Valvontaa tarvitaan edelleen

Olen tehnyt työurani sekä valvottavana että valvojana. Ensin 20 vuotta hammaslääkärinä Parkanossa, Lääkintöhallituksen ja lääninhallituksen valvottavana.

Valvontaa riitti. Piti tehdä yksityiskohtaisia raportteja molemmille viranomaisille. Hiukan kiristelin hampaitani, kun olisi ollut oikeata tekemistä muiden hampaiden hoidossa.

Jälkeenpäin katsottuna ihan tarpeellista ja antoi turvallisuuden, että joku vahtii, ettei tule tehtyä mitä sattuu. Nyt sekä Lääkintöhallitus että lääninhallitus on lopetettu.

Toiset 20 vuotta toimin valvojana Turun ja Porin, sittemmin Länsi-Suomen lääninhallituksen sosiaali- ja terveysosaston päällikkönä. Katselin siis samoja asioita pöydän toiselta puolelta.

Tänä aikana kevennettiin valtion aluehallinnon roolia ja sen valvontaoikeutta kavennettiin ja valvontavaltaa siirrettiin kuntiin. Periaatteessa ihan oikein. Laatujärjestelmien kehittyessä kunnissakin alkoi olla mahdollisuuksia omavalvontaan.

Pian ainakin meille lääninhallituksissa selvisi, että ulkopuolista valvontaa tarvitaan edelleen.

Sosiaali- ja terveydenhuollossa ei omavalvonta toiminut sen takia, että sote-toimijat pakotettiin puristamaan toimintansa kuntien vuosittaisiin budjetteihin ja se taas ei onnistunut ilman tarpeellisen hoidon karsimista.

Tarvittiin lääninhallitus muistuttamaan, että lakeja on noudatettava.

Järjestelmä toimi kohtuullisesti, vaikka muun muassa Suomen Kuntaliitto aina määräajoin muistutti, ettei lääninhallitus saa puuttua kunnan asioihin muuten kuin kanteluja käsittelemällä.

Onneksi sosiaali- ja terveydenhuoltoa säätelee kuntalakia vahvemmat erityslait, joten minulla oli koko ajan oikeus toimia kunnallisten ja yksityisten sosiaali- ja terveyspalveluiden ulkopuolisena valvojana.

Kahdeksan vuotta sitten jäin eläkkeelle ja pian sen jälkeen lääninhallitukset lakkautettiin.

Tilalle synnytetyt Aluehallintovirastot eivät pystyneet jatkamaan samalla voimalla valvontaa kuin lääninhallitukset ja nykyään yhä useammat ovat sitä mieltä, että oli virhe lopettaa lääninhallitukset, varsinkin nyt kun tulevaisuus on vielä hämärän peitossa.

Jos nyt eduskunnassa olevat sote-lakiesitykset ja kohta annettavat maakuntia koskevat esitykset toteutuvat, se merkitsee valtion aluehallinnon loppumista kokonaan.

Avit lakkaavat ja tilalle tulee valtakunnallinen Luova, eli lupa-, oikeusturva- ja valvontavirasto, tietysti Helsinkiin. Syntyy uusi keskusvirasto, joka ei pysty hoitamaan tehtävää alueellisesti. Muilta osin ennen valtiolle kuuluneet tehtävät, muun muassa Elyt, siirretään maakuntiin.

Siinä sitä on pohtimista, kuka valvoo ketäkin. Valvontaa tarvitaan kuitenkin edelleen.

Muuten olen sitä mieltä, ettei 18 maakuntaa, joista pienimmät ovat alle 100 000 asukkaan kokoisia ja suurin yli 2 miljoonan suuruinen, voi toimia samalla kaavalla, eli toimia sekä palvelun tuottajina että omien palvelujensa valvojina.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen osalta tilanne on vaikein, minusta mahdoton.

Minusta on oikein, että suuret kaupungit vaativat vielä viime metreillä muutoksia.

Turussa toivoisin, että kaupunki pyrkisi siihen, että kaupunki voisi jatkaa myös maakuntamallissa omaa julkista sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaa esimerkiksi liikelaitosmallilla.

Pekka Paatero

Läänin sosiaali- ja terveysneuvos, emeritus

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Lukijoilta
Lukijoilta

Lukijalta: Hätämajoituksessa vielä selvitettävää

Kun päätös sosiaali ja -terveyslautakunnassa laittomasti maassa olevien hätämajoituksesta tehtiin 16.5. ja siitä tiedotettiin, kukaan ei reagoinut asiaan millään tavalla. Asia oli pyynnöstäni 25.4. kokouksessa lähetetty uudelleen valmisteluun yksimielisesti. Tuolloin ei päätösehdotuksessa ollut edes kustannusarviota. Tuntui siltä, että SPR:n kanssa tehtävä puitesopimus oli tuotu kiireellä lautakunnan hyväksyttäväksi. Päätöskokoukseen oli tuotu sentään kustannusarvio ja meille kerrottiin, että tilaksi oli varmistunut asunto Varissuolla.
Lukijoilta

Lukijalta: Trump on toivottu vastaus

Mielipidetutkimuksien mukaan jopa 70 prosenttia niistä, jotka mielsivät itsensä ”muutosta haluaviksi”, äänestivät Trumpia. Hämmästyttävät 81 prosenttia niistä, jotka kuvailivat itsensä ”vihaisiksi”, antoivat äänensä Trumpille. Lähes yhtä suuri osa evankelikaalikristityistä äänesti Trumpia. Noin puolet niistä, jotka väittivät, että ”maa on väärällä tiellä”, kannattivat Trumpia. Monien muutosta haluavien toiminta tulkitaan yleensä edistykselliseksi. Näin ei kuitenkaan ole syytä tehdä Trump-ilmiötä analysoitaessa.