Sunnuntai 19.11.2017Elisabet, Liisa, Eliisa, Elisa, Liisi, Elise

Perhe nukkuu halvimmalla Airbnb:ssä

Majapaikan keskeinen sijainti nostaa hintaa, mutta säästää matkoihin ja siirtymisiin käytettyä aikaa ja rahaa. Pienellä paikkakunnalla taksi voi olla autottoman ainoa kulkuväline.

MPetteri ja Sisu Putkinen vaihtavat lakanoita Putkisen perheen piharakennuksessa sijaitsevassa Airbnb-huoneistossa Rovaniemellä.
MPetteri ja Sisu Putkinen vaihtavat lakanoita Putkisen perheen piharakennuksessa sijaitsevassa Airbnb-huoneistossa Rovaniemellä.

Riku Lavia teksti, Jouni Porsanger kuvat

Airbnb on selvästi halvin majoitus­muoto viikonlopun kaupunkilomaa viettävälle pienelle perheelle.

Vertasimme, mitä maksaa majoitus kahdelle aikuiselle ja yhdelle alle 2-vuotiaalle lapselle kahdeksi yöksi elokuun ensimmäisenä viikon­loppuna Tampereella, Rovaniemellä ja Raumalla.

Airbnb oli edullisin majoitusmuoto kaikissa kolmessa kaupungissa. Halvinta asunnon tai huoneen vuokraaminen oli Raumalla. Siellä yhdellä sängyllä varustettu huone keskustan tuntumassa kahdeksi yöksi maksoi 50 euroa. Raumalla erilaisia Airbnb-majapaikkoja oli 11.

Tampereen halvin Airbnb-majoitus pienelle perheelle maksoi 53 euroa. Se sijaitsi kymmenen kilometrin päässä keskustasta.

Lähemmäksi keskustaa pääsi viiden euron lisäpanostuksella, mutta ydinkeskustaan oli vieläkin kolme kilometriä matkaa.

¿Airbnb:ssä on lähes aina keittiö tai keittonurkkaus. Taso ja varustus vaihtelevat.
¿Airbnb:ssä on lähes aina keittiö tai keittonurkkaus. Taso ja varustus vaihtelevat.

Aivan Tampereen keskustassa Airbnb maksoi halvimmillaan 93 euroa.

Tampereella Airbnb:ssä on mistä valita, sillä haku tuotti 160 vuokrakohdetta.

Eniten valinnanvaraa oli kuitenkin Rovaniemellä, peräti 227 vuokrakohdetta.

Rovaniemen kaupungin matkailumarkkinoinnista huolehtiva yhtiö Visit Rovaniemi arvioikin, että kaupungissa on vähintään yhden keskikokoisen hotellin verran Airbnb-majoitus­kapasiteettia.

Tarjontaa on ruokkinut etenkin viime vuosien aasialaisturistien tulva Lappiin.

Kuten Tampereella, myös Rovaniemellä edullisimmat majapaikat löytyivät keskustan ulkopuolelta. 91 eurolla sai yösijan parin kilometrin päästä keskustasta. Ydinkeskustan tuntumassa halvin huone maksoi 97 euroa.

bPetteri Putkisen Airbnb:n erikoisuus on puulämmitteinen sauna. Jos tulisijat eivät ole vieraille tuttuja ennestään, isäntä lämmittää saunan.
bPetteri Putkisen Airbnb:n erikoisuus on puulämmitteinen sauna. Jos tulisijat eivät ole vieraille tuttuja ennestään, isäntä lämmittää saunan.

Huoneistohotellissa, hostellissa tai hotellissa yöpymisestä joutui pulittamaan hieman enemmän kuin Airbnb:ssä.

Raumalla huoneistohotelli maksoi 220 euroa ja hotelli 240 euroa.

Tampereella huoneistohotelli maksoi 120 euroa ja kahdeksan kilometrin päässä keskustasta sijaitseva hotelli 146 euroa. Keskustahotelliin pääsi kahdeksi yöksi 266 eurolla.

Rovaniemellä halvin huoneistohotelli viikonlopuksi maksoi 110 euroa. 178 eurolla sai jo huoneen keskustan hotellista ja samalla rahalla aamiaisen.

Majoitusmuotoja vertaillessa on hyvä muistaa, että Airbnb, hostelli ja hotelli tarjoavat erilaisia palveluita.

Airbnb-majoituksissa laatu vaihtelee. Joukkoon mahtuu helmiä, mutta myös huteja.

Askeettisimmillaan Airbnb on pelkkä huone, jonka vuokraemäntää tai -isäntää ei näe koko matkan aikana.

Toisaalta asunnossa voi olla mukava takapiha, ja vuokranantaja voi paljastua sydämelliseksi opastajaksi, joka antaa matkavinkkejä ja lainaa polkupyörät ilman eri kustannuksia.

Airbnb:ssä ja huoneistohotellissa aamu­palatarvikkeet on hankittava itse. Majapaikassa on yleensä vähintäänkin vaatimaton ruuanlaittomahdollisuus, joten säästäväinen matkailija laittaa siellä aamiaisen ja illallisen. Tiskit hoidetaan itse.

Hotellin hintaan kuuluu lähes aina aamiainen, ja vastaanotto on auki yleensä 24 tuntia vuorokaudessa. Sijainti on usein kaupungin keskustassa tai sen liepeillä.

Syrjemmässä majapaikka maksaa vähemmän, mutta vastaavasti rahaa kuluu liikkumiseen. Etenkin pienellä paikkakunnalla joukkoliikenne toimii usein niin huonosti, että matkailija päätyy ajamaan taksilla ainakin pari kertaa päivässä.

Airbnb-isäntä välttää yhden yön vieraita

Petteri Putkisen isännöimä Airbnb-asunto sijaitsee perheen kotitalon piharakennuksessa puolentoista kilometrin päässä Rovaniemen keskustasta.

Lautaseinäinen piharakennus on remontoitu sisältä viihtyisäksi majapaikaksi, jossa on oma takka ja puulämmitteinen sauna.

– Jos vierailla ei ole kokemusta tulisijojen käsittelystä, sanon heille, että älkää koskeko, minä voin hoitaa saunan lämmittämisen, Putkinen kertoo.

Rovaniemellä joulunaika on vilkkain matkailusesonki. Se näkyy myös Airbnb:ssä. Lähes kaikki mitä tarjotaan, menee vuokralle, kun ulkomaiset matkailijat vyöryvät kaupunkiin. Putkisen mukaan Airbnb:ssä työläintä on siivota ja vaihtaa lakanat vieraiden vaihtuessa. Niinpä hän tarjoaa alennusta sitä enemmän, mitä pidempään kävijät viipyvät, ja yrittää välttää yhden yön vieraita.