Pääkirjoitukset

Siemenhuolto kuntoon

Pääkirjoitus | Turun Sanomat 26.4.2012 03:30 |

Kylvösiemenpula uhkaa jättää osan suomalaisista pelloista viljelemättä (TS 25.4.). Pula on pahimmillaan Keski- ja Pohjois-Suomessa. Etelässä maatalouskaupasta löytyy vielä öljykasvien ja jopa vehnän siementä.

Jostain syystä esimerkiksi viime vuoden ohrasadosta säästetty siemenvilja on ilmennyt testeissä erittäin huonosti itäväksi. Puintikauden sateisuuden epäillään edistäneen viljan normaalia runsaampaa homehtumista.

Viljelijät eivät ole juurikaan piitanneet vanhasta sanonnasta, jonka mukaan tulevan sadon avain piilee kylvösiemenessä.

Meillä noin 70 prosenttia kylvetystä viljasta on niin sanottua tilan omaa siementä. Loput on virallisesti tarkastettua eli sertifioitua, jota myydään laillisesti kaupassa. Se on kalliimpaa kuin oma tai naapurilta ostettu siemen.

Maatalouskauppa kunnostuttaa sertifioitua siementä myyntiin arvioimansa kysynnän mukaan. Kauppiaat eivät ole voineet arvata, että tilan oma siemen on niin huonoa, että sertifioidun kysyntä kasvaa roimasti.

Viljelijöiden etujärjestö MTK on pyytänyt Huoltovarmuuskeskusta (Hvk) purkamaan markkinoille kylvösiemeniä. Keskus on kieltäytynyt. Perusteluna on ollut, ettei kyse ole huoltovarmuusongelmasta vaan markkinahäiriöstä.

Hyvä selitys, mutta häiriöstä voi tulla pahakin ongelma. Hvk:n johdon pitäisi laskeutua tornistaan todellisuuteen ja panna siemenhuolto kuntoon kiireen vilkkaa, sillä kylvökausi on kohta käsillä.

Vajaa vuosi sitten Hvk:n toimitusjohtaja Ilkka Kananen esitti viljan varmuusvarastojen pienentämistä. Kananen sanoi, ettei menettely heikentäisi huoltovarmuutta. Siemenviljaa on varastoissa 80 miljoonaa kiloa. MTK:n pyytämä 2–3 miljoonaa kiloa varmasti liikenisi kevään kylvöihinkin.

TSTV - Uusimmat