Keskiviikko 20.6.2018Into

Kasassa epäilyistä huolimatta

urinko porotti lämpimästi Säätytalon portaille vuosi sitten. Taloon kokoontuneet hallitusneuvottelijat ja toimittajat väistelivät portailla poikasiaan varjelevia variksia, talon henkilökunta ja turvamiehet olivat varustautuneet varisten syöksyihin keltaisin sateenvarjoin. Talon sisällä kului litratolkulla kahvia. Vastapäätä, Suomen Pankin edessä opiskelijat saunoivat peräkärrysaunassa päivästä toiseen.

Näin sujui kuukausi pääkaupungissa touko-kesäkuussa 2011. Hallitusneuvottelut alkoivat perjantaina 21.5. 2011. Neuvottelijoita evästivät muun muassa Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen ja arkkipiispa Kari Mäkinen. Päätökseen Säätytalolla päästiin perjantaina 17.6. 2011, jolloin julkistettiin Jyrki Kataisen (kok) kuuden puolueen hallitus ja hallitusohjelma.

Kataisen hallitus täyttää vuoden juhannusaattona 22.6. Nimityspäivän tiedotustilaisuudessa vuosi sitten pääministeri korosti, että hallituksen työ ei ole helppoa, koska ympärillä oleva maailma tulee haastamaan Suomen. Kreikan ja muiden talousvaikeuksiin ajautuneiden euromaiden kriisien ennakoitiin koskevan myös Suomea.

Kriisit ovat koskeneet Suomea koko hallituksen ensimmäisen vuoden eikä tilanne tänä juhannuksena ole valoisampi kuin vuoden takaisena keskikesän juhlana. Vielä silloin talouskasvun uskottiin hoitavan monia ongelmia.

Tänä juhannuksena EU:n tukea on anomassa Kreikan, Portugalin ja Irlannin lisäksi Espanja, ehkä pian muitakin maita. Suomen vienti ei vedä, kauppataseen alijäämä oli viime vuonna 3,6 miljardia euroa.

Kotimaan hallituskauden kovin isku tuli tällä viikolla, kun Nokia ilmoitti vähentävänsä Suomesta 3 700 ihmistä ja sulkevansa Salon tehtaan. Luku lähes tuplaa alkuvuoden irtisanomiset Suomessa. SAK:n seurannan mukaan toukokuun loppuun mennessä potkut oli saanut 5 026 työntekijää.

Eurooppa natisee liitoksissaan ja talous laskettelee alamäkeä, mutta Suomen kuuden puolueen hallitus pysyy kasassa. Syntyhetkenä hallituksen arvioitiin kaatuvan nopeasti kiistoihin leikkauksista tai verojen korotuksista.

Kataisen hallitus selvisi maaliskuun kehysriihestä. Kuntauudistuskin etenee, vaikka ei hallitusohjelman tahdissa ja laajuudessa. Varuskuntien lakkauttamisesta syntyi sopu jo alkuvaiheessa.

Mielipidetiedustelut kiittelevät pääministeri Kataista ja hallitusta, kuten viimeksi ilmeni Helsingin Sanomien gallupista kesäkuun alussa. Hallituksen suosiota on avittanut oppositio. Keskusta on keskittynyt henkilövalintoihinsa ja perussuomalaisilla on riittänyt setvittäväksi omia kriisejään.

Katainen itse vetoaa kansaan, kun hän puhuu avoimuuden ja reiluuden puolesta sekä talonpoikaisjärjestä ja tilannetajusta.

Jatkossa hallituksen suosiota syö euromaiden tukeminen. Kiristyvässä taloustilanteessa ja irtisanomisten aallossa moni ei Kreikan ja Espanjan tukemista hyväksy. Hallituksen sisällä yhteistyötä nakertaa se, että Sdp:n kannatusluvut nousevat lähemmäksi kokoomuksen johtoasemaa. Päähallituspuolueet kiristävät otettaan ja ilmapiiri voi vaikeutua.

Kirsi Turkki

Kirjoittaja on Turun Sanomien, Kalevan ja Väli-Suomen Median
Helsingin toimituksen toimituspäällikkö.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.