Tiistai 19.6.2018Siiri

Käyrät kurkut ja hyvät ajat

Veijo Hyvönen

Kaipaan aikaa, jolloin Euroopan unionin suurimmat ongelmat olivat tukirahoin ylläpidetyt näkymättömät oliivitarhat ja kurkkujen käyryyttä säätelevät direktiivit. Nyt on tosi kyseessä ja moni arvokas asia uhattuna.

Euroopan unioni syntyi toisen maailmansodan jälkeisenä aikana. Läntisen Euroopan maat alkoivat kehittää taloudellista yhteistyötään, jotta ne eivät enää ajautuisi vakaviin ristiriitoihin.

Euroopan historia on sotien historia. Maat ovat taistelleet toistensa kanssa toisiaan vastaan. Viime vuosisadan ensimmäisellä puoliskolla tilanne kärjistyi äärimmilleen. Ensimmäisessä ja toisessa maailmansodassa kuoli yhteensä noin 80 miljoonaa ihmistä, suurin osa siviilejä.

Euroopan talousyhteisö käynnistyi 1958 kuuden maan liittona. Yhteistyö on vuosikymmenten saatossa laajentunut talousyhteisöstä 28 valtion poliittiseksi unioniksi, Euroopan unioniksi.

EU:n viittä ensimmäistä vuosikymmentä voidaan pitää suurten onnistumisten aikana, vaikka poliittinen teatteri ja EU-byrokratia saattavat antaa tyystin toisenlaisen kuvan.

Yhtenäismarkkinat ovat tuoneet taloudellista kasvua, kun tavarat, palvelut, ihmiset ja raha ovat päässeet liikkumaan vapaasti. EU on noussut maailman johtavaksi talousmahdiksi. Taloudellisen yhteistyön huipentuma on 19 maan yhteinen valuutta euro.

Talousyhteistyö on tuonut poliittista vakautta EU:hun: Euroopan ääni on suurissa asioissa yhtenäisempi kuin koskaan ennen.

Finanssikriisistä alkanut talouden taantuma toi EU:lle suuria haasteita. Ensin säröytyi yhteisvaluutta euro. Etelä-Euroopan kriisimaat Kreikka etunenässä ajautuivat muiden tukien varaan.

Kriisi paljasti euron valuvian. Yhteinen rahapolitiikka joutui vaikeuksiin, kun euromaiden talouskehitykset alkoivat kulkea eri rataa. Pahin näyttäisi olevan ohi Kreikassakin, mutta kriisin siemenet ovat edelleen olemassa.

Heikon talouskasvun aikana oma etu ajaa helposti yhteisen edun ohi. Maailmanpolitiikan kärjistymisen aiheuttama pakolaistulva Eurooppaan on johtanut jäsenmaiden väliseen nokitteluun.

Kun ulkovalvonta vuotaa, maiden välinen rajavalvonta kiristyy. Näin on käynyt jo perinteisten hyvien naapureiden ja ystävien, Ruotsin ja Tanskan välillä. Pahimmillaan tilanne voi johtaa vapaan liikkumisen Schengen-alueen purkamiseen.

Viime viikkoina esille on noussut uhka EU:n keskeisten arvojen, demokratian ja oikeusvaltioperiaatteen, vesittymisestä. Puolan uusi hallitus, jota johtaa konservatiivinen Laki ja oikeus -puolue, on alkanut suitsia oikeuslaitosta ja mediaa tavalla, jota voidaan pitää EU-sopimusten vastaisina. Vastaavanlainen kritiikki kohdistuu myös Unkariin.

EU laajeni 2000-luvulla kovalla vauhdilla Itä-Eurooppaan entisiin Neuvostoliiton alusmaihin ja neuvostotasavaltoihin. Lähivuodet näyttävät, pysyvätkö kaikki EU-maat yhteisesti sovituissa tavoitteissa.

Iso-Britannia hakee kevään aikana EU:n kanssa uutta sopimusta, joka vastaisi paremmin sen etuja. Britit äänestävät neuvottelujen jälkeen jäsenyytensä jatkosta. Britannian lähtö olisi kova isku EU:lle.

Euroopan unioni on valtavien haasteiden edessä. Ratkaisua ei löydy entistä vahvemmista kansallisvaltioista. Siihen lääkkeeseen ovat kymmenet miljoonat eurooppalaiset kuolleet viime vuosisatojen sodissa.

veijo.hyvonen@ts.fi

Kirjoittaja on Turun Sanomien toimituspäällikkö.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.