Lauantai 21.4.2018Anssi, Anselmi

Sananvapaus, media ja some

Suomi on pudonnut sananvapauden kärkimaan asemasta. Yle ja pääministeri Sipilä ovat olleet julkisuudessa kovan arvostelun ja syyllistämisen kohteena. Mikä on sananvapauden oikea sisältö ja merkitys?

Donald Trump nousi maailman mahtavimman maan presidentiksi osaksi totuuden vääristelyllä, mielikuvilla ja valhepropagandalla. Miksi se on nykymaailmassa sananvapautta ja sallittua? Yhä useammin tulee uutisia väärien tietojen ja mielikuvien tuottamisesta tarkoituksena vaikuttaa niin henkilövaaleissa kuin muussakin päätöksenteossa.

Terrafame, pääministerin jääviysepäily ja tässä yhteydessä Ylen toimittajaan kohdistunut painostus olivat suuria ykkösuutisia. Pääministeriä vaadittiin eroamaankin. Hän myönsi oppineensa sen, ettei enää ota suoraa yhteyttä toimittajaan. Inhimillisesti oli hyvin ymmärrettävää, että hän halusi oikaista harhaanjohtavan uutisoinnin, joka syyllisti ja saattoi ikävään valoon paitsi hänet itsensä myös hänen sukulaisensa. Toki tämä puuttuminen ei ollut sopivaa pääministerin asemassa.

Ylen toimittaja, joka näyttävästi toi kohteluaan julkisuuteen ja suurella kohulla irtisanoutui Ylestä, on jo ehditty palkita ja tuoda esille sananvapauden esitaistelijana. Ylen toiminta tässä pääministeriä koskevassa asiassa on perusteellisesti käsitelty ja johtanut toimiin, joilla pyritään varmistamaan sananvapaus ja puolueeton uutisointi. Se on johtanut myös vastaavan päätoimittajan eroon.

Avoin keskustelu ja kritiikki puhdistaa ilmaa, mutta on pysyttävä faktoissa. Suomi on ja pysyy yhtenä sananvapauden mallimaana.

Samaan aikaan niin Euroopassa kuin USA:ssa tapahtuu jatkuvasti asioita, jotka sananvapauden kannalta ovat todella arveluttavia ja vaarallisia. Terrorismin varjo on yhä uhkaavampi ja verisempi koko maailmassa. Valemedia, internet, some, hakkeroinnit ja kyberhyökkäykset uhkaavat rehellistä tiedonvälitystä ja sananvapautta vaarallisella tavalla koko maailmassa. Johtaako tämä pian siihen, että ilman näitä keinoja ei enää saada aikaan hyviäkään tuloksia? Oikean tiedon jakamisen ja vastuullisen median merkitys kasvaa entistäkin suuremmaksi.

Suomi voi olla edelleen maailman ykkösmaa sananvapaudessa ja demokratiassa. Olemme maailman vakain maa, kuten tasavallan presidentti Sauli Niinistö on lausunut.

Kansalaisten turvallisuus, oikeusturva ja yhdenvertaisuus ovat aina itsenäisen valtion kulmakivet. Uutisten tahallinen vääristely, valheuutisointi ja oikean tiedon manipulointi ovat aina tuomittavaa. Sananvapautta pitää aina puolustaa. Sananvapaus ei kuitenkaan saa ohittaa ihmisen perusoikeuksia ja oikeusturvaa. Sananvapaus ei koskaan tuo oikeutta kenenkään oikeusturvan, perusoikeuksien tai henkilökohtaisen yksityisyyden loukkaamiseen.

Tiistai13.6.2017 jää historiaan päivänä, jolloin nykyisen eduskunnan toiseksi suurimman puolueen, perussuomalaisten kuuluisa jytky hävisi, ja puolue jakautui kahtia. Sekin kertoo paljon nykyisestä nopeasta vaikuttamisesta ja somen, valemedian ja mielikuvien luomisen kautta muuttuneesta maailmasta.

Puoluekokous on hektinen tapahtuma, jossa demokraattisen äänestämisen taustalla yhä enemmän vaikuttavat tiedonvälityksen, sosiaalisen median ja valemedian monet kanavat ja mahdollisuudet. Totuus ei olekaan sitä, miltä päällepäin näyttää.

Sosiaalinen media ja valeuutisointi tai suoranainen trollaus ja tahallisten valheuutisten levittäminen on saanut yhä enemmän jalansijaa maailmassa. Kukapa olisi uskonut, että nämä keinot yksilönvapauden ja demokratian puolustajamaassa USA:ssa nostavat Donald Trumpin aina presidentiksi asti!

Ranskan ja Britannian vaalit olivat yllätykselliset ja uudet poliittiset voimat ja puolueet nousevat yhä useammin valtaan. Sananvapautta ja internetiä rajattomine mahdollisuuksineen voidaan käyttää tehokkaasti myös vääriin tarkoituksiin. Terrorismin musta varjo ei kunnioita sananvapautta eikä totuutta. Se on yhä suurempi uhka länsimaiselle demokratialle. Ihmisoikeudet ja tasa-arvo, vapaus, ihmiselämän kunnioittaminen ja inhimillisyys ovat niitä arvoja, joita sananvapaudella pitää puolustaa.

Risto Kapari

sosiaalineuvos (eläkkeellä)

Turku

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Lukijoilta