Lauantai 23.6.2018Aatto, Aatu, Aadolf

Karavaanarit liikkuvat turvallisesti

MTV3:n suosittu kesäsarja, Karavaanarit, antaa melko villin kuvan matkailuajoneuvoilla liikkuvien ja ennen kaikkea karavaanareiden liikennekäyttäytymisestä. Totuus ei aina tule esille viihteellisestä tv-ohjelmasta. Aktiivikaravaanarit tuntevat liikennesäännöt hyvin ja noudattavat niitä.

Matkailuajoneuvoja, matkailuautoja sekä auton ja matkailuvaunun yhdistelmiä on liikkeellä enemmän kuin koskaan ennen. Monet ovat liikkeellä lainatulla tai vuokratulla ajoneuvolla. Matkailuauton ajaminen tai matkailuvaunun vetäminen on helppoa ja sallittua B-ajokortilla. Karavaanareiden valtakunnallinen liitto SF-Caravan ry korostaa, että matkalle valmistautumiseen, ajoneuvon ominaisuuksiin perehtymiseen, kuormaamiseen ja liikenteessä toimimiseen kannattaa keskittyä huolellisesti.

Ennen matkalle lähtöä on tutustuttava ajoneuvon hallintalaitteisiin ja ulkomittoihin. Matkailuauton ohjaamo on henkilöautomainen ja siten ensikertalaisellekin tuttu, mutta auton pituus, leveys, korkeus ja erilaiset ulokkeet on syytä ottaa huomioon tarkasti. Peilien käyttö on matkailuajoneuvolla liikuttaessa erityisen tärkeää. Ennen maantielle menemistä on syytä harjoitella ajamista ja peruuttamista esimerkiksi suurella parkkipaikalla. Kuljettajan tulee hallita ajoneuvonsa kaikissa liikenneolosuhteissa ja keleissä.

Matkailuauton turvalaitteista tärkein on turvavyö, jonka käyttö on pakollista kaikille matkustajille auton liikkuessa. Myös tavarat ja lemmikkieläimet on kiinnitettävä huolellisesti. Ajon aikana eivät matkustajatkaan saa vapaasti liikkua.

Ajoneuvo on kuormattava oikein. Matkalle ei kannata ottaa mukaan liikaa tavaroita. Auton valmistajan ilmoittamaa kokonaismassaa ei saa ylittää. Matkailuvaunuyhdistelmällä liikuttaessa raskaat tavarat on sijoitettava mahdollisimman lähelle akselia siten, että yhdistelmä on mahdollisimman tasapainoinen. Väärin kuormattu yhdistelmä on epävakaa ja siten vaikea hallita liikenteessä.

Matkailuautojen suurin sallittu nopeus on joko 80 tai 100 kilometriä tunnissa. Matkailuvaunuyhdistelmien kattonopeus on 80 km/h. Ajoneuvokohtaisia nopeusrajoituksia ei saa ylittää, vaikka tiekohtaiset liikennemerkit muuta näyttäisivätkin. Osittain nopeusrajoituksista johtuen kesäliikenteessä oleva karavaanari on muiden autoilijoiden silmätikku, ”tien tukko”. Huomaavainen karavaanari noudattaa kuitenkin nopeusrajoituksia ja liikennesääntöjä sekä huomioi muut tienkäyttäjät. Ennakoiva ajotapa ja kohtelias liikennekäyttäytyminen parantaa jokaisen liikenneturvallisuutta ja lomamatkan sujuvuutta ajoneuvosta riippumatta.

Timo Piilonen,
toiminnanjohtaja
SF-Caravan ry

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Lukijoilta
Lukijoilta

Lukijalta: Juhannusruno

Saaren törmään uinut ajopuu. Vasten kaislaa aalto heiluttaa. Illan tullen laine rauhoittuu. Jälki kirveen muokannut on pintaa. Näkyy silti hahmo naisen kauniin. Kasvot, kaula, kädet vasten rintaa. Kerran miesi patsaan kalliolle kantaa. Kuivattuna hahmoon venetervaa. Kivin ympäröi ja rauhan antaa. Paikkaan tuskin kovin moni halaa. Reitti karikkoinen veneen tulla. Yksi vain sen luokse aina palaa. Kulkija kun eksyy luodon rantaan. Ympärillä tuoksuu tuore terva. Jalanjäljet painuneet on santaan. Urpo Lehtimäki Naantali