Lukijoilta

Hyväksytäänkö sivistystoimeen rohkeita uudistuksia?

Lukijoilta | Turun Sanomat 24.1.2013 03:29 |

Turun kaupungin sivistystoimi on käynnistänyt jälleen kerran palveluverkon pohdinnan vuosille 2013–2020. Asiaa on jo käsitelty sekä kaupunginhallituksessa että lautakunnassa. Ratkaisuja asiassa pyritään tekemään helmikuun ja maaliskuun aikana.

Asiassa ei erityisempiä yllätyksiä ole: Uutta koulua ja päiväkotia suunnitellaan Hirvensaloon ja Yli-Maariaan. Samalla mietitään Ammattikorkeakoulun, Ammatti-instituutin ja lukioiden toiminnan uudelleen sijoittelua. Rohkeita uusia avauksia ei tule.

Rohkea uusi avaus olisi esimerkiksi 600 lapsen päiväkodin rakentaminen Turkuun. Suuria päiväkoteja on muun muassa Norjassa, jota sentään on pidettävä Suomeen verrattavana pohjoismaisena sivistysvaltiona. Suuressa yksikössä olisi löydettävissä niin runsaasti toiminnallista tehostamisvaraa, että sinne voitaisiin rakentaa säästyvin resurssein vaikkapa oma liikuntatila tai jopa uima-allas lasten uimaopetusta varten, niitä voitaisiin hyödyntää ulkopuolisessa toiminnassa iltaisin ja viikonloppuisin.

Tunnettua on, että suunnittelemme niin sanottua lukiokampusta Sepänkadulle, jonne voisi siirtyä kaksi päivälukiota ja iltalukio. Kustannusarvio tulee olemaan todennäköisesti kymmeniä miljoonia euroja. Miksi ihmeessä näin tehdään 2013? Lukion on voinut suorittaa verkko-opetuksena jo useita vuosia, mutta tähän on varsin harvoin tartuttu. Nuoret ovat konservatiivisia ja haluavat välttämättä istua pulpetissa, vanhemmat ovat yhtä vanhoillisia ja pahimmillaan pudonneet tieto- ja viestintätekniikassa vuosikymmenen päähän, opettajat ovat enimmältä osaltaan omaa luokkaopetustaan korostavia ja päättäjät muistelevat omia vuosikymmenien takaisia lukiokokemuksiaan.

Oppikirjat voidaan nykyään viedä koneille. Samoin tehtävät. Kirjojen kuvitus voidaan muuttaa staattisesta elokuvaksi. Ylioppilaskirjoitukset muuttuvat teknisesti ja sisällöllisesti tietotekniseen maailmaan soveltuvaksi vuosikymmenen loppuun mennessä. Vaan miten lukio muuttuu? Maisteri opettaa luokan edessä ja opiskelijat tuijottavat kirja kädessä toistensa niskaa aivan kuin 100 vuotta sitten! Vaan mitä he tekevät kotona? Seikkailevat osaavina erilaisissa kotimaisissa ja ulkomaisissa virtuaaliympäristöissä ja sosiaalisessa mediassa.

Lukiorakennuksista, jotka ovat puolet vuodesta tyhjillään, voitaisiin luopua melkein kokonaan. Säästyneillä varoilla voitaisiin kustantaa opettajille ja lukiolaisille maksuttomat ja viimeistä huutoa olevat tietotekniset härpäkkeet kotiin, joita he voisivat käyttää opettamiseen, opiskeluun tai mihin tahansa toimintaan. Opetus voisi alkaa aamulla klo 8 ja päättyä klo 20. Opiskelun voisi aloittaa milloin sattuu huvittamaan ja päättää, kun omaksumiskyky loppuu.

Vaan menepä esittämään 600 lapsen päiväkodin rakentamista tai lukioiden sulkemista. Hulluksi leimattaisiin. Viimeistään silloin.

Timo Jalonen,
toimialajohtaja
5. maaliskuuta
4. maaliskuuta
3. maaliskuuta
2. maaliskuuta
1. maaliskuuta
28. helmikuuta

TSTV - Uusimmat