Perjantai 22.6.2018Paula, Liina, PauliinaJuhannus

Varhennettu eläke voi olla riski

Asiantuntijoiden odotuksia useampi suomalainen on hakenut varhennettua eläkettä. Tämän vuoden alusta ovat 61 vuotta täyttäneet voineet hakea osittaista vanhuuseläkettä eli puolta tai neljäsosaa kerryttämästään eläkkeestä.

Taloussanomien (11.7.) mukaan hakemuksia on tullut vuoden ensimmäisen puoliskon aikana 8 500, ja koko vuoden luvuksi arvioidaan 13 000–14 000 hakemusta, kun Eläketurvakeskuksen, ETK:n arvio ensimmäiselle vuodelle oli 10 000.

Osa-aikaeläkkeen korvanneen osittaisen vanhuuseläkkeen tarkoituksena on lisätä joustoa työuran viimeisinä vuosina. Sen saaminen ei estä töissä jatkamista muttei toisaalta edellytä työntekoa. Se ei myöskään leikkaa työttömyyskorvausta. Se soveltuu myös yrittäjille.

Ilmaista rahaa ei ole tarjolla, vaikka ETK:n mukaan tällainenkin harhaluulo elää. Varhennettuun osaan tehdään vähennys, joka jää voimaan koko loppuelämäksi. Vähennys on 0,4 prosenttia jokaista varhennettua kuukautta kohti. Vuodessa se merkitsee vähintään satoja euroja.

Keskimääräinen vanhuuseläke on Suomessa 1 720 euroa. Varhennetut eläkkeet ovat olleet tyypillisesti 450 ja 800 euroa kuukaudessa. Omaa taloudellista tilannetta kannattaakin pohtia tarkkaan myös pitemmällä aikavälillä.

ETK:n kesäkuussa julkistaman kyselyn mukaan joka kolmas varhennettua eläkettä hyödyntävä on ollut työtön tai muutoin työelämän ulkopuolella. Työssä olevista joka kymmenes aikoo lopettaa työnteon kokonaan ja vajaa kolmannes vähentää työtunteja. Valtaosa jatkaa työssään vanhaan malliin.

Haluun hyödyntää varhennettua eläkettä vaikuttaa merkittävästi terveys ja elinajan odote. Mitä pitempään elää, sitä pitempään saa vanhuuseläkettä ja sitä enemmän menettää rahaa varhennetun eläkkeen leikkurin takia. Miehet ovatkin hakeneet varhennettua eläkettä naisia innokkaammin lyhyemmän elinajan odotteen takia.

Tärkein syy varhennetun eläkkeen hakemiseen on lisäansioiden tarve. Toisilla se menee kasvavaan kulutukseen vaikkapa lomamatkaan ja toisilla talouden tasapainottamiseen, välttämättömiin menoihin.

Toivottavasti varhennetusta eläkkeestä ei tule yt-neuvotteluiden "pelinappulaa", jolla pyritään painostamaan yli 61-vuotiaita jäämään vapaaehtoisesti pois töistä.

Varhennetut eläkkeet ovat erittäin suosittuja Ruotsissa ja Norjassa. Asiantuntijat eivät usko, että sen suosio nousee Suomessa länsinaapureiden tasolle.

Uuden eläkemallin pitäisi olla kustannusneutraali. Ongelmia voi syntyä, mikäli pientä eläkettä saavat ovat pakotettuja syömään osan eläkkeestään jo ennen varsinaista vanhuuseläkeikää. Tämä voisi kasvattaa Kelan maksamia tukia ja lisätä inhimillisiä vaikeuksia.

ts.paakirjoitus@ts.fi

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Pääkirjoitukset