Vanhusten ääni kuuluviin

Tiistaina 12.9. Sosiaalineuvos (evp) Risto Kapari kirjoitti huolestuneena vanhusten kohtelusta, ja peräänkuulutti oikeutta turvalliseen ja arvokkaaseen vanhenemiseen. Sunnuntaina 10.9. saimme lukea vanhusten eriarvoisuudesta kotihoidon ja tukipalvelujen osalta. Ja maanantaina 18.9. oli kirjoitus vanhusten yksinäisyydestä.

Yhdistyksemme tekee päivittäin työtä vanhusten hyvinvoinnin ja arvokkaan vanhenemisen edistämiseksi. Lähes 200 vapaaehtoistamme toimivat vanhusten puhelin- tai tukiystävinä, järjestävät kaikille avoimia kerhoja, viihdetilaisuuksia, luentoja ja retkiä.

Kaikkiin löytyy kävijöitä, mutta olemme yhä enemmän huolissamme heistä, jotka asuvat yksin eivätkä pysty yksin lähtemään liikkeelle ja osallistumaan.

Kun ihminen jää yksin kotinsa vangiksi, alkaa hänen kuntonsa heiketä, hän syrjäytyy ja riipivä yksinäisyys tulee vieraaksi. Sitä emme toivo kenellekään.

Nämä ihmiset tarvitsevat apua. He tarvitsevat sitä muun muassa kulkemiseen.

Kuljetuspalvelujen haku, olipa se sitten sosiaalitoimen tai Kelan kautta, on rumba, johon moni vanhus ei jaksa ryhtyä. Kriteerit ovat tiukat eikä lomakkeiden täyttö ehkä vapisevin käsien enää onnistu, puhumattakaan netin kautta täytettävistä lomakkeista.

He ovat niitä, jotka ovat oikeasti avun tarpeessa.

Jokaisella vanhuksella tulee olla oikeus sosiaalisiin kontakteihin. Kaupungin ikäihmisten palvelutori ja kotihoito ovat avainasemassa vanhusten neuvomisessa ja tukemisessa. Me eri yhdistystoimijat pyrimme tukemaan kaupungin toimintaa järjestämällä matalan kynnyksen maksuttomia tilaisuuksia.

Yhdistyksemme järjestää viikolla 39 kansalaisraadin, jossa ikäihmiset pohtivat juuri näitä esille nousseita asioita. Saamme kuulla, mitä keinoja nämä arjen asiantuntijat näkevät tärkeäksi arvokkaan ja mielekkään vanhuuden turvaamiseksi.

Haastamme jo ennalta turkulaiset ottamaan osaa talkoisiin, jossa tehdään kaupungistamme ikäystävällisempi.

Maarit Kulmala

Edunvalvontaryhmä

Nina Karuneva

Toiminnanjohtaja

Turun Seudun Vanhustuki ry

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Lukijoilta