Pääkirjoitukset

Päättäjien levottomuus yltyy

Pääkirjoitus | Turun Sanomat 16.6.2012 03:30 |

Levottomuus Kreikan vaalien alla on ylittänyt normaalit mittasuhteet. Ekonomistien ja poliittisten päättäjien julkisuuteen esittämät spekulaatiot kuvaavat hyvin, kuinka suureksi epävarmuus ja luottamuksen puute on kasvanut kaikialla. Rauhoittelevia äänenpainoja ei juuri ole kuultu.

Hallitustenvälisen panikoinnin epävirallisen ennätyksen teki Espanjan ulkoministeri José Manuel García-Magallo, joka torstaina patisti Euroopan unionia ryhtymään toimiin kiireesti. Hän sanoi EU:n kohtalon voivan ratketa jopa lähituntien aikana (Talouselämä 15.6.).

Ministerin mukaan Titanicin upotessa menevät pohjaan myös ykkösluokassa matkustavat. Espanjalaisen hätähuuto oli osittain ymmärrettävissä, sillä maan korkokulut lähestyivät sietämätöntä seitsemän prosentin rajaa.

Arvostettu talouslehti Financial Times (FT) on ahkeroinut keräämällä uutisia ja kommentteja ympäri maailman. Torstaina se tiesi kertoa, että EU:n viranomaiset valmistelevat Kreikalle houkuttimia, jotta se jatkaisi sovittuja säästötoimia ja voisi näin pysyä euromaana. Niitä olisivat korkojen alentaminen ja lainojen eräpäivien myöhentäminen.

Tällaisia houkuttimia voimakkaampi kannustin Kreikalle on EU:n ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n seuraava rahalähetys, joka saattaa jäädä tulematta, jos kreikkalaiset äänestävät valtaan säästösopimuksen vastustajat. Ilman uutta lainaa Kreikan valtion kassa tyhjenee.

Britannian valtiovarainministeri George Osbornelta lehti sai arvion, jonka mukaan Kreikka on häädettävä euroalueelta, jotta Saksa suostuu pelastamaan yhteisvaluutan. Tuskin liittokansleri Angela Merkel hallituksineen aivan noin yksioikoisesti ajattelee, vaikka monet hänen maanmiehensä hellivätkin populistista näkemystä, jonka mukaan eurokriisi johtuu kreikkalaisten tuhlaavaisuudesta.

FT uutisoi vielä sveitsiläisen pankki- ja rahoituspalveluita tarjoavan USB:n kyselyn, jossa kolme neljästä keskuspankkiirista ennusti euroalueen hajoavan. Tarkemmin vastauksista kävi ilmi, että enemmistö arveli ainakin yhden maan eroavan eurosta viiden vuoden sisällä. Se ei vielä tietäisi koko euroalueen hajoamista.

Taloussivusto Market Watch antoi puheenvuoron Strategy Economicsin johtajalle Matthew Lynnille, joka katsoi, että Suomen tulisi erota eurosta. Lynnin mukaan Suomi olisi oitis taloudellisesti vankemmalla pohjalla. Näkemys sekin kaiken sekasotkun keskellä.

EU:n viranomaiset ja poliittiset päättäjät ovat kieltämättä osoittaneet heikkouden merkkejä eurokriisin hoidossa.

Tämä ei kuitenkaan merkitse sitä, että Kreikan vaalituloksen annettaisiin ratkaista euroalueen kohtalo.

Alueen ulkopuolella ainakin Britannian, Kanadan ja Japanin keskuspankit ovat jo valmistautuneet antamaan finanssimarkkinoille ruiskeen mahdollisen rahapulan sattuessa.

TSTV - Uusimmat