Maanantai 21.5.2018Kosti, Konsta, Konstantin

Linjaus johtamismallista tarpeen

Turulla on edessään uuden kaupunginjohtajan haku, kun vuodesta 2010 kaupungin ykkösvirkamiehenä toiminut Aleksi Randell (kok) siirtyy marraskuussa Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtajaksi.

Randellilla on 41 ikävuodestaan huolimatta pitkä kokemus Turun virka- ja luottamusjohdosta, muun muassa kaupunginhallituksen puheenjohtajana.

Randellin tuleva työnantaja on Elinkeinoelämän keskusliiton suurimpia jäsenjärjestöjä. Randellin edeltäjä Mikko Pukkinen (kok) siirtyi Turun kaupunginjohtajan tehtävistä EK:n toimitusjohtajaksi. Pesti kesti kaksi vuotta. Rakennusteollisuuden nykyinen toimitusjohtaja Tarmo Pipatti tuli tehtäväänsä Lahden kaupunginjohtajan paikalta.

Rakennusteollisuuden edunvalvoja arvostaa rekrytoinneissaan kaupunginjohtajien kaavoitusosaamista ja kontaktipintaa. Hyödyttääkö yhteistyö työvoimaa luovuttavaa osapuolta, on toinen kysymys.

Kun Randellin seuraajaa ryhdytään etsimään, olisi hyvä tietää, minkälainen työtehtävä on tarjolla ja kuinka pitkäksi aikaa.

Vuodesta 2005 Turkua on johdettu kahden kärjen mallilla, jossa virkasuhteinen kaupunginjohtaja vastaa taloudesta, hallinnosta ja virkakoneistosta ja päätoiminen kaupunginhallituksen puheenjohtaja luottamushenkilönä poliittisesta prosessista.

Pormestarimalliin siirtymistä on selvitetty 2004 ja 2011, mutta järjestelmän vaihto ei ole saanut riittävää kannatusta.

Turun valtuusto päätti maaliskuussa, että maanantaina aloittanut valtuusto tekee johtamisjärjestelmäpäätöksen viimeistään keväällä 2019. Turun Sanomien tekemän kyselyn mukaan enemmistö vastanneista nykyvaltuutetuista on pormestarimallin kannalla (TS 22.5.).

Ennen päätöstä uuden kaupunginjohtajan valinnasta pormestarimallin todellinen suosio on syytä selvittää. Samalla on ratkaistava kysymys kaupunginjohtajan viran mahdollisesta määräaikaisuudesta.

Valtuuston suurin ryhmä eli kokoomus on avainasemassa siinä, miten virantäytössä edetään. Suomalaisittain suuri kaupunki tarvitsee edelleen pätevän ja hyvän kontaktiverkon omaavan kaupunginjohtajan – on kyse valtuustokauden mittaisesta tai pidemmästä pestistä.

Lyhyt määräaikaisuus voi karsia hyvien hakijoiden määrää. Puoluekantakaan ei saa olla päällimmäinen kriteeri valinnassa.

Turku on positiivisen rakennemuutoksen myötä toivottavasti saamassa taloutensa ja palvelunsa tasapainoon. Sote- ja maakuntauudistuksen takia uuden kaupunginjohtajan toimintaympäristö on 2019 alkaen aivan erilainen kuin vakanssin nykyisellä haltijalla.

Suurella kaupungilla on 2019 jälkeenkin alueellinen ja valtakunnallinen roolinsa niin koulutuksessa, elinkeinotoiminnassa kuin kaavoituksessa. Seutuyhteistyötäkään ei pidä unohtaa.

ts.paakirjoitus@ts.fi

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Pääkirjoitukset