Maanantai 21.5.2018Kosti, Konsta, Konstantin

Esko Valtaoja:

Lihan himoja

Kauan aikaa sitten raisun näköinen tyttö pokasi minut mukaansa Hämeenportin karvalakkipuolelta. Olin aluksi vaikuttunut hänen kasvissyönnistään, joka oli tuolloin vielä harvinaista puuhaa. Vaikuttuneisuuteni väheni huomattavasti kun ymmärsin ruokavalion tässä tapauksessa tarkoittavan lähinnä kaljalla ja jäätelöllä elämistä. Seuraavilla treffeillä kokkasin tuhtia kasviskeittoa. Se oli epäilemättä osasyynä siihen, että tyttö myöhemmin suostui vaimokseni.

Viisitoista vuotta kasvissyöjän kanssa eläneenä ja legendaarisen Verso-kasvisravintolan entisenä sunnuntaikylmäkkönä tunnen kantaneeni korteni kekoon eettisemmän ruokavalion puolesta, vaikka en itse täysi vegetaristi koskaan ole ollutkaan. Nykyisessä parisuhteessakin jään kauas suomalaisen lihankulutuksen keskiarvosta, 80 kilosta vuodessa henkeä kohden. Jauhelihaakin meille ostetaan vain pari kertaa vuodessa, kun Virpi innostuu kokkaamaan äidin perinteistä makaronilaatikkoa.

Maailman Luonnon säätiön WWF:n Suomen osasto julkaisi äsken järkevämpään ja eettisempään lihansyöntiin kannustavan oppaan. WWF:n Lihaopas muistuttaa, että yksi helpoimpia ympäristötekoja on syödä vähemmän ja laadukkaampaa lihaa, ja koettaa välttää eniten luontoa rasittavaa tuotantoa – esimerkiksi eteläamerikkalaista pihvikarjaa.

Keskivertosuomalaisella asumisen osuus hiilijalanjäljestä on noin 30 prosenttia, liikenteen ja ruoan molempien parikymmentä prosenttia. Maailman tulevaisuuden kannalta ei ole yhdentekevää, miten elämme – ja mistä elämme.

Ihminen ei ole luonnostaan kasvis- vaan sekaravinnon syöjä; elimistömme on vuosimiljoonien aikana sopeutunut siihen ja voi siitä parhaiten. Tolkuton lihansyönti on kuitenkin asia erikseen. On tuskin helpompaa ja mukavampaa tapaa kohentaa sekä omaa että maapallon hyvinvointia kuin vaihtaa osa lihasta kasviksiin.

Kasvissyönnin hyvät puolet ovat kaikkien tiedossa: se on terveellisempää, se rasittaa ympäristöä vähemmän, ja se on useimpien mielestä myös eettisempää kuin lihansyönti. Mutta sillä on edelleenkin monien mielessä pahoja imago-ongelmia: ankean ilotonta porkkanan puremista ja salaatinlehden puputtamista, tai jotain sinnepäin. Siihen liittyy usein myös kaikenlaista hihhulointia ja outoja uskomuksia kuten raakaravinnosta intoilu ja muut perusteettomat terveysväitteet.

Valitettavasti myös WWF:n Lihaopas luiskahtaa välillä harhapoluille pitäessään luomua ja GMO-vapaata lihaa jotenkin automaattisesti ympäristön kannalta parempina vaihtoehtoina. Järjestöltä, joka sanoo perustavansa toimintansa ja suosituksensa tutkimustietoon, voisi odottaa enemmän.

Mutta Lihaoppaan perussanoma pitää silti kutinsa. Kannattaa miettiä, mitä suuhunsa pistää. Liha pitää kasvattaa, ja siinä puuhassa hyötysuhde on kovin heikko. Kiloon lihaa tarvitaan jopa kymmeniä kiloja rehua ja tolkuttomasti vettä.

Rehut pitää muistaa ottaa rennolta kannalta, ei fanaattisen tiukkapipoisesti. Vähän vähemmän pihvejä ja vähän enemmän kasviksia, ei se sen vaikeampaa ole. Suuri osa lihastahan on itse asiassa sangen mautonta ja tarpeetonta lisuketta. Viikottainen kasvisruokapäivä kouluissa olisi mainio tapa tutustuttaa kaikki lapset ja nuoret kasvisherkutteluun, ja opettaa, että syömisen ilo ei rajoitu hampurilaisiin.

Kokonaan ilman lihaa en silti halua jäädä. En ilman metvurstia, joulukinkkua, mahdollisimman rasvaista ja retaleista entrecotepihviä tai lohtunakkeja – aitoja, kiitos, eikä mitään soijaperversioita.

Kirjoittaja on avaruustähtitieteen emeritusprofessori.

Kirjoita uusi viesti



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

helpoin tapa
Helpoimmalla selviää vaihtamalla suuren osan lihasta kalaan. Kotimainen luonnonkala ja jopa viljelty kirjolohikin saa nykyisin WWF:n synninpäästön.
Kirjoita vastaus viestiin



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vast: helpoin tapa
Silakkaa lukuunottamatta kotimainen luonnonkala on huomattavasti halpoja lihatuotteita kalliimpaa. Jos korvaa lihan kalalla, tarvii enemmän rahaa.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vast: helpoin tapa
Innolla odotan koska kotimainen viljelty siika ilmestyy turkulaisravintoloiden lounaslistoille. Juustokuorrutteiset "kalaleikkeet" ja sienimuhennoksen alle piilotetut muinaiset puna-ahvenet ohitan päätäni pudistellen, samoin suurikokoiset silakkapihvit vaikka silakka maukas kala onkin.
Nimittäin helpoimmalla viikottaisesta kala-ateriasta selviäisi nauttimalla se ruokalassa/ravintolassa.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Pelkuruutta
WWF:n luomu- ja GMO-vapaa -suositus oli pelkuruutta ja/tai henkistä laiskuutta.

Sillä näissä asioissa vallitsee vihreiden järjestöjen piirissä niin vahva konsensus, että toisin menetellessään he olisivat asiaa joutuneet asiaa laajasti selittelemään ja perustelemaan.

Paljon helpompaa oli lainata nämä linjaukset suoraan Ruotsin WWF:n mallista.

Kansainvälinen WWF sen sijaan on jo tehokkaan viljelyn ja GMO:n kannalla (esim. heidän maatalo0s asiantuntiansa Jason Clay).
Kirjoita vastaus viestiin



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vast: Pelkuruutta
Kannattaisi hieman tarkastaa faktoja ja esimerkiksi se, missä Monsanto GMO-soijansa eläinten rehuksi kasvattaa. Ei siis GMO itsessään ole puheessa olevan GMO-vapaa -suosituksen takana, vaan se kuinka sademetsiä tuhotaan tuon soija kasvattamiseksi.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vast: Pelkuruutta
Kannattaisi todellakin ottaa selvää asioista. Minä olen ottanut. Monsanto ei viljele gmo-soijaa yhtään missään, niinkuin se ei viljele mitään muutakaan.

Mutta se sijaan enemmän viljelyalaa vaativaa luomusoijaa viljellään juuri Brasiliassa.

Asiantilan parantamiseksi voitaisiin ottaa yhteyttä intialaisiin, siellä on geenitekniikalla kyetty lyhentämään palkokasvien kasvukausia. Miten olisi kotimainen gmo-soija?
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Ruokarasismia?
Miten Esko uskallat ärsyttää kasvissyöjiä kirjoittamalla kaupungin ykköslehdessä: "lohtunakkeja – aitoja, kiitos, eikä mitään soijaperversioita"? Hirveää; ajattele, minkä haukkumisryöpyn Hannu Miettinen sai kolumnistaan Tom of Finlandista. Oletko valmis kuukauden kestävään höykytykseen?
Kirjoita vastaus viestiin



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Suomessa maltillista
N. 80 kilon vuotuinen kulutusmäärä lasketaan luullisena ruholihana ja todellinen määrä on noin puolet siitä. Todetaan myös, että Suomessa pysytään hyvin punaisen lihan kulutuksessa suositusten puitteissa, joka on n. 500g viikossa.

Monessa muussa maassa lihan kulutus on paljon suurempi. Jos kaikki siirtyisivät kasvissyöjiksi, eikö silloin siitäkin muodostuisi ongelma? Länsimaissa syödään ylipäänsä liikaa energiankulutukseen nähden ja se on todellinen ongelma. Koululaiset tarvitsevat proteiinipitoisen ruokansa. Monet aikuiset sen sijaan voisivat syödä enemmän vihanneksia ja kaikki voisivat syödä vähemmän sokeria ja valkoisesta vehnäjauhosta valmistettuja tuotteita.
Kirjoita vastaus viestiin



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Lihaa on paljon
80 kg vuodessa keskimäärin? Jos tämän muuttaisi naudoiksi, joiden kokonaispainosta n. 40 prossaa on syömäkelpoista pihvimatskua, se tarkoittaisi Pihvikarjaliiton 700 kg per nauta lähtöolettamuksella, että suomalaisten ruokkimiseksi tapettaisiin vuodessa noin 1.5 miljoonaa lehmää. Se on iso määrä. Todellisuudessa toki sikojakin menee lahtiin, eli ihan tällaista joukkomurhaa helunat eivät sentään joudu kohtaamaan. Mutta slackin poimivat sitten veli pontevat tietysti ja late lampaat (sekä huomattavasti vaatimattomimmissa määrissä petteri punakuonot). 80 kiloa lihaa vuodessa meinaa 220 grammaa päivässä eli vajaan perusjauhelihapaketin verran. Tai noin viisi jauhelihapakettia viikossa. Tai jos pelkkää kyrsää söisi, esim. viisi pakettia (á 400 grammaa) 11 prosentin lihapitoisuuden poprillia päivässä. Siis 20 lerssiä 24 tunnin sisään. Tai yhden pihviruoan ravintolassa per päivä. En ole kasvissyöjä, mutta en kyllä pääse lähellekään noita lukemia. Jossain on siis jätkiä (ehkä daamejakin?), jotka pistelevät menemään 150-200 kiloa lihaa vuodessa. Päivää kohden meinaisi kolmea pakettia jauhelihaa, 50 grillimakkaraa tai noin 75 kyrsää paremmalla lihapitoisuudella varustettua prinssinakkia. Melkoisia määriä, vähemmästäkin suonet ja pumppu ja huutavat hoosiannaa.
Kirjoita vastaus viestiin



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Lihan luontoa rasittava tuotanto
Mihin analyysiin perustuu eteläamerikkalaisen liha luonnon rasittavuus?
Kirjoita vastaus viestiin



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.