Sunnuntai 20.5.2018Lija, Karoliina, LilliKaatuneitten muistopäivä

Pohjoismaat vahvistamassa turvallisuuspoliittista yhteistyötään

Elämme tyhjiömaailmassa, jossa maat ovat entistä enemmän riippuvaisia toinen toisistaan. Ilmastonmuutos ja muut globaalit muutokset ja niiden synnyttämät uudet haasteet ja mahdollisuudet koskettavat meistä jokaista. Pohjoismaat ovat monien tutkimusten perusteella pystyneet vastaamaan näihin haasteisiin hyvin. Tämä on lisännyt maailmanlaajuista kiinnostusta pohjoismaista mallia kohtaan, mutta meillä on silti parantamisen varaa.

Paras tapa vastata tämän päivän haasteisiin on yhteistyö. Meidän nähdäksemme syvenevä pohjoismainen yhteistyö on tehokkain keino vastata kansainvälisissä yhteyksissä eteemme tuleviin haasteisiin. Olemme valmiit jakamaan tietojamme ja kokemuksiamme ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävän kehityksen edistämiseksi koko maailmassa.

Yhteisessä tapaamisessamme Helsingissä eilen keskustelimme siitä, miten Suomi ja Islanti voivat yhdessä, kumpikin omiin vahvuuksiinsa nojautuen, myötävaikuttaa pohjoismaiseen yhteistyöhön. Me puolustamme arvoja, jotka perustuvat demokratiaan, oikeusvaltioon, tasa-arvoon ja ihmisoikeuksien kunnioittamiseen. Nämä arvot ohjaavat niin kotimaan politiikkaamme kuin toimintaamme kansainvälisissä järjestöissä, kuten YK, Etyj ja Pohjois-Euroopan alueelliset järjestöt.

Pohjoismaiden ulko- ja turvallisuuspoliittinen yhteistyö on vahvistumassa. Yksi merkittävä askel yhteistyön tiivistymisessä tapahtui Helsingissä 2011, kun kaikkien viiden Pohjoismaan ulkoministerit hyväksyivät yhteisen solidaarisuutta koskevan julkilausuman.

Sen mukaan maat auttavat toisiaan mikäli jokin maista joutuu vakavan uhkatilanteen, kuten luonnonkatastrofin, ihmisten aiheuttaman suuronnettomuuden ja kyber- ja terroristihyökkäyksen kohteeksi.

Pohjoismainen puolustusyhteistyö on syvenemässä myös NORDEFCOn puitteissa. Helmikuussa 2014 järjestettävä pohjoismainen ilmapuolustukseen liittyvä harjoitustapahtuma, johon Ruotsi ja Suomi osallistuvat, merkitsee yhtä virstanpylvästä Pohjoismaiden yhteistyössä.

Suomen ja Islannin yhteistyö perustuu kokonaisturvallisuuden ja laajan turvallisuuden käsitteisiin. Olemme yhtä mieltä siitä, että ennalta estäminen ja varautuminen ovat tärkeitä, kun käsitellään mitä tahansa nykypäivän turvallisuusongelmia, kuten humanitaarisia kriisejä, ihmiskauppaa, kyberuhkia, tai ympäristöön tai ilmastonmuutokseen liittyviä kysymyksiä.

Jotkut näistä haasteista ovat myös vaikuttaneet maidemme tapaan lähestyä alueillamme ja lähialueillamme tapahtuneita muutoksia tai ohjanneet niiden käsittelyä. Keskeinen kansainvälisen yhteistyön foorumi näissä asioissa on Arktinen neuvosto, joka on muuttumassa politiikkaa kehittävästä politiikkaa tekeväksi foorumiksi.

Neuvostossa on laadittu viime vuosina oikeudellisesti sitovat sopimukset etsintä- ja pelastustoiminnasta sekä varautumisesta ja toimista merien saastumisen yhteydessä. Arktisen alueen roolin kehittäminen entisestään on yhteinen intressimme.

Gunnar Bragi Sveinsson, Islannin ulkoministeri

Erkki Tuomioja, Suomen ulkoministeri

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Lukijoilta