Lontoo

Britannia on sekaisin Murraysta

Lontoo | Turun Sanomat 30.7.2012 20:05 |

Omista olympiakisoistaan jättipottia hamuava Britannia vaihtaisi muutamassa muussa lajissa kultaisen mitalin himmeämpään, jos se takaisi Jarkko Niemisen kohtaavalle skotti Andy Murraylle tennisturnauksesta jättipotin.

Niin Murray kuin koko Britannia janoavat tenniksessä suurvoittoa. 25-vuotias Murray on saavuttanut ikäisekseen paljon, kahdeksan Masters-turnauksen mestaruutta ja 22 ATP-kiertueen kaksinpelititteliä yhteensä, mutta grand slam -sarakkeessa näkyy vain neljä finaalitappiota.

Toistaiseksi viimeinen kaksinpelin grand slam -brittivoittaja on Virginia Wade. Hän vei Wimbledonin avointen naisten mestaruuden 1977.

Olympiaturnaus ei nouse tennisasiantuntijoiden arvostuksessa grand slam -kilpailujen rinnalle, mutta Lontoossa jos missä tittelille olisi tilausta.

Murray ylsi runsaat kolme viikkoa sitten perinteisen Wimbledonin nurmella loppuotteluun. Avauserän voitettuaan hän hävisi finaalin Sveitsin Roger Federerille, joka palasi pitkästä aikaa maailman listakärkeen ja olympialaisten ykkössijoitetuksi.

Olympiakisoissa kolmanneksi sijoitettu Murray on maailmanlistan nelonen, hänet kohtaava Jarkko Nieminen 43:s. Ensimmäisellä kierroksella Sveitsin Stanislas Wawrinkan pudottanut Murray hävisi neljä vuotta sitten olympiadebyytissään Pekingissä yllättäen Taiwanin Yen-Hsun Lulle.

Kaikissa neljässä kohtaamisessa Murraylle hävinneelle Niemiselle sopii, että olympialaisissa pelataan kolmen sijasta kahdesta voittoerästä.

– Mieluummin pelaan Andyä vastaan paras kolmesta kuin paras viidestä -systeemillä, sanoo Nieminen, joka riisti selkävaivaiselta Murraylta alkukesästä Ranskan avoimessa mestaruuskilpailussa yhden erän.

Selkäänsä hoidattanut Murray sai Pariisin massakentällä pelinsä sittemmin jengoilleen ja pyöritti Niemistä näytöstyyliin.

Nieminen teki eräryöstön myös pelaajien ensimmäisessä kohtaamisessa Torontossa 2006 katkaisupelissä. Tuolloin 19-vuotias Murray voitti ottelun lopulta 6–4, 6–7, 6–3.

Wimbledonin avoimissa Murray voitti Niemisen 2010 toisella kierroksella kuningatar Elisabetin silmien alla 6–3, 6–4, 6–2.