Sunnuntai 22.4.2018Alina

Sähkö tulee kalliiksi, aina

Pekka Hakanen kirjoitti kaukolämmöstä artikkelissaan ”Kilpailu kuristaa kaukolämpöä” (TS 24.9.). Olen aika pitkälle samaa mieltä paitsi, että en ole isojen energiayhtiöiden puolella.

Olen asunut Harjavallassa, missä kuparin ja nikkelin jalostaja Outokumpu Oy on vuosikymmeniä päästänyt lauhdevesiään Kokemänejokeen. Aikoinaan kysyin, miksi näitä miljardeja, kiehuvia vesilitroja ei käytetä hyväksi? Vastaus oli, että siirtoviemärit eli putkisto maksaisi liikaa.

Toinen tapaus on Eurajoelta, missä ydinvoimalan lauhdevedet lasketaan mereen. Valtava kuuma vesi vaikuttaa rantavesien kaloihin niin, että ne ovat isokokoisia. Jos nämä lauhdevedet hyödynnettäisiin, koko Pori ja Raumakin saisi energiansa ilmaiseksi, plus vielä naapurikunnatkin.

Turku Energian kaukolämpöjohtaja Rauli Saarela sanoo, että sähköä kannattaa käyttää energian tuottamiseen. Olen eri mieltä. Sähkö, vaikka miten sitä tuotetaan, tulee kalliiksi. Ainoastaan vesivoimalla tuotettu sähkö tulee halvaksi. Mitenkö? Joet on satoja vuosia sitten padottu, ensin kivillä, sitten betonoitu. Betonointi on ikiaikaista, vaatii vain vuosihuollon.

Mitä ovat tehneet sähköyhtiöt? Ovat ostaneet kaikki voimalayhtiöiden osakkeet eli omistavat kaikki vesivoimat. Niitä ei voi yksikään kunta sosialisoida, vaikka halu on kova.

Asun tällä hetkellä Turun puolessa. Luin että Turun lähiöistä ovat kaksi suurtaajamaa tehneet päätöksen rakentaa puutuotteilla käyvän lämpövoimalan. Se herättää kysymyksiä. Mistä puuaines? Suomessa on puukauppa täysin tyrehtynyt. Katsokaa vaikka sellutehtaiden sulkemisia.

Yksityisihmiset eli tavalliset kansalaiset omistavat Suomen metsistä valtaosan. He eivät myy puuta tehtaille, eivätkä ainakaan jollekin osakeyhtiölle, joka on jo rakentamisensa jälkeen korviaan myöten veloissa. Kantoja ja risuja hyödyntämällä tulee lähinnä rakkoja käsiin.

Jos tämä voimala aikoo käyttää yhdyskuntajätettä, sitä energiaksi poltettaessa puolet kuluu siihen, että metalli ja lasiromu erotellaan ja loppuhyöty menee märkien tavaroiden polttamiseen.

Alpo Mäenpää

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Lukijoilta