Sunnuntai 20.5.2018Lija, Karoliina, LilliKaatuneitten muistopäivä

Merkelin suosio tuntuu säilyvän

Kristillisdemokraatit ja liittokansleri Angela Merkel ovat sanelleet Saksan politiikan suunnan yhtäjaksoisesti vuodesta 2005. Sosiaalidemokraattisesta SPD:stä ei ole ollut haastajaksi. SPD on kärsinyt sisäisistä erimielisyyksistä, harmaiksi jääneistä johtajista ja kristillisdemokraattisen CDU:n vetovoimasta.

Kun Euroopan parlamentin entinen puhemies Martin Schulz valittiin maaliskuussa SPD:n johtoon Sigmar Gabrielin tilalle, politiikan suhdanteiden arvioitiin muuttuneen. Mielipidetiedustelut yksi toisensa jälkeen osoittivat kannatuksen tuntuvaa kasvua, osa jopa nousua CDU:n ohi.

Schulz-ilmiö ja SPD:n nousuhuuma menivät nopeasti ohi. Kevään aikana on käyty osavaltiovaalit Saarlandissa, Schleswig-Holsteinissa ja Nordrhein-Westfalenissa, jotka kaikki ovat päätyneet CDU:n voittoon.

Schulzin kannalta erityisen kitkerää oli sunnuntainen tappio kotiosavaltio Nordrhein-Westfalenissa, jossa SPD on pitänyt valtaa puoli vuosisataa. CDU sai äänistä 33 ja SPD 31,2 prosenttia. Edellisessä oli nousua 6,7 ja jälkimmäisessä laskua 7,9 prosenttiyksikköä.

Myös SPD:n paikallinen hallituskumppani Vihreät menetti kannatustaan liki viisi prosenttiyksikköä. Se jäi tuloksissa CDU:n kumppanin FDP:n eli Vapaiden demokraattien taakse.

Nordrhein-Westfalen on väkimäärältään Saksan suurin osavaltio. Sunnuntain vaalituloksen odotetaan ennakoivan syyskuun liittopäivävaalien tulosta.

Kolmen perättäisen tappion jälkeen Schulzilla on vuori kiivettävänään, mikäli aikoo marssia syksyllä liittokanslerinvirastoon.

Saksaa on hallinnut vuodesta 2009 niin sanottu suuri koalitio, CDU:n ja SPD:n yhteishallitus. Hallitusyhteistyö on jättänyt SPD:n näkymättömään rooliin – olkoonkin, että puolue sai itselleen liittopresidentin paikan.

Merkelkin on joutunut kokemaan suosion ailahtelevuuden turvapaikanhakijoiden virran jälkimainingeissa. Nyt kun kriisi on ainakin toistaiseksi vaimentunut, suosio on palaamassa entisiin uomiin.

Tosin SPD ei maahanmuutto- ja EU-politiikassa ole vaihtoehto ollutkaan. Sellaista on tarjonnut Vaihtoehto Saksalle, jonka kannatus kiikkuu äänikynnyksen rajoilla.

Osavaltiovaalien perusteella saksalaiset haluavat politiikalta jatkuvuutta. Ellei suuria yllätyksiä tapahdu, CDU saattaa syksyllä muodostaa uuden hallituksen FDP:n kanssa.

Euroopan unioni näyttäisi vastaisuudessakin rakentuvan Saksan ja Ranskan yhteistyöakselin varaan, mistä Ranskan vastavalitun presidentin Emmanuel Macronin maanantainen Saksan-vierailu muistuttaa. Epäilykset Ranskan sitoutumisesta yhteistyöhön poistuivat Macronin valinnan myötä. Saksan vaalitulos ei epäilyjä nostata – on liittokanslerina sitten Merkel tai Schulz.

ts.paakirjoitus@ts.fi

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Pääkirjoitukset