Punanenäistä läsnäoloa

RedNoseClubin Hamlet-esityksessä seikkailevat Hannibal (Niina Sillanpää), Vincent (Riku Korhonen) ja Secret (Amira Khalifa).
RedNoseClubin Hamlet-esityksessä seikkailevat Hannibal (Niina Sillanpää), Vincent (Riku Korhonen) ja Secret (Amira Khalifa).

• RedNoseClub: Hamlet. Ohjaus Philip Boulay ja Soile Mäkelä. Lavastus ja puvustus työryhmä. Valosuunnittelu Onni Toppila. 20.9. Tehdasfestivaali Manifestin ohjelmistoa Manilla-teatterissa.

RedNoseClubin Hamlet-esityksen käsiohjelmassa kerrotaan: ”Klovnit ovat tutkineet Hamletin maailmaa perin pohjin ja valmistaneet useita hienoja numeroita, mutta koskaan ei tiedä päästäänkö niihin. Matkalla voi löytyä jotain kiinnostavampaa.”

Ihastuttavassa teatteriklovnerian lajiin kuuluvassa esityksessä teksti saa sivuroolin ja tarinan kuljettaminen on epäolennaista. Improvisaatio – joka ei perustu verbaliikkaan – toimii esityksen osatekijöitä koossa pitävänä voimana.

Viisi punaisiin neniin ja mustavalkoisiin asuihin sonnustautunutta klovnia toki saavat Manilla-teatterin harvalukuisen yleisön hymyilemään, hihittämään, hohottamaan ja hysteerisesti tyrskimään. Kyse ei kuitenkaan ole sirkusperinteen pelletempuista vaan nykyteatterista. Se sisältää myös inhimillistä olemista julman lempeästi tarkastelevan syvällisen tasonsa.

Siinä missä klassisessa juoniteatterissa teksti edelleen nauttii suurta arvostusta, nykyteatterissa etusijalle asettuu ruumiillisen läsnäolon nyt-hetki. Olennaista ei ole siirtää jotakin ennalta suunniteltua viestiä näyttämöltä katsomoon vaan synnyttää esityksen ja katsojan välille erityinen teatterillinen yhteys.

Periaatteessa Manilla-teatterissa esiintyneet viisi klovnia (Eero Järvinen, Amira Khalifa, Riku Korhonen, Tatu Siivonen ja Niina Sillanpää) kyllä pyrkivät kohti William Shakespearen Hamletia, mutta milloin minkäkin inhimillisen mielleyhtymän johdosta puhe ja toiminta yhä uudelleen kääntyvät poispäin klassikkotekstistä, kohti näyttämöllistä läsnäoloa.

Hauskat,
haavoittuvat klovnit

Äänellisellä ja gestisellä ilmaisulla on kokonaisuudessa keskeinen asema. Kullakin hahmolla on oma luonteensa, tapansa puhua, ilmehtiä ja elehtiä, sekä oma selkeä asemansa suhteessa ryhmään. Kaikki viisi klovnia puhuvat – äänen mataluudestakin huolimatta – pienillä ja vaivaisilla äänillä. Ylipäätään fyysinen oleminen on näille sympaattisille olennoille jollakin tavalla vaivalloista.

Naiiviudessaan ja hölmöydessään klovnit ovat inhimillisiä. Niiden hauskuus ja yllättävyys piilee paljolti siinä, että ne ilmaisevat peittelemättä sellaisia tunteita ja mielleyhtymiä, jotka ovat meille kaikille inhimillisille olennoille tuttuja, mutta joita kulttuurisen sivistyksen nimissä usein pyrimme piilottamaan.

RedNoseClubin klovnit ovatkin paitsi hauskoja myös koskettavia – ja haavoittuvia. Ne eivät pysty peittämään tunteitaan ja näin panssaroimaan itseään, kuten ”sivistyneillä aikuisilla” yleensä on tapana.

Mahtipontisuus, melu ja vauhti ovat esityksestä kaukana. Klovnien mielleyhtymät ovat usein pieniä ja arkisia. Miten ihmisillä on tapana äänellä sukupuoliaktin aikana? Mitä perinteisiä karkkeja niitä nyt olikaan? Mitä raskaustesti neitsyelle näytti?

Eleet ovat hitaita, ilmeille ja toistolle on aikaa. Läsnäolossa on rauhaa. Katsojan ajantaju katoaa, mutta onneksi näyttämöllä on punainen lamppu, jonka syttymisestä hän tietää näytöksen päättyneen.

Valoilla ja valokeiloilla leikitellään esityksen ensihetkestä lähtien, jolloin häikäistyvät ja silmiään räpyttelevät klovnit näyttäytyvät ensikerran. Lavastuksellisesti hallitseva elementti on lampuin kehystetty punainen esirippu, jonka kahdesta aukosta ja sivuilta klovnit ilmestyvät ja katoavat. Esirippu ei koskaan avaudu kokonaan, sen takana näkyy vain kasa rekvisiittaa.

Onneksi tällaisen teatterin tekeminen on vielä mahdollista kyynisyyden saastuttamassa maailmassamme, jonka hallitseva arvo on taloudellisen voiton tavoittelu. RedNoseClubin Hamletissa on teatterin taikaa ja hulvatonta huumoria, mutta myös inhimillistä lämpöä, joka koskettaa.

ANNINA KARHU

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.