Lauantai 23.6.2018Aatto, Aatu, Aadolf

Viljelyyn tehoa urakoinnista

MAATALOUS. Viljelijät ovat huomanneet, ettei kaikkia tilan töitä kannata tehdä itse. Tämä on merkinnyt entistä enemmän työtilaisuuksia isännille, jotka ovat tilanpidon lisäksi tai sen sijasta ryhtyneet urakoitsijoiksi.

Yleisimmin heille on tarjolla viljan puintia ja kuivausta, mutta viime aikoina viljatilalliset ovat uskaltautuneet teettämään jopa kylvöjä urakoitsijoilla. Useimmiten syynä on kiinnostuminen suorakylvöön. Tällöin on järkevää kokeilla menetelmää ensin urakoitsijan avulla, ennen kuin päättää oman suorakylvökoneen hankinnasta.

Tällä haavaa Suomessa on noin 9 000 maatilaa, jotka harjoittavat koneurakointia. Määrä on merkittävä, sillä esimerkiksi matkailusta hankkii lisätuloja 1 400 tilaa, ja 1 200 tilaa on ottanut valikoimiinsa reippaasti viime vuosina lisääntyneet hevospalvelut.

Koneurakointia on useanlaista. Osa yrittäjistä saattaa ainoastaan aurata kylän teitä talvisin. Monet kuitenkin erikoistuvat maatalouden eri tuotantosuuntin, jolloin he joutuvat investoimaan suurin, tehokkaisiin ja runsaasti varusteltuihin koneisiin. Maatalouskauppiaat tervehtivät tällaista kehitystä ilolla.

Takavuosina ei tullut kysymykseenkään, että peltotöihin olisi tilattu joku ulkopuolinen puimureineen tai paalaimineen. Tilojen koon kasvaessa ja urakoitsijoiden ammattitaidon ja konekannan parannuttua kielteiset asenteet ovat karisseet.

Urakoinnin suosion yhtenä syynä on ollut taksojen kohtuullisuus. Työn hinta on kallistunut maltillisesti kustannusten nousun myötä. Tuntuvimmin etenkin viljankuivauksen taksaan on vaikuttanut öljyn hinnan heilahtelu. Työtehoseuran seurannasta on käynyt ilmi, että jonkinmoista hintakilpailuakin alalle on jo syntynyt.

Viljelijän kannattaa seurata ja vertailla urakoinnin hintoja. Varsinkin viljan varastoinnista veloitetut hinnat ovat vaihdelleet runsaasti.

Ensi vuonna uudistettava EU:n maatalouspolitiikka vaikuttaa maatalouden kannattavuuteen. Vaikutus on suomalaisille viljelijöille ennakkotiedoista päätellen sittenkin vähäinen. Enemmän kannattavuus on kiinni maailmanmarkkinoista. Tämä on nähty viljan hintojen runsaana vaihteluna ja koettu sikaloissa vakavina talousvaikeuksina.

Urakoinnin yleistyessä maatilat voivat keventää konekantaansa. Tätä nykyä monilla tiloilla on uudehkoissa varastohalleissa kalliit peltokoneet lyhyttä vuosittaista työrupeamaa varten. Pääomat ovat tällöin varsin niukassa hyötykäytössä.

Maatalouden koneurakointi on virkeintä Uudellamaalla, jossa tuottajaliitot ja Työtehoseura toteuttivat urakointia kehittävän projektin osittain EU:n rahoilla. Kehityshankkeita olisi hyvä saada muihinkin maakuntiin.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Pääkirjoitukset