Tiistai 21.2.2017Keijo

Sikaloiden näkymät parantumaan päin

Yli neljä vuotta sitten suomalaisia peloteltiin, että kotimaisista joulukinkuista tulee pula, kun sikaloita lakkautetaan kannattamattomuuden takia. Tappiollisuuden syy oli tietenkin liian alhainen tuottajahinta.

Kesällä 2012 sianlihasta maksettiin sikalalle keskimäärin 1,61 euroa kilolta. Luonnonvarakeskuksen mukaan kuluvan vuoden lokakuussa keskimääräinen tuottajahinta oli 1,40 euroa kilolta. Tilanteen pitäisi olla nyt katastrofaalinen, jos 2012 maksettu hinta johti vakaviin vaikeuksiin.

Sikalan talous ei perustu pelkästään tuottajahintaan. Rahatilanteeseen vaikuttavat myös kustannukset, tuottajan ammattitaito ja tuotannon tehokkuus.

Ruotsalainen maatalousalan lehti kertoi hiljattain, että Hollannissa sikayrittäjillä menee paremmin kuin pitkään aikaan. Laskelman mukaan sikalat tekevät vuodelta 2016 voittoa keskimäärin 130 000 euroa, kun toissa vuonna tuli 60 000 euroa tappiota.

Etenkin emakkosikalat ovat menestyneet. Porsaiden hinta on kysynnän kasvun myötä noussut. Kysyntää lisää se, että sianlihan tuottajahinta on Kiinan viennin ansiosta noussut kahdeksan prosenttia.

Viljelijöiden etujärjestön MTK:n kotieläinasiamies Jukka Rantala muistuttaa aiheellisesti, että Hollannissa viljan hinnan laskulla on suurempi merkitys sikaloiden talouteen kuin lihan kallistumisella. Näin siksi, että Hollannissa sikalat pääosin ostavat viljansa. Suomessa taas ollaan yleensä aika omavaraisia, jolloin viljan halpeneminen ei edesauta maksuvalmiutta.

Suuret lihatalomme HK Scan ja Atria ovat viritelleet vientiä Kiinaan vuosikaudet. Atria kertoi lokakuussa saaneensa vahvistuksen sianlihan vientiluvalle Kiinasta. Atria on nyt avaamassa Kiinan markkinaa. Tämä luo toivoa koko sikataloudelle.

Hinta voi nousta reippaasti, jos lihataloista löytyy vientiosaamista. Toistaiseksi taitoja ei voi ainakaan ylistää. Kuluttajan näkökulmasta lihan kallistuminen ei tietenkään ole toivottava ilmiö. Kuluttajankin on silti syytä ihmetellä, miksi sianlihan tuottajahinta on meillä selvästi EU:n keskihinnan alapuolella. Halpaa eurooppalaista tuontilihaa ei ole tarjolla kuin yksittäisinä bulkkierinä.

Meillä voi käydä Hollannin tapaan, että ensiksi selvään nousuun pääsevät emakkosikalat. HK Scanin rajut toimet, joita on kutsuttu kauniimmin sopeuttamiseksi, ovat vähentäneet emakkomäärää tuntuvasti viime vuoden mittaan. Tämä merkitsee vääjäämättä porsaiden hinnan nousua.

Ajan oloon nähdään, ovatko sikaloiden monen vuoden ahdingon seuraukset sianlihan tuotannolle sittenkin myönteiset. Tuotanto on mahdollisesti rakennemuutoksessa tehostunut.

ts.paakirjoitus@ts.fi

Kirjoita uusi viesti



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Entä sikojen näkymät?
Sika on älykkyydeltään esikouluikäisen lapsen tasolla. Näitä sitten pidetään jättisikaloissa ala-arvoisissa oloissa ja lopuksi työnnetään paniikissa hiilidioksidihissiin viimeiselle matkalle. Porsaita käsitellään kuin esineitä, roikotetaan jaloista ja heitellään koreihin. Pallit leikataan ilman kivunlievitystä. Tästä kaikesta ollaan sitten ylpeitä. Talvisin poltetaan pari sikalaa sähköviritysten johdosta. Ei ole mukavaa olla sika. Suomalaisten silmät ovat avautumassa, Kiinassahan rikotaan ihmisoikeuksiakin, eläinten oikeuksista puhumattakaan...
Kirjoita vastaus viestiin



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.