Torstai 24.5.2018Tuukka, Touko

Lisätyövoimasta helpotusta turkulaisille veteraaneille

Kiitos kaupunginhallituksen puheenjohtaja Olli Mannille kirjoituksesta (TS 5.4.), jossa hän on aivan oikeassa todetessaan, että fysioterapiapalvelujen kilpailutuksessa olisi sotiemme veteraanit pitänyt irrottaa kilpailutuksesta.

Samaa olen minäkin yrittänyt ehdottaa hyvinvointitoimialalle, mutta heti lyötiin eteen lakimiehen selvitys, ettei se mitenkään ole mahdollista.

Kyllä se on, se vaatii vain päätöksen, että sotaveteraanit ovat uuden hankintalain 108 §:n mukainen eritysryhmä, jolla on eritystarpeita. Suora sitaatti laista:

"Tämän luvun mukaisissa palveluhankinnoissa hankintayksikön on otettava huomioon kyseistä palvelua, siis tässä tapauksessa fysioterapiapalvelua, koskeva lainsäädäntö. Sosiaali- ja terveyspalvelujen hankinnassa palvelujen käyttäjien yksilöllisten ja pitkäaikaisten sekä toistuvien hoito- ja sosiaalipalvelujen turvaamiseksi hankintayksikön on otettava huomioon käyttäjien erityistarpeet ja kuuleminen siten kuin muualla laissa säädetään".

Muutakin pykälässä todetaan. Muun muassa, että "sosiaali- ja terveyspalvelujen hankinnassa hankintayksikön on määriteltävä sopimuksen kesto ja muut ehdot siten, että sopimuksista ei muodostu kohtuuttomia tai epätarkoituksenmukaisia seurauksia palvelujen käyttäjille".

Vaikeata lakikieltä, mutta suomeksi se tarkoittaa, että kaupunki voi päättää sotaveteraanit omaksi ryhmäksi, johon sovelletaan soveltuvin osin uuden hankintalain 108 §, eli että kaupunki määrittelee kelvolliset palveluntuottajat, asettaa heille palvelun kattohinnan ja veteraani saa paljon puhutun vapauden valita haluamansa palveluntuottajan tästä listasta.

Nyt kyse oli vain fysioterapiasta, joka on pieni osa veteraanien kuntoutukseen ja kotona asumista auttaviin palveluihin myöntämästä valtion määrärahasta.

Kyse on yhteensä yli miljoonan euron summasta, jonka kaupunki on saanut käyttöönsä valtiolta sillä tarkoituksella, että jokainen euro käytetään.

Turun sotaveteraaniyhdistyksen selvityksen mukaan on tarve tätäkin summaa suurempi. Suurin osa määrärahasta on tarkoitettu käytettäväksi auttamaan veteraania jatkamaan asumistaan kotona.

Ongelma kaupungin organisaatiossa on se, että kuntoutukseen, siis laitos-, avo- ja kotikuntoutukseen tarkoitettua rahaa hallinnoi terveydenhuolto ja asumista tukevaa rahaa sosiaalitoimi, eikä veteraanin tarpeita kokonaisuutena ole hallinnut kukaan.

Nyt kaupunki on päättänyt hoitaa asian kunnolla. Kun aikaisemmin veteraanien asioita hoiti vain yksi veteraanineuvoja, on kaupunki palkannut lisää kaksi veteraaniohjaajaa, heidätkin valtion rahoilla.

Nyt kevään aikana lähestytään jokaista turkulaista tunnuksen omaavaa sotien veteraania, heille tehdään kattava palvelusuunnitelma, joka sisältää arvion veteraanin kunnosta, hänen tarvitsemistaan hoiva- ja hoitopalveluista sekä kodissa mahdollisesti tarvittavista pienistä muutostöistä.

Saamani tiedon mukaan työ on käynnissä ja mahdollisimman moni veteraani tavoitetaan kevään aikana. Tässä työssä Turun Sotaveteraaniyhdistys on mielellään mukana, jos meistä vain jotain apua on.

Turun kaupunki on pahasti myöhässä kuntoutuksen osalta ja kovin hidasta on käyntiinlähtö myös kotiin annettavien palvelujen osalta. Siltä osin kuitenkin uskon nopeutuvaan tahtiin, kun työvoimaa on enemmän.

Toivon, että kattavat palvelusuunnitelmat syntyvät ja ottavat veteraanit kokonaisina huomioon viipaloimatta heitä erikseen terveydenhuollon ja sosiaalitoimen sivuihin. Jo juhlavuodenkin takia he ovat palvelunsa ansainneet.

Pekka Paatero

Turun sotaveteraanit ry:n pj.

Suomen Sotaveteraaniliiton sosiaali- ja terveyspalvelutoimikunnan pj.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Lukijoilta