Maanantai 21.5.2018Kosti, Konsta, Konstantin

Kaikki mitä lemmikkisi tarvitsee

Evidensia on Suomen johtava eläinlääkäripalveluita tarjoava yritys. Turun klinikkaa luotsaa vastuueläinlääkäri Mikael Granholm.
Evidensia on Suomen johtava eläinlääkäripalveluita tarjoava yritys. Turun klinikkaa luotsaa vastuueläinlääkäri Mikael Granholm.

Nelijalkaisen perheenjäsenen rokotukset kuntoon

Evidensiassa kissat, koirat ja eksoottisemmatkin lemmikit saavat Suomen parasta hoitoa. Eläinlääkäriasema laski kesällä rokotusten hinnat lähes puoleen entisestä, sillä rokotuksilla on suuri merkitys eläinyksilön terveyden ja koko lajin kannalta.

Aivan kuten ihmisillä, myös lemmikeillä ja kotieläimillä rokotukset edistävät pitkää ikää ja hyvää toimintakykyä. Ennaltaehkäisevä hoito on useimmiten järkevää myös ajateltuna kylmästi niiden kustannusten kannalta, joita omistajalle lemmikin elinkaaren aikana tulee.

Evidensia laski kesällä rokotusten hinnat lähes puoleen. Lounais-Suomen klinikoiden vastuueläinlääkäri Mikael Granholm muistuttaa, että suurista rokotuskattavuuksista on hyötyä eläinyksilön lisäksi myös koko sille lajille ja populaatiolle, jonka osa lemmikki on.

– Lemmikin terveyteen panostetaan muuten aiempaa enemmän, mutta yllättävän moni kissa ja koira on edelleen rokottamatta. Useiden sairauksien ehkäiseminen perustuu laumaimmuniteettiin. Tauti säilyy populaatiossa, jos rokotuskattavuus ei ole tarpeeksi korkea, Mikael Granholm perustelee.

Hyväkuntoiset hampaat – tyytyväinen lemmikki

Rokotusten lisäksi toinen tärkeä ennalta ehkäisevän hoidon muoto lemmikille on hampaiden kunnosta huolehtiminen. Kissan ja koiran kohdalla säännölliset tarkastukset ja yksilöllinen hoitosuunnitelma edistävät eläimen hyvää oloa ja kokonaisterveyttä.

Valtaosa yli kolmevuotiaista koirista kärsii ientulehduksesta, joka aiheuttaa hoitamattomana suurempia ongelmia. Mikael Granholm muistuttaa, että paras ja yksinkertaisin keino ongelmien välttämiseksi on huolehtia koiran hammaskiven poistamisesta ja tarkastusten ajantasaisuudesta.

– Hampaiden ja suun terveys on asia, jota ei voi liikaa korostaa. Evidensia Raision klinikalla kaksi eläinlääkäriä tekee tällä hetkellä lähes pelkästään hammashoitotoimenpiteitä.

Tara Jaakkola
Kaikki kunnossa. Vastuueläinlääkäri Mikael Granholm ja hoitaja Johanna Rantanen tekevät perustarkastuksen neljän kuukauden ikäiselle hollanninpaimenkoira Äxälle.
Kaikki kunnossa. Vastuueläinlääkäri Mikael Granholm ja hoitaja Johanna Rantanen tekevät perustarkastuksen neljän kuukauden ikäiselle hollanninpaimenkoira Äxälle.

CT-tutkimus voi ratkaista lemmikin sairauden syyn

Henkilökunnan osaamisen lisäksi myös uusin tutkimusteknologia on Evidensialle avainasia. Monissa tapauksissa mahdollisuus esimerkiksi viipale- eli CT-kuvien ottamiseen voi olla ratkaiseva tekijä oikean diagnoosin saamiseksi.

– Tekniikka luo mahdollisuuksia, joilla eläimen oireiden todellinen syy voidaan selvittää ratkaisuun saakka. Sen ansiosta voimme antaa omistajalle enemmän vaihtoehtoja, mutta hän lopulta päättää, kuinka pitkälle tutkimuksissa etenemme, Mikael Granholm kertoo.

Turun klinikalla käytössä oleva CT- eli tietokonetomografia edistää merkittävästi muun muassa lemmikin murtumien sekä nivel- ja kasvainsairauksien todentamista. Turun klinikalla vastaanottoa pitävä Granholm muistuttaa, että joissakin tapauksissa tekniikka voi olla eläimen kohtalon kannalta ratkaiseva tekijä.

– Koirien välilevynpullistumat voivat johtaa tilanteeseen, jossa eläin on halvaantunut ja oikeaa diagnoosia ei voida tehdä ilman viipalekuvausta. Kun välilevypullistuman sijainti on todettu, voimme tarvittaessa edetä leikkaukseen mikäli tilanne sen vaatii.