Piikkiön seurakunta hyvä itsenäisenä

Lähiaikoina päätetään Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymään kuuluvien seurakuntien tulevaisuudesta.

Seurakunnat ovat hengellisiä yhteisöjä. Kirkon komiteoissa ja erilaisissa ajatuspajoissa on jo kauan painotettu näkemystä, että seurakuntien hallinto ja talous olisivat isoissa, mutta varsinainen toiminta pienissä yksiköissä.

Tämä ihanne on evankelis-luterilaisen kirkkomme historiassa saanut erilaisia muotoja. Sata vuotta sitten seurakuntia jaettiin, kappeliseurakunnat itsenäistyivät ja siten seurakuntien lukumäärä kasvoi.

Tällä vuosituhannella on nähty kahdenlaista. Kirkkohallitus oli ensin liittämässä seurakuntia isommiksi. Sitten se teki 180 asteen käännöksen, joka nähtiin muun muassa Naantalissa. Tehtiin yhtymä ja pienet seurakunnat saivat pysyä olemassa. Vaikea olisikin ajatella Rymättylää Naantalina.

Pidän ihanne-ratkaisuna sitä, että hallinto ja talous hoidetaan isoissa organisaatioissa, mutta seurakunnat eli hengelliset yhteisöt saavat säilyä myös pienempinä.

Vasta 17 vuotta Turussa asuneena en rohkene julkisesti liputtaa Turun rajanvetojen puolesta tai niitä vastaan. Naapurista voin kuitenkin sanoa jotakin, niin selvältä asia siellä näyttää: Piikkiön seurakunta on vanha, isompaansa vanhempi. Se on elinvoimainen ja sillä on isompaansa vahvempi halu jatkaa omana itsenään.

On vaikea nähdä mitään perustetta, miksi se ulkopuolelta pakotettaisiin liittymään suurempaan.

Heikki Palmu

Turun tuomiokirkkoseurakunnan neuvoston jäsen

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Lukijoilta
Lukijoilta

Lukijalta: Hätämajoituksessa vielä selvitettävää

Kun päätös sosiaali ja -terveyslautakunnassa laittomasti maassa olevien hätämajoituksesta tehtiin 16.5. ja siitä tiedotettiin, kukaan ei reagoinut asiaan millään tavalla. Asia oli pyynnöstäni 25.4. kokouksessa lähetetty uudelleen valmisteluun yksimielisesti. Tuolloin ei päätösehdotuksessa ollut edes kustannusarviota. Tuntui siltä, että SPR:n kanssa tehtävä puitesopimus oli tuotu kiireellä lautakunnan hyväksyttäväksi. Päätöskokoukseen oli tuotu sentään kustannusarvio ja meille kerrottiin, että tilaksi oli varmistunut asunto Varissuolla.
Lukijoilta

Lukijalta: Trump on toivottu vastaus

Mielipidetutkimuksien mukaan jopa 70 prosenttia niistä, jotka mielsivät itsensä ”muutosta haluaviksi”, äänestivät Trumpia. Hämmästyttävät 81 prosenttia niistä, jotka kuvailivat itsensä ”vihaisiksi”, antoivat äänensä Trumpille. Lähes yhtä suuri osa evankelikaalikristityistä äänesti Trumpia. Noin puolet niistä, jotka väittivät, että ”maa on väärällä tiellä”, kannattivat Trumpia. Monien muutosta haluavien toiminta tulkitaan yleensä edistykselliseksi. Näin ei kuitenkaan ole syytä tehdä Trump-ilmiötä analysoitaessa.