Sunnuntai 27.5.2018Ritva

SAK:n liitot ratkaisijan paikalla

Työmarkkinajärjestöt saavuttivat viikonvaihteen yli jatkuneissa neuvotteluissa periaatesovun yhteiskuntasopimuksesta.

Neuvottelutulos ei vielä tarkoita, että hallitus, järjestöt ja yritykset voisivat yhteisen paperin pohjalta lähteä kohentamaan Suomen kilpailukykyä.

Palkansaajakeskusjärjestöistä STTK ja Akava hyväksyivät hallituksissaan maanantaina aamuyöstä syntyneen kompromissin. Sopimusta vievät eteenpäin myös Elinkeinoelämän keskusliitto ja Kuntatyönantajat.

Sen sijaan suurin palkansaajakeskusjärjestö SAK otti viikon aikalisän ja lähetti neuvottelutuloksen liittojensa käsittelyyn.

Palkansaajille neuvotteluratkaisu ei ole helppoa nieltävää. Vuosityöaika pitenee kolmen työpäivän verran, työeläkemaksuihin js työttömyysvakuutusmaksuihin tulee tuntuva korotus. Julkisen sektorin lomarahoja leikataan määräajaksi. Käteen jää entistä vähemmän.

Sairausajan palkkoihin ei kosketa, ei liioin lomien pituuksiin. Muutosturvaa ja työterveyshuoltoa luvataan parantaa.

Työnantajien osuus työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksusta pienenee. Paikallista sopimista helpotetaan. Paketin lasketaan ajan myötä alentavan yksikkötyökustannuksia 3,5 prosenttia. Palkkojen nollalinjan kilpailukykyvaikutus on selvästi suurempi.

Hallituksen odotetaan peruvan omat kilpailukykyrohtonsa, niin sanotut pakkolait. Hallitus on luvannut perua takataskussa pidetyt lisäleikkaukset ja veronkorotukset. Puhetta on ollut myös miljardin euron veronkevennyksistä. Julkisen talouden ahdinko rajoittaa pelivaraa.

Mitään ei ole sovittu ennen kuin kaikesta on sovittu. SAK:n liitoissa ei keskusjärjestön neuvottelutulokselle hurrata.

Viimeistään touko-kesäkuun vaihteessa ratkeaa, onko saavutettu sopu riittävän kattava. Kovin monta liittoa ei SAK:n riveistä voi livetä.

Hallituksesta ratkaisu tuskin jää kiinni, vaikka se yhä empiikin. Ainakin paikallisen sopimisen taso vaatii lisäselvityksiä.

Suomen Yrittäjät ehti todeta, että hallituksen on pidettävä kiinni pakkolaeista. Maanantain paperi ei yrittäjille riitä.

Sopu on viisaampi ratkaisu kuin hallituksen perustuslaillisesti kiistanalainen vaihtoehto. Yhdessä kilpailijamaiden palkkaratkaisujen kanssa neuvottelutulos vie Suomen kilpailukykyä oikeaan suuntaan.

Tilastokeskuksen mukaan Suomen bruttokansantuote kasvoi 0,4 prosenttia viime vuonna. Kun ollaan oikealla tiellä, kaikinpuolinen vastuunkanto on tarpeen. Työmarkkinoille tarvitaan vakautta ja ennustettavuutta.

Toivottavasti liitot pääsevät soveltamaan nyt saavutettua sopua. Keskusjärjestöjen välillä sopimusta ei enää pidä avata. Vaarana on loputon neuvottelukierre, jonka kilpailukykyvaikutus on plus miinus nolla.

ts.paakirjoitus@ts.fi

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Pääkirjoitukset