F1

Epävakaa keli sävyttää Räikkösen voittojahtia

F1 | Turun Sanomat 5.7.2012 19:39 |

Viikonloppuna ajettavasta formula ykkösten Britannian gp:stä odotetaan taistelua etenkin Red Bullin, Ferrarin ja McLarenin välillä. Suosikinviittaa asetellaan Red Bull -kuskien harteille, sen verran vakuuttavaa Sebastian Vettelin vauhti oli toissa viikonloppuna Valenciassa ennen jäähdytinviasta johtunutta keskeytystä.

Silverstonen kisaan tuo oman mausteensa Britannian oikukas sää. Viikonlopulle on tänäkin vuonna ennustettu sadetta.

Lotuksen Kimi Räikkösellä on haastajan rooli. Lotuksen vauhti edellisissä kisoissa on ollut hyvää, mutta voitto on jäänyt vielä uupumaan etenkin aika-ajovaikeuksien takia.

Silverstonessa kisaamisesta Räikkönen nauttii täysin siemauksin. Hän voitti siellä mestaruuskaudellaan 2007 ja on muutenkin viihtynyt radalla Formula Renault -ajoistaan lähtien.

– Rata on todella nopea ja vaativa. Se on täynnä pitkiä, soljuvia ja nopeita mutkia. Jostain syystä se on ollut minulle aina hyvä rata, Räikkönen sanoi.

Räikkönen ei ole ajanut radalla sen jälkeen, kun sille tehtiin suuria muutoksia kaudeksi 2011. Suomalainen kuitenkin uskoo oppivansa uuden osion nopeasti.

Sadekelin vaikutus Lotuksen mahdollisuuksiin on Räikköselle mysteeri. Kauden ainoassa sadekisassa Malesiassa kun oli erittäin lämmintä.

– On täysi arvoitus kuinka auto ja renkaat toimivat, jos on märkää ja samalla viileä keli.

Räikkönen on MM-sarjassa kuudentena, 38 pistettä Ferrarin Fernando Alonsosta. Viime kaudella Alonso ajoi kauden ainoan voittonsa juuri Silverstonessa, mutta Ferrarin tämänvuotinen kilpailukyky radalla on pieni arvoitus.

Aerodynamiikka korostuu

Silverstone, brittiläisen moottoriurheilun kehto, on yksi MM-kalenterin perinteikkäimmistä radoista, jolla ajettiin historian ensimmäinen MM-sarjan osakilpailu vuonna 1950.

Nykyisin rata on yksi MM-sarjan nopeimmista ja etenkin auton aerodynaamiset ominaisuudet korostuvat.

McLarenilla uskotaan, että Silverstonen rataprofiili sopii McLarenille Valenciaa paremmin. McLaren on myös tehnyt kotikisansa alla MP4-27-autoonsa merkittävän päivityksen.

Britannian gp on erityisen tärkeä McLarenin brittikuljettajille Lewis Hamiltonille ja Jenson Buttonille. MM-sarjassa kolmantena oleva Hamilton on ollut viime aikoina kaksikosta selvästi niskan päällä.

– Silverstone ei ole pelkästään kotikisani, se on huippurata, todellinen kuljettajan rata, Hamilton sanoi.

– Saan yleisöstä aivan uskomattoman paljon energiaa.

TS–STT

TS Moottoriurheilu

TSTV - F1