Sunnuntai 27.5.2018Ritva

Uskottava poliisitoiminta vaarassa?

Mikko Paatero


Eurooppalaisen tutkimuksen mukaan Suomessa luotetaan eniten poliisiin. Tämä siitä huolimatta, että aika ajoin on esillä poliisin tekemiä vakaviakin rikosepäilyjä, nyt esimerkiksi Aarnion tapaus. Arvostetaan myös sitä, että poliisin tekemät rikokset tutkitaan ja tuomitaan, jos tarpeen on.

Uskon suomalaisiin ihmisiin ja siihen, että he näkevät yksittäisten tapausten yli ja muodostavat käsityksensä laajemmalla näkökulmalla. Uskon, että luottamus syntyy siitä miten kentällä sekä järjestyspoliisit että rikospoliisit ja myös lupapalvelujen antajat toimivat.

Mielestäni luottamuksen oleelliset elementit ovat: 1. Poliisin saatavuus tarvittaessa 2. Ihmisten tasapuolinen ja oikeudenmukainen kohtelu 3. Poliisin riittävä näkyvyys 4. Rikosten kohtuullisen nopea selvittäminen.

Tällä hetkellä poliisi saa noin miljoona tehtävää vuodessa. Kiireellisissä tapauksissa poliisi on paikalla Helsingissä keskimäärin noin viidessä minuutissa ja Lapissa ehkä tunnissa ja huonoissa olosuhteissa huomattavasti hitaammin. Tämä on ongelma ja vaarantaa perustuslain edellyttämän tasapuolisen palvelun saamisen.

Kiireettömistä hälytyksistä jää vuosittain noin 100 000 liian huonolle hoidolle. Omaisuusrikoksista selviää noin 10 prosenttia, jos tekijä ei ole heti tiedossa. Rikosten tutkinta-ajat kasvavat koko ajan ja pöydällä on nytkin tuhansia asioita, joissa tekijät ovat selvillä, mutta asioita ei ehditä tehdä valmiiksi.

Viimeaikaiset kyselyt kertovat, että turvallisuuden tunne on selkeästi heikentynyt. Tähän varmasti vaikuttaa muun muassa pakolaistilanteen negatiiviset piirteet.

Suomessa on vähiten poliiseja asukaslukuun nähden suhteessa muihin maihin jo nyt ja tilanne huononee joka vuosi. Esimerkiksi Ruotsi ja Norja ovat arvioineet tilanteen toisin, näissä maissa poliisien määrää on lisätty tai lisätään.

Voimassaolevat tulevien vuosien kehykset vähentäisivät poliisien määrää vuoteen 2019 mennessä 800-900 nykyisestä noin 7 300:sta poliisista. Kyse on noin 50 miljoonan euron vähennyksestä vuoteen 2019 saakka. Yksistään vuonna 2017 vähennys olisi noin 30 miljoonaa.

Jos leikkauksista ei luovuta vaikuttaa se nopeasti myös luottamukseen poliisiin kun palvelujen saanti oleellisesti heikkenee. Tämä taas johtaisi siihen, että poliisi ei saisi sitä välttämätöntä apua jota se kansalaisilta tarvitsee ja lopputulos olisi sitä kautta vielä huonompi.

Poliisi on hoitanut tehtävänsä olosuhteisiin ja resursseihin nähden erinomaisen hyvin. Väittäisin, että esimerkiksi pakolaiskysymys on hoidettu poliisin osalta paremmin kuin missään muussa Euroopan maassa. Tämä on ollut koko Suomelle hyvää mainosta.

Nyt tehdään sisäisen turvallisuuden selontekoa, jonka pitäisi valmistua helmikuun lopussa. Siinä pitäisi olla ehdotus poliisien resursseista ja kannanotto niistä tehtävistä, joista voidaan luopua tai siirtää muille toimijoille vaikka leikkauksista luovuttaisiinkin. Kaikkea ei kuitenkaan pystytä hoitamaan.

Selvityksen pohjalta poliitikkojen tulee päättää tulevista kehyksistä huhtikuussa ja toivon ja jopa uskon, että yhtenä lopputuloksena on selkeä yhteinen kanta siitä, että poliisin kaikista tulevista leikkauksista luovutaan. Poliisi ei tarvitse resursseja itselleen, vaan hoitaakseen eduskunnan sille säätämät tehtävät.

Kirjoittaja on eläkkeellä oleva poliisiylijohtaja.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.