F1

Räikkösen kypärästä päänsärkyä Ecclestonelle

F1 | Turun Sanomat 24.5.2013 03:22 |

Kimi on the Hunt (Kimi metsästämässä)... Tämä slogan ja siihen liittyvä James Hunt -materiaali , joka on esillä Kimi Räikkösen tämän vuoden Monaco-kypärässä, toi ylimääräistä päänvaivaa Lotuksen suomalaiskuljettajalle Grand Prix -harjoituspäivänä.

F1-moguli Bernie Ecclestone jyrähti, ettei tällainen promootio ole sopivaa, ja määräsi Räikkösen peittämään kypäränsä yläosan teipillä tai vaihtamaan tämän kauden vakiomalliin.

Ecclestonen vastustukselle on omat syynsä. Virallinen on ilmeisesti siinä, että kirjoitus näkyy kamerassa peilikuvana.

Yksi ilmeinen syy on syksyllä ensi-iltaansa tuleva Rush -elokuva Niki Laudan ja James Huntin ajasta 1970-luvulla. Kypäräsuunnittelulla ei kuitenkaan pyritä sen mainostamiseen, vaan lähinnä auttamaan Huntin perhettä.

Viikonlopun kisamenestyksen suhteen kypäräasia on pelkkää kosmetiikkaa. Räikkösen vauhtiin aika-ajossa ja kisassa ei ole vaikutusta, ajaako hän punahehkuisessa Monaco-designissa vai tutummassa kisanumeroon keskittyvässä mallissa.

Tunne parani kaiken aikaa

Aamuharjoituksessa Räikkösellä oli ohjauksen kanssa omat ongelmansa. Täsmällisen nopeasti reagoivaa rattia kaipaava suomalaistähti ei tuntenut oloaan hyväksi ja se heijastuu tällä radalla heti kierrosajassa.

Iltapäiväksi tilanne korjaantui, mutta silloinkin Räikkönen oli tyytyväinen lähinnä auton käyttäymisestä isommalla bensiinimäärällä.

– Suurin pulma aluksi oli, kun en saanut autoa toimimaan, kuten pitäisi. Saimme kuitenkin sitä paremmaksi iltapäivän jaksolle ja sain siitä jo paremman tunteen. Lisäksi meillä on ideat, miten sitä parannetaan lauantaille, Räikkönen selvitti.

Aika-ajossa on panoksena myös mahdollisuus voittotaistoon, johon vaaditaan lähtöpaikkaa kärkikolmikosta.

– Jos auto menee kuin nyt aamulla, meitä odottaa katastrofi aika-ajossa, mutta toivottavasti saamme sitä yhä paremmaksi lauantaiaamun harjoituksissa.

Nico Rosberg takoi kärkiajat kummallakin jaksolla. Jo viime vuonna Michael Schumacher heitti Mercedekselle paaluajan. Onko Mercedes lyötävissä aika-ajossa?

– Mercedes on ollut viime kisoissa aika-ajossa lyömätön, mutta asiat voivat muuttua nopeasti. Sinänsä aika-ajovauhti ei ratkaise kaikkea, koska muutenhan Mercedes johtaisi myös MM-sarjaa. Ei minulla ole mielenkiintoa alkaa arvailla, mitä aika-ajossa tapahtuu.

Keskeytykset kaukainen muisto

Räikkösellä on 33 kisaa peräkkäin ilman keskeytystä ja 22 kisaa peräkkäin pisteillä. Varsinkin tämän vuoden tahti – neljä palkintosijaa viidessä kisassa – on ollut vakuuttavaa.

Räikkönen on jyräämässä ohi sekä Nick Heidfeldin perättäisten maaliin ajettujen kisojen kuin Michael Schumacherin perättäisten pistekisojen ennätyksistä.

– Varmasti jossain kohtaa nämä sarjat loppuvat. On jo nyt mukavat määrät, kun aiemmin olen joutunut pysähtymään aika usein, Räikkönen kuittaa nämä ennätysjahdit.

Jos jatkat tähän tapaan, voitatko mestaruuden?

– En usko, sillä valloittaakseen mestaruuden, täytyy voittaa joitain kisojakin. Varmasti jossain vaiheessa tulee huonojakin kisoja. Toivottavasti ei kuitenkaan liikaa.

Onko Lotus sitten elementissään Monacon kaduilla?

– Ei se helppoa ole, mutta toivottavasti auto on samalla tasolla kuin muillakin radoilla. Silloin meillä olisi mahdollisuus taistella kärkisijoista, Räikkönen aprikoi.

Turun Sanomat, Monte Carlo

HEIKKI KULTA

TS Moottoriurheilu

TSTV - F1