Lukijoilta

Läpinäkyväisyyden Januksen kasvot

Lukijoilta | Turun Sanomat 18.6.2012 03:30 |

Läpinäkyväisyydellä on puolensa. Yhteiskunnassa esimerkiksi hallinnossa, politiikassa, on läpinäkyväisyys jopa suuri etu. Luottamusta herättävä, hyvä asia. Mutta jossain toisaalla ei välttämättä näin ole. Se olisi arkkitehtienkin myönnettävä. Piirustuspöydällä ja arjessa kun maisemat saattavat olla hyvinkin erilaisia.

Kun esimerkiksi saaristosta lipuu kohti Aurajoen suuta, voivat näkymät jatkossa olla arkkitehdit itsensäkin yllättäviä, ”taikurit itsekin olla ihmeissään”. Jos joen törmäillä uljaasti seisovissa rakennuksissa tulee olemaan parvekkeita koko ulkoseinän mitalla ja niissä läpinäkyvästä lasista kaiteet. Elämän kirjo kun tunnetusti väkisinkin luo omat nyanssinsa. Sama vaiva kylläkin on jo riistäytynyt muuallekin kaupunkiin.

Jo se, että aikanaan valvottiin julkisivuja muodostumasta ”tilkkutäkeiksi”, sääsuojiksi rakennettavien lasitusten suhteen, kertoo, että huoli on ajaton ja aiheellinen. Uskomaton on se tavara-arsenaalivalikko, joita eri ihmiset parvekkeilleen varastoivat. Kellä enemmän, kellä vähemmän. Siinä on yhtiöjärjestyksen laatijoille sitkeä pala purtavaksi.

Parvekkeen käyttöä kun tupakan tiimoilla käydyissä jäsenten välisissä otteluissakaan ei ole saatu hallintaan, tuskinpa nyt sitten tässäkään. Että arkkitehdit hoi, läpinäkyvyyttä ei kannata tässä jutussa suosia.

Juhani Valtonen

1. maaliskuuta
28. helmikuuta
27. helmikuuta
26. helmikuuta
25. helmikuuta
24. helmikuuta

TSTV - Uusimmat