Perjantai 25.5.2018Urpo

Työelämän muutoksissa tarvitaan yhteisymmärrystä

Elämä on uusien asioiden opettelemista, kokeilua ja kokeilujen onnistumisten arviointia.

Muutos tapahtuu ihmisten välissä. Se tarvitsee aikaa ja tilaa ajatella yhdessä ääneen. Ideoiden myötä syntyy kokeiluja ja ratkaisuja. Paikallinen tieto siitä, missä olemme onnistuneet, kannattaa hyödyntää.

Yhtä tärkeää on tutkia uteliaasti sitä, missä emme ole onnistuneet. Siten voimme yhdessä oppia parantamaan toimintatapojamme ja kehittää uutta. Lisäksi on viisasta mallittaa jossakin jo hyväksi koettuja toimintoja siten, että muokkaamme ne ensin yhdessä omaan toimintaympäristöömme sopiviksi.

Muutoksissa ja kaikessa kehittämisessä tarvitsemme uteliaisuutta: miten voimme esimerkiksi parantaa asiakaspalveluamme ja siihen liittyen omaa toimintaamme?

Tärkeää on kaikille tulla kuulluksi, jolloin uteliaisuuden kautta voimme olla kiinnostuneita sekä muutosmyönteisten että kriittisesti muutokseen suhtautuvien ajatuksista. Lisäksi jokainen saa kokemuksen osallisuudesta ja vaikuttamismahdollisuudesta työpaikallaan, jolloin sitoutuminen muutokseen paranee.

Erityisen tärkeää on kysyä palveluiden käyttäjiltä, mitä he toivovat palvelulta. Tällöin toiminnan fokus säilyy oikeassa asemassa.

Sekä asiakas että työntekijät tarvitsevat perusteluja, miksi jokin muutos toteutetaan. Silloin yhteinen ymmärrys, miksi, mitä ja miten, säilyy muutoksissa mukana.

Liikkuminen pisteestä A pisteeseen B vaatii pidemmän tähtäimen tavoitteen lisäksi välitavoitteita. Tavoitteen on tärkeää olla riittävän selvä ja konkreettinen. Yhteisen tavoitteen saavuttamisesta on myös lupa iloita. Työnilo auttaa meitä jaksamaan yhdessä.

Tiedottamiselle ja yhteiselle keskustelulle on tärkeää varata foorumit. Joillakin työpaikoilla tehdään selkeä tiedottamissuunnitelma, ja siihen liittyen aikataulutetaan ne palaverit, joissa asioita yhteisesti käsitellään.

Parhaiten moniäänistä keskustelua saamme aikaan sillä, että kaikki pystyvät jo ennalta orientoitumaan keskusteluun, missä jokaisen näkökulma ja ajatukset ovat tervetulleita. Osallistamista mahdollistava esimiestyö on tässä avainasemassa.

Muutoksissa on tärkeää osata luopua entisestä, jotta saamme uutta tilalle. Vertauskuva tilanteesta on se, että ostaessamme uuden talvitakin, emme jätä entistä takkia alle.

Jaksava työntekijä pystyy osallistumaan ja toimimaan työpaikan muutoksissa. Työn muutoksissa on hyvin tärkeää miettiä, että työn määrä on tolkullinen. Jokainen meistä tarvitsee palautuakseen riittävästi voimavaroja.

Riittävän voimaantunut työntekijä pystyy halutessaan paremmin sitoutumaan terveelliseen elämään syömällä ja liikkumalla sopivasti ja nukkumalla riittävästi.

Eri elämäntilanteissa on erilaiset mahdollisuudet panostaa työelämään. Joskus kaikki on hyvin, joskus kuormitusta saattavat tuoda esimerkiksi läheisten sairastuminen, pienet lapset tai taloudelliset vaikeudet.

Työ on osa elämäämme, mielellään noin kolmannes vuorokauden tunneista.

Riitta Veijalainen

Voimavarakeskeinen työnohjaaja

Vastaava työterveyspsykologi

Minna Kinnunen

Voimavarakeskeinen työnohjaaja

Vastaava työfysioterapeutti

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Lukijoilta