TYY ei kiivaile kiireen puolesta

Väärinkäsitysten välttämiseksi haluamme korostaa, että Juhani Heimosen tavoin (TS 21.5.) myös TYY suhtautuu erittäin kriittisesti sellaisiin akateemista vapautta rajoittaviin toimiin, joista yleensä puhutaan opintoputki-sanan yhteydessä. Olemme jo aiemmin toisaalla (HS 21.3. ) tuoneet esille epäilyksemme koko valmistumisiän alentamispyrkimysten mielekkyydestä.

Opintoajalla tarkoitetaan opintojen aloittamisesta valmistumiseen kuluvaa aikaa. Valmistumisiällä puolestaan viitataan siihen, miten vanha opiskelija on valmistuessaan. Näiden kahden käsitteen välinen ero näyttää Heimoselta jääneen huomaamatta.

Opintoaikoja on pyritty lyhentämään viime vuosina eri toimin, muun muassa lukuvuoden 2005–2006 alusta voimaan astuneella opinto-oikeuden ajallisella rajauksella. TYY suhtautuu kriittisesti opintoaikoja kiristäviin toimiin, sillä TYYn mielestä yliopistokoulutuksen tavoitteena tulee olla akateeminen sivistys pelkän määräajassa suoritettavan tutkinnon sijaan.

Opintoaikojen lisäksi valmistumisikään vaikuttaa kuitenkin myös kaikki se, mitä tapahtuu ennen kuin opiskelija aloittaa opintonsa. Kansantaloudellisista ja muun muassa huoltosuhteeseen liittyvistä syistä jotkut tahot pitävät tarpeellisena pyrkiä alentamaan valmistumisikää. Vaikka TYY kyseenalaistaakin tavoitteen mielekkyyden, haluamme osallistua asiasta opetusministeriön asettamassa työryhmässä ja julkisuudessa käytävään keskusteluun.

Turun Sanomissa 7.5. julkaistussa mielipidekirjoituksessamme toimme esiin, että yleinen asevelvollisuus vaikuttaa valmistumisikään todennäköisesti paljon merkittävämmin kuin esimerkiksi sinänsä puutteellinen opinto-ohjaus yliopistoissa ja toisella asteella. Olisi älyllisesti epärehellistä unohtaa tietoisesti asevelvollisuuden vaikutukset ja tyytyä vaikuttavuudeltaan vähäisempiin toimenpiteisiin, jos valmistumisikää todella halutaan laskea.

Tarkoituksemme ei ole väittää yleisen asevelvollisuuden olevan ainoa suomalaisopiskelijoiden korkeaan valmistumisikään vaikuttava tekijä, kuten Juhani Heimonen näyttää ymmärtäneen. Tarkoituksemme ei myöskään ole tukea pyrkimyksiä, joilla yliopistoista pyritään tekemään maistereja liukuhihnalta suoltavia tutkintotehtaita. Kolumnin loppuun sijoitetussa heitossa meidät esitetään akateemisen elitistisyyden malliesimerkkeinä. TYY sanoutuu irti tästä elitistisyydestä eikä kannata ihmisten luokittelemista heidän koulutustaustansa perusteella, kuten Juhani Heimonen ehdottaa.

Jukka Vornanen

Hallituksen puheenjohtaja

Elias Laitinen

Koulutuspoliittinen vastaava

Turun yliopiston ylioppilaskunta

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Lukijoilta
Lukijoilta

Lukijalta: Hätämajoituksessa vielä selvitettävää

Kun päätös sosiaali ja -terveyslautakunnassa laittomasti maassa olevien hätämajoituksesta tehtiin 16.5. ja siitä tiedotettiin, kukaan ei reagoinut asiaan millään tavalla. Asia oli pyynnöstäni 25.4. kokouksessa lähetetty uudelleen valmisteluun yksimielisesti. Tuolloin ei päätösehdotuksessa ollut edes kustannusarviota. Tuntui siltä, että SPR:n kanssa tehtävä puitesopimus oli tuotu kiireellä lautakunnan hyväksyttäväksi. Päätöskokoukseen oli tuotu sentään kustannusarvio ja meille kerrottiin, että tilaksi oli varmistunut asunto Varissuolla.
Lukijoilta

Lukijalta: Trump on toivottu vastaus

Mielipidetutkimuksien mukaan jopa 70 prosenttia niistä, jotka mielsivät itsensä ”muutosta haluaviksi”, äänestivät Trumpia. Hämmästyttävät 81 prosenttia niistä, jotka kuvailivat itsensä ”vihaisiksi”, antoivat äänensä Trumpille. Lähes yhtä suuri osa evankelikaalikristityistä äänesti Trumpia. Noin puolet niistä, jotka väittivät, että ”maa on väärällä tiellä”, kannattivat Trumpia. Monien muutosta haluavien toiminta tulkitaan yleensä edistykselliseksi. Näin ei kuitenkaan ole syytä tehdä Trump-ilmiötä analysoitaessa.