Maanantai 26.6.2017Jorma, Jarmo, Jere, Jeremias, Jarkko, Jarno

Mitä tänään syötäisiin?

Postissa tuli taas viikoittainen paikalliskauppojen ruokamainos, ja nyt sattumalta luin sen. Pysähdyin ihmettelemään: ovatko suomalaisten ruokatottumukset tällaisia ja onko jokin asia vinoutunut? Mikä on kaupan rooli ja vastuu ruokatottumuksiin?

Tarjouksissa oli muun muassa savustettua, vastuullisesti kalastettua hollantilaista kampelaa, katkarapurenkaita chilikastikkeessa Vietnamista, ranskalaista patonkia, savustettuja meaty ribsejä tai pork wingsejä Ruotsista. Lisäksi löytyi kananuggetteja, grilldoggeja, kebakkoja, Monterey Jack -juustoa ynnä muuta minulle tuntematonta, mutta joillekin varmaan herkkuja.

Kun näitä kaupan mainoksesta poimittuja suomalaiseksi ruuaksi tarkoitettuja esimerkkejä luen, niin hämmästelen. Suomeen tuodaan muun muassa paljon kalaa useasta maasta ja ihmettelen kovasti meidän vaatimustasoa. Ulkomailta tuotu kala on aina vanhaa, enemmän tai vähemmän.

Tässä esimerkissä kala oli Hollannista tuotua savustettua kampelaa ja voi hyvällä syyllä kysyä: koskahan kampela on nostettu merestä? Lisäksi tarjous on voimassa torstaista sunnuntaihin, joten kampela alkaa olla jo sunnuntaina syömäkelvotonta. Tuoreutta voi myös kysyä norjalaisesta kasvatetusta lohesta, kun tuoreesta kalasta ei nimittäin saa koneellisesti ruotoja pois, ja ruodotonta Norjalaista lohifileetä on kaupassa runsaasti.

Ulkomailta tuotujen valmisruokien tuontitarvetta en oikein osaa perustella itselleni millään tavalla. Jo säilyvyys on hoidettava tavalla tai toisella etäisyyksien takia, ja luottamusta maailman ruokabisneksen tekijöihin ei vaan ole. Katson yleensä kriittisesti ulkomailta tullutta ruokatavaraa – en siksi, että se olisi automaattisesti huonoa, vaan siihen yksinkertaisesti liittyy erittäin paljon riskejä ja mahdollisuuksia ongelmiin. Eikä paljon puhuttu hiilijalanjälkikään ole pienimmästä päästä.

Valmisruokienja puolivalmiiden ruokien määrä kaupan hyllyllä lisääntyy räjähdysmäisesti. Suomalaisten ruokatottumukset ovat muuttuneet hyvin lyhyessä ajassa. Onko kehitys hyvä, siitä voidaan olla montaa mieltä.

Tämän kehityksen myötä lisäaineiden syönti on kasvanut aivan käsittämättömän paljon. Kaupalla on tarve saada säilymään ruoka syöntikelpoisena mahdollisimman pitkään, ja se ei onnistu ilman runsasta ja monipuolista määrää lisäaineita.

Kauppa vaatii teollisuudelta koko ajan ruuille säilyvyyttä lisää eli me syömme alati vanhempaa ruokaa ja siinä on runsaasti enemmän lisäaineita. Voi myös hyvällä syyllä kysyä, miksi suolistosairaudet lisääntyvät samaa tahtia. Ovatko puolivalmisteet, valmisruuat ja lisäaineet syyllisiä tähän?

Kauppa ja teollisuus ovat myös ansiokkaasti hoitaneet ihmisille ruokatarpeita, joita ilman ei voi olla. Esimerkkejä on runsain määrin kaupan hyllyllä. Kerran laskin margariinien ja siihen verrattavien levitteiden määrää. Valikoima oli silloin yli viisikymmentä, ja kun siihen lisätään voituotteiden rivistö, ei luulisi tulevan rasvatarjonnasta väliinputoajaa. Erilaisten maitotuotteiden valikoima on aivan mieletön. Välillä tuntuu, että kaupan erilaisista ruokavalikoimista saa ähkyn jo pelkästä katsomisesta.

Kauppa ja teollisuus ovat todella taitavasti markkinoineet ja ylikorostaneet ihmisille myös kiireen tuntemusta ja kuinka sen varjolla tarvitaan mitä erilaisempia puolivalmiita ja valmiita ruokia, ettei kukaan olisi niin onneton että tekisi ruuan kokonaan kotona.

Itse olen sellainen kaupan ja ruokateollisuuden kauhukuva: olen kulinaristi ja pidän tuoreista raaka-aineista kotona tehdystä ruuasta tai välillä hyvän kokin valmistamasta monipuolisesta ja makunystyröitä hyväilevistä pitopöydän antimista.

Pekka Heikkilä

Uusikaupunki

Kirjoita uusi viesti



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Hyviä pointteja
Tässä jutussa mukana todellakin hyviä pointteja. Kiire tuntuu olevan ja puolivalmiit sekä kauan säilyvät "take away"-eväät saavat yhä enemmän tilaa kauppojen ruokahyllyiltä. Toisaalta mukaan otettavat ovat kieltämättä käteviä esimerkiksi urheilijan kisareissun eväitä, mutta sisältävät usein (eivät aina) paljon lisäaineita ja muuta turhaa mömmöä ja hinnatkin ovat melko korkeita. En kuitenkaan ymmärrä miksi tarvitsemme niin paljon mikrossa lämmitettäviä lisäaine-ja aromimössöjä, kiirettä helpottamaan voi vaikka viikonloppuna tai vapaapäivänä kokata ruokaa kotona valtavan saavillisen, josta riittää pitemmäksi aikaa ja osan voi myös säilöä pakkaseen sieltä otettavaksi. Tietysti toisinaan valmisruoat ja puolivalmiit ruoat ovat ihan jees, mutta henkilökohtaisesti jos en ehdi ruokaa laittamaan, söisin mieluummin vaikka ruisleipää ja hedelmiä. Hieman jutun syrjästä tarttuen itsekin kasvissyöjänä en ihan ole ymmärtänyt miksi kasviksia ei voi syödä sellaisenaan vaan esimerkiksi soijasta täytyy tehdä KINKUN makuinen leikkele? Miksi kasvissyöjä haluaisi syödä kinkulta maistuvaa ruokaa? Tietysti joku voi haluta syödä kinkkua, muttei oikeasti, joten siihen tämä hyvä korvike. Kuitenkin, kauppahyllyt ovat nykyään täynnä elintarvikkeita, joiden ainesosaluettelosta löytää vähintään yhden E-kirjaimen ja on se vähäsen huolestuttavaa. (älkää verrata sotiin ja ilmastonmuutokseen)Luomu-linja olisi minullekin hyvä ilman kalliita hintoja. . .
Kirjoita vastaus viestiin



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.