Leena Kytömäki:

Vaihtoehtoja valittaviksi

Elämä ja siis kielikin on täynnä vastakohtia. Ne voivat olla tyyppiä joko – tai, kuten läsnä tai poissa ja yksin tai yhdessä. Usein vastakohdat ovat merkitykseltään suhteellisia, kuten nuori ja vanha, hyvä ja huono, iso ja pieni. Kumpaan niistä päädytään voi olla makuasia.

Kaikkia asioita varten ei ole selviä ja kiistattomia vastakohtasanoja: Töissä olon tavallisin vastakohta on vapaalla olo, mutta töissä olon sijaan voidaan myös olla vaikka koulutuksessa. Myötätunnon vastakohta voi olla itsekkyys, välinpitämättömyys tai ymmärtämättömyys.

Tutun sanan vastakohdalta tuntuva sana voi myös yllättää. Tuttua on etätyö eli työn tekeminen muualla kuin työpaikalla, vaikka kotona. Entä läsnätyö? Nähdessäni sen luulin, että kyseessä on etätyön vastakohta, siis työpaikalla oloa vaativa työ. Sitten selvisi, että läsnätyötä voi tehdä nykytekniikalla missä vain ollen yhteydessä työtovereihin. Ollaan siis läsnä, vaikka työ voi olla hyvinkin liikkuvaa.

Lehtiotsikosta silmiin osuneen sanan poissaololiitto tulkitsin tavallisen avioliiton vastakohdaksi läsnäolon suhteen. Sanan oli kehittänyt Väestöliiton parisuhdekeskuksen esimies (siis esihenkilö) Heli Vaaranen. Hänen mukaansa useimpien kiireisten pariskuntien aika kuluu riitelyyn, kumpi on oikeassa. Nainen hyökkää sanoilla, mies vaikenemalla. Poissaololiitossa ollaan kyllä läsnä, mutta parisuhde ei toimi ja aito yhteys on poissa.

Ronnie Grandellin kirjan nimi Itsemyötätunto pysähdytti. Yleensä sanan myötätunto käyttöyhteys kertoo kohteen. Itsemyötätunnossa se ilmenee jo sanan alusta. Grandellin kirja ohjaa itseltään kohtuuttomasti vaativia ja näin stressaantuneita olemaan armollisia itselleenkin. Jos on jo pienenä taottu päähän, että aina pitää pärjätä, voi jatkuvasti yrittää liikaa ja sairastua vahvuuteen. Se on erään itsemurhaakin yrittäneen ja oloaan haastattelussa eritelleen mukaan pahinta, mitä ihmiselle voi tapahtua.

Voima-lehden jutussa oli kesällä melkoinen sanojen yleishyödyllinen, hyvinvointi ja taiteellinen vastakohtien ryväs. Haastateltavana oli Akseli Hiltunen, jyväskyläläisen Yleishyödyttömät Pahoinvointipalvelut ry:n puheenjohtaja. Yhdistys pitää Pahoinvointiklubia ja järjestää Tekotaiteellisen Paskan Festivaaleja.

Eipä niistä sen enempää. Mennään yllättävään sanaan luksusongelma. Sen osat ovat hyvinkin vastakohtaisia. Ongelmallista luksusta? Luksusongelmina on mainittu muun muassa rokotuksista kieltäytyminen hyvinvoivissa länsimaissa ja naiskiintiöt. Myös rikkaiden ihmissuhdeongelmia on sanottu luksusongelmiksi.

Luksus vie ajatukset helposti rahaan, vaikka voi tulla vastaan muussakin yhteydessä. Netissä eräs pitkään työttömänä ollut valitti vaikeasta luksusongelmastaan: Kaksi työhaastattelua oli takana ja kummastakin kutsu töihin! Miten ihmeessä osaisi valita itselleen sopivamman?

Hauskasti yllättävä oli sana fanifiktio. Erkka Mykkäsen toimittama kirja Jatkuu! sisältää kymmenen kirjailijan novellit. Kukin on jatkanut tai muuten mukaillut fanittamansa tunnetun ja arvostetun kirjailijan jotakin teosta. Juha Hurme on kirjoittanut mainion novellin Ylistalon huussissa Volter Kilven kirjan Alastalon salissa inspiroimana. Toki muutkin ovat kiinnostavia, mutta valitsin esimerkiksi Hurmeen, sillä jo novellin nimi toi mieleen hauskoja vastakohtia: Alastalosta Ylistaloon ja salista huussiin!

leena.kytomaki@utu.fi

Kirjoittaja on Turun yliopiston

suomen kielen dosentti.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.