Sunnuntai 20.5.2018Lija, Karoliina, LilliKaatuneitten muistopäivä

Suurliitolta suuntaa tes-kierrokselle

Metallityöväen liitto ja Teollisuusalojen ammattiliitto TEAM päättivät keskiviikkona yhdistyä uudeksi Teollisuusliitto ry:ksi. Mukaan tulee myös Puuliitto, jonka valtuusto hyväksyi fuusion jo tiistaina. Näin syntyy Suomen toiseksi suurin ammattiliitto, jolla on noin 226 000 jäsentä. Suurin on Palvelualan ammattiliitto PAM noin 230 000 jäsenellä.

Työmarkkinoilla Teollisuusliitosta tulee kuitenkin merkittävin. Sen edustamien alojen osuus Suomen viennistä on noin 75 prosenttia. Uusi liitto on tienavaaja, jos tulevalla neuvottelukierroksella noudatetaan niin sanottua Suomen mallia eli vientivetoista palkkaratkaisua, joka olisi raamina myös muille työehtosopimuksille. Malli on ollut ay-liikkeessä vastatuulessa sen jälkeen kun Elinkeinoelämän keskusliitto EK irtisanoi keskusjärjestösopimukset. Työnantajien puolella Metsäteollisuus on jättäytymässä mallin ulkopuolelle.

Tulevan syksyn liittokierroksella Metalli, TEAM ja Puuliitto toimivat vielä virallisesti erillisinä eli omaan lukuunsa. Ilmeisesti niillä kuitenkin on neuvotteluissa yhteiset tavoitteet. Siitä huolimatta luvassa on kirjavat neuvottelut, sillä tulevan suurliiton toimialoilla on 33 eri työehtosopimusta 17 työnantajaliiton kanssa. Palkkamaltti on koetuksella, kun esimerkiksi puuliittolaisten toimialalla sahateollisuudessa näkymät ovat valoisat.

Suurliittoon oli vielä viime vuoden puolella menossa myös Paperiliitto, mutta liiton määrävähemmistössä olevat vasemmistoliittolaiset ilmoittivat joulukuussa, etteivät halua olla fuusiossa mukana. Tulevaisuus näyttänee, ettei vasemmistolaisten päätös ollut liiton jäsenistön kannalta otollinen.

On arvioitu, että Paperiliiton on neuvotteluissa ratkaistava kantansa siihen, suostuuko se palkankorotuksia vastaan antamaan työehtosopimukseen työantajan haluamia joustoja muun muassa ulkopuolisen työvoiman käytölle. Metsäteollisuuden neuvottelut alkavat heti alkusyksyllä. Jos niissä sovitaan palkankorotuksista, muutkaan yksityiset alat eivät tyydy nollalinjaan. Vanhastaan tiedetään, että tällöin myös julkisen alan liitot kärttävät korotuksia. Korotuskierre on pahaksi, kun talous on kokonaisuutena vasta varovaisessa nousussa.

Työmarkkinoilla eletään nyt muutoksen aikaa, vaikka ay-liikkeen suuren keskusjärjestön perustaminen viime vuonna kariutuikin STTK:n suurimpien liittojen vastustukseen. Työnantajien kentällä on tapahtunut hajaannusta. Metsäteollisuus ry ilmoitti viime kesänä eroavansa EK:n jäsenyydestä. Autoliikenteen työnantajaliitto ALT kertoi erostaan pari viikkoa sitten. ALT:n mukaan yksi eron syy on se, ettei EK enää tee keskitettyjä palkkaratkaisuja.

ts.paakirjoitus@ts.fi

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Pääkirjoitukset