Perjantai 22.6.2018Paula, Liina, PauliinaJuhannus

Tiesitkö nämä asiat suksista?

Hiihdon asiantuntijat Scandinavian Outdoor -myymälästä Turun Kuninkojalta antavat vinkit varusteiden valintaan.

– Kuninkojalta löytyy sama ammattitaitoinen henkilökunta, välinehuolto ja kattava valikoima kuin aiemmin Läntiseltä Pitkäkadulta – ja sen lisäksi runsaasti parkkitilaa, kertoo myymäläpäällikkö Esa Hedborg tyytyväisenä.
– Kuninkojalta löytyy sama ammattitaitoinen henkilökunta, välinehuolto ja kattava valikoima kuin aiemmin Läntiseltä Pitkäkadulta – ja sen lisäksi runsaasti parkkitilaa, kertoo myymäläpäällikkö Esa Hedborg tyytyväisenä.

Helposti laduille karvapohjasuksilla

Pohjassa olevan pitokarvan ansiosta näitä hiteiksi nousseita suksia ei tarvitse pitovoidella, joten ladulle lähtö on helppoa. Luistovoitelua karvapohjasuksi kaipaa siinä missä kokonaan voideltavakin suksi.

Näin muistuttaa myymäläpäällikkö Esa Hedborg Scandinavian Outdoor -liikkeestä Kuninkojalta, jonne Läntisen Pitkäkadun myymälän laaja valikoima, osaava henkilökunta ja välinehuolto jokin aika sitten siirtyivät.

- Karvapohjasuksia myydään paljon ja suosittelenkin niitä lounaisen Suomen talviin. Ratkaisevassa roolissa on kuitenkin ammattitaitoinen myyjä, joka osaa poimia asiakkaalle sopivat sukset. Muun muassa asiakkaan paino ja hiihtotaidot vaikuttavat suuresti siihen, miten karvapohjasuksilla hiihto lähtee luistamaan, Hedborg neuvoo ja osoittaa pitkää suksirivistöä, joka koristaa tuhatneliöisen Scandinavian Outdoor -myymälän seinustaa.

Hyvä vaihtoehto pitokarvalle on karvaton pitopohja. Monipuolisen valikoiman joukosta on myös myymäläpäällikkö itse löytänyt suosikkinsa. Jo joitakin vuosia markkinoilla olleet Karhun Optigrip® -pitopohjasukset toimivat Hedborgin mukaan loistavasti yleissuksina Impivaaran usein jäisillä peruslenkeillä.

Ville Jäppinen kuuluu Kuninkojan myymälän osaavaan henkilökuntaan, joka neuvoo vuosien kokemuksella asiakkaille sopivimmat välineet.
Ville Jäppinen kuuluu Kuninkojan myymälän osaavaan henkilökuntaan, joka neuvoo vuosien kokemuksella asiakkaille sopivimmat välineet.

Alppimonosta se kaikki lähtee

Yllätys maallikolle on, että alppihiihdossa kaiken a ja o ei olekaan suksi, vaan mono. Näin vinkkaa Scandinavian Outdoorin konkarimyyjä Ville Jäppinen, jolla on takana parikymmentä vuotta myös hiihdonopettajana Lapin hiihtokeskuksissa ja Alpeilla. Nykyään Villen löytää iltaisin opettamassa Hirvensalossa, Scandinavian Outdoorin hiihtokoulussa.

- Suuri osa ihmisistä laskettelee liian isoilla monoilla. Mutta jos mono ei istu, eivät edes huippusukset toimi. Meiltä saa tarkat neuvot, sovitukset ja muokkaukset monon valintaan, Jäppinen kertoo.

Samalla ammattitaidolla palvellaan myös suksien ostajia aktiiviharrastajista kilpatasolla hiihtäviin ja laskeviin asti.

- Suksissa on paljon eroja. Kartoitamme asiakkaan harrastamisen tason ja toiveet tarkkaan sekä autamme häntä valitsemaan laajasta valikoimastamme juuri hänelle sopivimmat välineet, Jäppinen kertoo.

Kuten Jäppisellä, kaikilla suksipuolen myyjillä on pitkä hiihtotausta ja välineiden testaamisen ansiosta näppituntuma koko kattavaan valikoimaan.

Suksien huollattaminen ammattilaisella kannattaa

Kaupungin ykkössuksikaupan mukana Läntiseltä Pitkäkadulta Kuninkojalle siirtyi myös huippulaadustaan tunnettu suksihuolto. Nyt asiakkaiden on entistä helpompi tuoda välineet huoltoon, kun pysäköintitilaa riittää aivan myymälän edessä.

- Meillä ovat suksihuoltajina todelliset konkarit, joiden voideltaviksi on vuosien mittaan uskottu esimerkiksi lukemattomia Finlandia-hiihtoon tarkoitettuja suksia. Huollamme niin murtomaa- kuin alppivälineitä, kategoria on erittäin laaja, Hedborg kertoo.

Tottakai suksia voi huoltaa myös itse.

- Suksien huoltaminen omatoimisesti ei ole rakettitiedettä. Mikäli intoa ja tiloja tähän riittää, Scandinavian Outdoor Kuninkojan myymälässä on myynnissä kaikki tarvittavat huoltovälineet ja -voiteet. Kaupan päälle saa ammattitaitoisilta myyjiltä ilmaiset vinkit ja neuvot. Pikavoiteet ovat viime aikoina kehittyneet todella paljon ja ovat usein helppo ja käytännöllinen ratkaisu.

TOP 3 ammattilaisen alppivinkit

1. Erinomaista rinnesuksea kaipaavalle sporttiselle laskettelijalle Scandinavian Outdoorin Ville Jäppinen suosittelee muun muassa Atomic Redster Doubledeck 3.0 XT -mallia.

2. Leveä ja supersuosittu yleissuksi Blizzard Bonafide on Jäppisen oma suosikki telemarkhiihtoon.

3. Black Crows Navis Freebird on Jäppisen ehdotus niille laskijoille, jotka etsivät suksea erityisesti syvään lumeen ja takamaastoihin.

Lue lisää Scandinavian Outdoorin sivuilta