Kolumnit

Miesten työsiirtoloissa oli ahdasta

Kolumni | Turun Sanomat 9.7.2012 04:05 |

Suomessa oli 17 työsiirtolaa kesällä 1962 ja niissä oli vankeusvankeja 1 021 ja sakonsovittajia 177. Oikeusministeriön vankeinhoito-osaston mukaan miesten työsiirtoloissa oli ahdasta, sillä niissä oli normaalisti 1 152 majapaikkaa. Miesten työsiirtoloihin valittiin sellaisia henkilöitä, jotka kykenivät tekemään raskasta työtä.

Nuorisorikollisuus oli lisääntymässä, ja nuoria riskejä vankeja oli yhteiskunnalle edullista pitää siirtolatöissä. Yleensä siirtolat olivat tie-, lentokenttä- tai metsätöitä ja soiden kuivatusta. Kevyen työn siirtoloita ei miehille ollut, joten heikommat kärsivät lyhyehköjä rattijuopumus- ja sakkotuomioitaan vankiloissa.

Miesvankien siirtolat olivat liikkuvia laitoksia, niitä lopetettiin sen mukaan kun työkohde oli valmis ja uusia perustettiin tilalle. Pääosa siirtoloista oli Etelä-Suomessa. Pohjoisin laitos oli Hyrynsalmella. Naisia varten oli vain Hangon työsiirtola. Siellä ei ollut ahdasta, Hangossa oli 42 paikkaa, mutta vain 22 naisvankia. Kun miehet tekivät työtä lapiolla ja kuokalla, Hangon työsiirtolassa ommeltiin.

TYÖSIIRTOLOITA ALETTIIN perustaa vuonna 1946. Osittain vankityövoimalla rakennettiin muun muassa Nelostietä ja Kainuun Kekkosteitä, joita oli kahdeksan, yhteensä 250 kilometriä. Kuuluisin oli Helsingin maalaiskunnan Seutulan kylään vuonna 1950 perustettu työsiirtola. Siellä avovangit osallistuivat TVH:n työmaana olevan Seutulan lentokentän rakentamiseen. Seutula tuli varsinkin 1960-luvulta lähtien tunnetuksi siellä rangaistustaan kärsineiden julkisuuden henkilöiden ansiosta, joista monet kertoivat avoimesti kokemuksistaan.

Ehkäpä tunnetuin seutulankävijä oli Antti Hammarberg, taitelijanimeltään Irwin Goodman. Hän joutui 1.10.1966 Seutulaan saatuaan neljän kuukauden tuomion rattijuoppoudesta. Hän oli tuolloin 23-vuotias ja vasta mittavan säveltäjä-, laulaja- ja levyttäjän uransa alussa, ensilevy oli ilmestynyt vuotta aikaisemmin. Mainetta hän oli jo saanut, muun muassa keikkailtuaan helikopterilla seitsemät juhannusjuhlat vuonna 1966.

Irwin joutui jonottamaan Seutulaan pitkään, kiinnijäämisestä laskien toista vuotta. Irwin sävelsi ja lauloi levylle kaksi Seutulasta kertovaa Emil Reteen (Vexi Salmi, ei vielä aateloitu) sanoittamaa laulua. Ensimmäinen Autolla Kanarian saarille syntyi tosin jo 1965, mutta se levytettiin 1966. Terveisiä Seutulasta valmistui 1967 vapautumisen kunniaksi.

Eino Grön joutui kolmeksi kuukaudeksi "Seutulan kansanopistoon" jäätyään kiinni rattijuopumuksesta vuoden 1962 vapun aikana. Jarmo Virmavirta kertoo Grönin elämäkerrassa (1998), että Eikka sai Seutulasta nopeasti paikan ja jopa punkan, joka oli juuri vapautunut Olavi Virralta.

Tämä sopi hyvin, pidettiinhän Gröniä jo tuolloin Virran seuraajana suurena tangolaulajana. Manttelinperijä hän oli myös sananmukaisesti, kun joutui keikoilla silloin tällöin tuuraamaan mestaria tämän ollessa kadoksissa.

TELSTAR TIETOLIIKENNESATELLIITTI, jonka tärkeimpänä tarkoituksena oli välittää televisiolähetyksiä Yhdysvaltain ja Euroopan välillä, ammuttiin 10.7.1962 Cape Canaveralista maata kiertävälle radalleen. Telstarin ensimmäinen koelähetys 11. päivän vastaisena yönä onnistui. TS kertoi, että jättiläismäinen antenni Mainen Andoverissa lähetti 39 minuutin aikana tv-kuvia, puheluja ja valokuvia Telstariin, joka lähetti ne molemmin puolin Atlanttia, Euroopassa ensin Ranskan Bretagneen ja Englannin Cornwalliin rakennetuille siirtoasemille. Ranskassa vastaanotetun lähetyksen kuva ja ääni oli laadultaan parempaa kuin Englannissa. Ranskasta Eurovision välityksellä tullut "Maailman uutispalvelun historian tuorein lehti esiteltiin keskiviikkona (11.7.) myös suomalaisiin tv-koteihin".

Veli Junttila
Kirjoittaja on filosofian maisteri.

Sarjassa kerrataan uutisia 50 vuoden takaa.

TSTV - Uusimmat