Maanantai 21.5.2018Kosti, Konsta, Konstantin

Harjoittelijalle korvaus tehdystä työstä

Työharjoittelusta on muodostunut vakiintunut käytäntö opiskelun ja työelämään siirtymisen välimaastossa. Ammattitaidon kerryttämiseen ja teoreettisten opintojen vastapainona se voikin toimia erinomaisena kimmokkeena työelämään siirtymiselle ja oman uran löytymiselle.

Lisäksi työharjoittelujakso palvelee myös yrityksiä oikeanlaisen henkilöstön löytämisessä.

Työharjoittelua on monenlaista. Opintoihin sisältyvän työharjoittelu- ja työssäoppimisjaksojen sekä korkeakouluharjoittelun ja työelämään tutustumisen lisäksi puhutaan yleensä joko työministeriön lanseeraamasta välityö- ja siirtymätyömarkkinoista tai sosiaali- ja terveysministeriön välittävistä työmarkkinoista.

on myös varjopuolensa. Euroopan tasolla nuorten työharjoittelu on useammin palkatonta kuin palkallista, eikä useinkaan johda työsuhteen solmimiseen.

Harjoittelusopimuksen päätyttyä tehtäviä tulee jatkamaan toinen harjoittelija sen sijaan, että yritys palkkaisi työhön jo perehtyneen henkilön.

Kuinka moni suomalaisnuori on todella onnistunut työllistymään työharjoittelunsa avulla – ja kuinka moni yritys on aidosti pyrkinyt tähän palkatessaan nuorta harjoittelijaa?

Euroopan parlamentti on ollut nuorten työharjoitteluasiassa aktiivinen ja pyytänyt komissiota toimiin harjoittelijoille annettavan korvauksen osalta. Euroopan komission vastikään julkaisema ehdotus Euroopan-laajuiseksi suositukseksi työharjoittelun säännöistä tulee tärkeään aikaan. Työharjoittelulle on luvassa Euroopan-laajuiset laatukriteerit!

Harjoittelusta maksettava korvaus nousi esille myös komission jo aiemmin esittämässä yritysten yhteiskuntavastuun uudessa määritelmässä. Kaikilla eurooppalaisilla yrityksillä onkin oltava käytössään prosessi, jolla yhteiskuntaan, ympäristöön, ihmisoikeuksiin, eettisiin kysymyksiin ja kuluttaja-asioihin liittyvät näkökohdat liitetään niiden liiketoimintastrategiaan.

Vaan kuinka moni suomalainen pk-yrittäjä on tästä vaatimuksesta edes tietoinen?

yhteiskuntavastuullaei suinkaan tarkoiteta vain suuryrityksiin kohdistettuja velvoitteita. Suomen työmarkkinat ovat pitkälti pk-yritysvetoiset.

Siksi etenkin pk-yrityksiä tulee kannustaa tarjoamaan käytännön työkokemusta opiskeluvaiheessa oleville sekä vastavalmistuneille nuorille. Työharjoittelu on nuorelle vastavalmistuneelle tai työelämään tutustuvalle tärkeä askel. Tehdystä työstä kuuluu harjoittelijalle myös maksaa asianmukainen korvaus.

Nuorisotakuulla on tähän huutoon vastattu, mutta parannettavaakin löytyy. Pk-yritysten osalta tulee kannustaa kuitenkin myös palkkatuella työllistämisen lisäämistä, sillä sen on katsottu johtavan työharjoittelua paremmin normaaliin työsuhteeseen.

Palkan alennuksilla tai palkattomilla harjoitteluilla ei nuorten työllistämistä tule hyväksyä. Tällöin kyse on nuorten hyväksikäytöstä.


Mitro Repo

Kirjoittaja on Euroopan parlamentin jäsen (S&D-ryhmä).

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Lukijan kolumni