pudotti matkan Belgian ennätyksen 44,43:een ja kimmahti kesän maailmantilastossa toiseksi. Hän alitti 45 sekuntia kuluvan kesän mittaan jo kolmannen kerran.

– Aika vähän yllätti. Tarkoitus oli vain varmistaa jatkopaikka, belgialainen totesi.

Juoksullaan Borlée nappasi maansa ennätyksen veljeltään Kevin Borléelta, joka viiletti omassa alkuerässään voittoon ajalla 45,14.

Vuosi sitten Daegun MM-kisoissa pronssille pinkonut Kevin Borlée pinkoi aiemmin tänä kesänä kotimaansa mestaruuskisoissa ennätyksekseen 44,56, joka oli myös Belgian ennätys Lontoon alkueriin eriin asti.

Varttimailin hallitsevan maailmanmestari Grenadan Kirani James otti alkuerissä helpon erävoiton ajalla 45,23.

TS–STT