Torstai 24.5.2018Tuukka, Touko

Riitta Monto:

Rollaattorilla

hiipii

byrokratiaa

nopeammin

Miten toteutuu valinnanvapaus kilpailutuksen kautta? Asiakkaan kannalta ei kovin hyvin. Entä miten nopeasti virkamiehet saavat lain kirjaimen käytäntöön? Kovin hitaasti.

Mistä on kyse? Tässä kaksi esimerkkiä.

90-vuotias Matti Jaakkola on turkulainen sotaveteraani, joka on saanut valtion veteraaneille takaamasta kuntoutuksesta voimia itsenäiseen elämään. Tasapainoharjoituksista ja hieronnasta on ollut apua.

Vuodenvaihteessa Matti Jaakkolan ja yli 200 muun turkulaisen sotaveteraanin kuntoutus pysähtyi kuukausiksi.

Syynä oli byrokratia. Vaikka kustannukset maksaa valtio, päätöksen kuntoutuksesta tekee kotikaupunki. Turku kilpailutti veteraanien kuntoutuspalvelut viime vuonna. Kilpailutuksesta valitettiin, valitus kaatui, mutta päätökset viivästyivät.

Kilpailutus vei veteraaneilta samalla oikeuden valita, kenen fysioterapeutin hoidossa käy. Hankintalain muutoksen mukaan kuntouttaja on valittava kilpailutuksen pohjalta paremmuusjärjestyksessä. Parhaaksi koettu palvelu ei kelpaa hoidolliseksi perusteeksi jatkaa tutussa kuntoutuspaikassa.

Maallikko – ja varmasti myös veteraanien asioita käsittelevä virkamies – ymmärtää, että iäkäs ihminen jatkaisi mielellään tutun fysioterapeutin hoidossa.

Esimerkiksi Jaakkola on käynyt fysioterapiassa naapuritalossa, jonne hän omien sanojensa mukaan pääsee hyvin hiipimään rollaattorillaan.

Toukokuu, ja 91-vuotissyntymäpäivä, lähestyy, eikä Jaakkola tiedä hoidon jatkosta. Aktiivisen veteraanin asenne on ihailtava. Kuntoutustauon aikana hän pitää itsensä muutoin virkeänä esperanto-harrastuksen parissa (TS 1.4.).

Kohtuuttoman kauan joutuvat myös omaishoitajat odottamaan terveystarkastusta, joka on heille nyt lain takaama palvelu.

Viime kesänä tuli voimaan lainmuutos, joka lupaa iäkkäistä läheisistään huolehtiville, yleensä itsekin iäkkäille omaishoitajille terveystarkastuksen. Hyvinvointitarkastuksella halutaan tukea hoitajan jaksamista.

Samalla, kun lakiin kirjattiin terveystarkastukset, säädettiin myös vapaapäiväoikeuden laajennuksesta. Uuden linjauksen vuoksi nykyisten omaishoitajien palvelusuunnitelmat piti tarkastaa.

Vasta maaliskuun lopussa tuli tieto, että hyvinvointitarkastukset alkavat Turussa vihdoin kevään aikana. Ensin niitä tarjotaan vanhimmille ja pisimpään omaishoitajina toimineille.

Hallinnon kuormittuminen muutosten vuoksi on ymmärrettävää, mutta nopea käsittely olisi jokaisen etu: Kaikki, mikä tukee omaishoitajien jaksamista, on inhimillisesti arvokasta, yhteiskunnallisesti tärkeää ja kunnalle taloudellisesti merkityksellistä.

Kaikki läheisiään hoitavat eivät ole virallisesti omaishoitajia, ja Turussa omaishoitajasopimuksen on tehnyt 1 300 ihmistä. Joukko varmasti kasvaa lähivuosina.

Omaishoitajia ja veteraaneja koskevat epäkohdat tulivat esille kuntavaalien alla. Poliitikkojen on syytä seurata, miten päätökset viedään käytäntöön.

Molemmat esimerkit saavat jälleen miettimään myös sosiaali- ja terveydenhuoltouudistusta. Toteutuvatko lakisääteiset palvelut ja asiakkaan valinnanvapaus sitten paremmin?

riitta.monto@ts.fi

Twitter: @RiittaMonto

Kirjoittaja on Turun Sanomien

päätoimittaja.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.