Lauantai 21.4.2018Anssi, Anselmi

Kaasuputkia ”Naton mereen”

NORD STREAM. Euroopan viime vuosikymmenien mittavin energiahanke on paisumassa entisestään. Venäläis-saksalainen maakaasuyhtiö Nord Stream suunnittelee 1 - 2 uuden putkilinjan laskemista Itämeren pohjaan tututulle reitille Viipurinlahden pohjukasta Saksan Greifswaldiin.

Nord Streamin ensimmäinen putki otettiin käyttöön marraskuussa 2011. Toisen on määrä valmistua tämän vuoden loppuun mennessä, minkä jälkeen maakaasua kyetään siirtämään maksimissaan 55 miljardia kuutiometriä vuodessa. Putket rakennuttaa ja omistaa yhteisyritys, jonka enemmistöosakkaita ovat venäläinen Gazprom sekä saksalaiset E.ON Ruhrgas ja Wintershall.

Kaavailtu laajennus tuplaisi siirtokapasiteetin ja tekisi Itämerestä Venäjän tärkeimmän energiaväylän länteen. Samalla se vähentäisi myyjän riippuvuutta itäistä Eurooppaa halkovasta Brotherhood-kaasuputkesta, jonka käyttöä ovat hankaloittaneet veljelliset kiistat erityisesti Ukrainan ja Slovakian kanssa.

Saksan entisen liittokanslerin Gerhard Schröderin lobbaama hanke sekoittaa kortteja EU:n energiapelissä. Siitä pelätään kilpailijaa Nabucco -putkelle, jolla on tarkoitus tuoda EU:n alueelle maakaasua Kaspianmereltä ja vähentää Euroopan tarvetta strategisesti tärkeän tuotteen ostoihin Venäjältä.

Nord Streamin vuonna 2010 käynnistämä ensimmäinen kaasuputkiprojekti herätti osassa Itämeren rantavaltioita sekä epäluuloja, arvostelua että vastustusta. Työläintä hankkeen hyväksyminen oli Virossa, jossa sitä verrattiin jopa toisen maailmansodan edellä solmittuun Molotov-Ribbentrop -paktiin.

Myös Suomessa aiheesta käytiin aktiivista turvallisuus- ja ympäristöpoliittista keskustelua. Hallituksen virallinen kanta muotoiltiin lopulta pelkästään jälkimmäistä painottaen. Ulkoministeri Erkki Tuomiojan lausunnoista päätellen nykyinen hallitus jatkaa samalla linjalla (Ylen A-studio 15.8.).

Nord Stream on hakenut Suomen työ- ja elinkeinoministeriöltä lupaa tutkimusten aloittamiseksi uusista putkilinjoista. Viro saanee hakemuksen lähi aikoina. Molemmat ovat hankkeen kannalta avainasemassa, koska lisäputkienkin linjaus kulkee niiden merellisten talousvyöhykkeiden kautta.

On historiallisista syistä ymmärrettävää, että Virossa venäläis-saksalaiseen energiayhteistyöhön suhtaudutaan edelleen kriittisesti. Neuvostoajan kokemukset estävät näkemästä taloudellisten suhteiden ja sidosten myönteistä puolta; että kaupankäynnissä myyjä tarvitsee ostajaa siinä kuin ostaja myyjää.

Suomen pitää kuitenkin varoa luisumasta toiseen äärimmäisyyteen. Siihen, jossa Nord Streamin maakaasuputki irrotetaan kokonaan Itämeren turvallisuuspoliittisesta reaalikehyksestään.

Alueen strateginen voimatasapaino on muuttunut radikaalisti Neuvostoliiton hajottua ja läntisen sotilasliiton laajennuttua Suomenlahdelle. Takaisin suurvalta-asemaan pyrkivät Venäjä ei ole peitellyt huoltaan Itämeren muuttumisesta ”Naton mereksi”, jota nimitystä Juri Derjabin on käyttänyt.

Kaasuputki Nord Streamin suojaamista Venäjän asevoimien joukot harjoittelivat Laatokalla jo kesällä 2009.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Pääkirjoitukset