Veronkevennyksille tärkeä asema
Palkansaajajärjestö SAK hyväksyi maanantaina kilpailukykysopimukseksi kutsumansa neuvottelutuloksen äänin 14–5.
Vastaan äänestivät elintarviketyöläisten SEL, kuljetusalan AKT ja palvelualojen PAM, jolla on hallituksessa kolme ääntä. Rakennusliitto äänesti tyhjää.
Sopimus lähetetään nyt liittoihin, joissa aletaan neuvotella siihen sisältyvien yksityiskohtien soveltamisesta tulevissa työehtosopimusneuvotteluissa.
Liittotasolla sovellettava kysymys on ainakin vuosittaisen työajan pidentäminen palkattomasti 24 tunnilla. Muutos toteutettaneen eri aloilla varsin kirjavilla järjestelyillä.
Sopimuksen hyväksyntä oli vielä maanantaina aamulla epävarmalla pohjalla. Näin siksi, että neljä isoa liittoa oli jo torjunut sopimuksen.
Pääministeri Juha Sipilän (kesk) vierailu SAK:n päämajassa järjestön kokouksen edellä saattoi vaikuttaa siihen, että muut liitot äänestivät sovun puolesta.
Sipilä nosti uudelleen esiin niin sanotun Suomen mallin ja sanoi, että sen avulla avautuisi mahdollisuudet toteuttaa luvatut veronkevennykset. Niihin ei ollut valtiovarainministeriön aiemmissa laskelmissa varaa pelkän yhteiskuntasopimuksen pohjalta.Suomen malli tarkoittaa käytännössä sitä, että palkankorotusten taso vastedes määritellään vientiteollisuuden maksukyvyn ehdoilla. Sipilä sanoi, että jos Suomen malli selkeytyy, useamman vuoden palkkamaltti helpottaa taloudellista kehystä veronkevennystenkin kannalta.
Hallitus ymmärrettävästi on etsinyt mallia, joka mahdollistaa yhteiskuntasopimuksen syntymisen. Se tietää, että SAK edellyttää menoleikkauksista luopumista ja veronkevennysten toteuttamista.
Hallitusohjelmassa luvataan yksiselitteisesti, ettei palkkaveroja kiristetä. Yhteiskuntasopimukseen sisältyvät sosiaalivakuutusmaksujen muutokset merkitsevät palkansaajien verotuksen kiristymistä, ellei tuloveroja samalla kevennetä.
Sopimuksen torjuneista liitoista SEL ja Rakennusliitto kritisoivat eniten työajan pidentämistä, joten niitä ei ehkä saada sopimuksen taakse, vaikka keskusjärjestön vaatimukset toteutuisivat. PAM voi kääntää kelkkansa, jos veronkevennykset luvataan toteuttaa.Muutaman liiton poisjäänti ei kaada sopimusta, mutta johtaa epäselvyyteen siitä, miten palkansaajiin sopimuksessa kohdistuvat heikennykset vaikuttavat näiden liittojen jäseniin. Vapaamatkustajia näin suuressa asiassa ei voida hyväksyä.
Elinkeinoelämän keskusliitto EK ilmoitti, että sopimus on niin tärkeä suomalaisille, että siihen tarvitaan kaikkien osanotto. EK:n mielestä 60 prosenttia SAK:n jäsenistä ei riitä.
Pääministeri Sipilä puolestaan kertoi vedonneensa työantajapuoleen, että työllistävistä investoinneista pitäisi kuulua pian uutisia, jos sopimuspaketti saadaan kasaan.
ts.paakirjoitus@ts.fi