Pääkirjoitukset

Budjettirahaliiton mallinnus

Pääkirjoitus | Turun Sanomat 17.6.2012 03:30 |

EU on usein historiansa varrella kehittynyt, tiivistynyt ja laajentunutkin kriisien kautta. Vaikka euroaluetta riepovaa velkakriisiä ei ole vielä voitettu, unionin johto pyrkii jo siirtymään taudin ensiavusta ja lääkitsemisestä sen syiden poistamiseen. Raha ja takuut ovat monille eteläisille maille vain aspiriinia tai penisilliiniä, jolla toivottavasti kyetään ehkäisemään sentään rahaliiton mureneminen.

Viime päivien taustatietojen mukaan EU:n komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso, neuvoston puheenjohtaja Herman van Rompuy, euroryhmän puheenjohtaja Jean-Claude Juncker, talouskomissaari Olli Rehn ja keskuspankki EKP:n pääjohtaja Mario Draghi ovat tehneet alustavan hahmotelman siitä, millainen jäsenmaiden julkiset taloudet järjestykseen paneva budjettirahaliitto konkreettisesti olisi.

Suunnitelman mukaan jäsenvaltiot saavat vapaasti käyttää itse ansaitsemansa tulot. Jos tulot eivät riitä menoihin, velkaa ei saa ottaa, vaan lisää rahaa on anottava eroalueen valtionvarainministerien neuvostolta. Tämä päättää, mihin hankkeisiin missäkin maassa rahaa annetaan. Samalla alijäämävaltiot poistuvat kansainvälisiltä lainamarkkinoilta, sillä pääomia hankkii EU keskitetysti eurolainoilla, joilla se rahoittaa jäsenmaitten toivomuksia.

Malli menee paljon pidemmälle kuin vielä parlamenttien käsittelyssä oleva vakaussopimus, jossa maat vain sopivat olemaan elämättä yli varojensa ja velkaantumasta. EU:n johdon kaavailu tekisi mahdottomaksi nykyisen tilanteen toistumisen eli jäsenmaiden tolkuttoman ylivelkaantumisen.

Vanhat velkaongelmat ehdotus jättää kaukaa viisaasti niistä vastuussa oleville jäsenmaille. Uusi järjestelmä koskee vain uusia lainoja. Näin budjettirahaliitto pääsee aloittamaan puhtaalta pöydältä, ja vanhoihin ongelmiin voidaan hakea erillisratkaisut, jotka varmasti eri maille ovat erilaiset.

Kaavailtu malli olisi pitkä askel kohti liittovaltiota, sillä se siirtäisi valtaa kansallisilta parlamenteilta EU:n yhteiseen päätöksentekoon.

Saksan liittokansleri Angela Merkel on usein korostanut, että joka haluaa vakaan unionin, hänen on oltava valmis luopumaan osasta kansallista päätöksentekoa.

Brysseliin siirtyvän vallan kompensoimiseksi ja valvomiseksi EU:n kärkimiehet esittävät uuden elimen perustamista, jossa istuisivat myös jäsenmaiden parlamenttien edustajat. Näin budjettivallan nykyiset haltijat pääsisivät ainakin osittain vaikuttamaan ja kontrolloimaan uutta järjestelmää.

Uudistuksessa eurovaltiovarainministerien neuvosto saisi päätoimisen puheenjohtajan, josta myöhemmin voisi tulla EU:n valtionvarainministeri niin kuin nykyisestä ulkoasiain ja turvallisuuspolitiikan korkeasta edustajasta on tullut EU:n ulkoministeri.

Suunnitelmalla on kunnianhimoinen aikataulu. Juhannuksen huippukokouksessa on tarkoitus antaa komissiolle tehtävä budjettirahaliiton luomisesta.

Saksa haluaa uuden julkisen talouden rahaunionin toimimaan jo ensi keväänä.