Perjantai 25.5.2018Urpo

Teatteriarvio: On ihan ok olla arka

Hienoa, että Tehdasteatterissa on rohkeasti tartuttu tuoreeseen, sisällöltään tärkeään ja taiteelliselta toteutukseltaan laadukkaaseen lastenkirjaan. Ammattitaitoisen työryhmän käsissä kirjan maailma taipuu luontevasti pöytänukketeatteriksi.

Jesper Dolgov
Anna Nekrassova nukettaa sirkukseen polkevaa Siiraa.
Anna Nekrassova nukettaa sirkukseen polkevaa Siiraa.

Tehdasteatteri: Siiran sirkusmatka.

Pohjautuu Reetta Niemelän kirjoittamaan ja Salla Savolaisen kuvittamaan lastenkirjaan, ohjaus Alma Rajala, nukenrakennus ja ohjaus Laura Hallantie, lavastus Roman Chauzov, musiikin sävellys Roosa Halme, kantaesitys 16.4. Seikkailupuiston Timantti-teatterissa.

”Siira. Varovainen, arka olento, joka viihtyy itsekseen. Muut metsän otukset ovat varmaankin Siiran jo unohtaneet.”

Arkuudestaan huolimatta Siira rohkaisee mielensä ja suuntaa polkupyörällään kohti metsän laitaan saapunutta Sinisen Kärpäsen sirkusta.

Siira on Reetta Niemelän kirjoittaman ja Salla Savolaisen kuvittaman, tänä keväänä julkaistun lastenkirjan päähenkilö.

Omalla vaatimattomalla mutta vastustamattomalla tavallaan Siira nostaa parrasvaloon uteliaan, kiltin ja kekseliään mutta introvertin hahmon, joka on varsin vastakkainen aikamme ja kulttuurimme suosimille itsestään melua pitäville, ekstroverteille verkostoitujille.

Sympaattinen Siira muistuttaa, että on ihan ok olla arka ja haluta silti joskus nauttia ilosta ja yhteisyydestä, jota esimerkiksi sirkus tarjoaa.

Pidän siitä, että Tehdasteatterin esitys mukailee uskollisesti alkuperäisteosta niin niukan tapahtumakulkunsa, kielellisesti kekseliään sanoituksensa kuin visuaalisen ilmeensä puolesta.

Niemelän runollinen, joskaan ei perinteisesti riimitelty teksti elää hupaisten hyönteishahmojen repliikeissä, kertojien puheessa sekä Roosa Halmeen säveltämissä, hieman Kaj Chydeniuksen teatterilaulelmia muistuttavissa kappaleissa.

Teksti tai puheen avulla tapahtuva kerronta eivät hallitse esitystä, vaan ovat demokraattisesti yksi elementti muiden − musiikillisten ja visuaalisten − kerronnankeinojen joukossa.

Laura Hallantien rakentamat nuket mukailevat tunnistettavasti Savolaisen herkkää ja rauhallista, puupiirrostekniikalla tehtyä kuvitusta.

Arvostan kovasti niin kirjan kuvituksesta kuin esityksen nukeista henkivää käsityön tuntua, joka kaiken nykyaikaisen lapsille suunnatun massaviihteen vyöryssä tuntuu hämmästyttävältä aarteelta.

Alma Rajalan ja Anna Nekrassovan ilmeikkäässä nuketuksessa lystikkäät hyönteishahmot – muun muassa kinastelevat kirvat, kireä rouva Jäärä ja toimelias muurahainen − saavat kukin oman selkeän luonteensa sekä tapansa olla, liikkua ja puhua.

Nekrassovan kauniisti ilman äänenvahvistusta tulkitsemat laulut tuovat kokonaisuuteen viehättävää vaihtelua ja sulautuvat luontevasti muihin kerronnan elementteihin.

Rauhallinen pöytälavastus toimii vähäeleisesti tapahtumien alustana. Siirreltävät kumpareet, yksittäiset kukat, kurkistusluukku Siiran kotiin sekä etäälle sijoitettu, valaistu sirkusteltta luovat vaihtelua pelkistettyyn maisemaan.

Aikuisena koin esityksen paitsi puhuttelevana, myös meditatiivisena sanojen, kuvien ja tapahtumien virtana. Myös neljävuotias lapseni piti esityksestä, ja puhui siitä jälkeenpäin poikkeuksellisen paljon.

Äitinä olen jopa hieman hämmästynyt siitä, kuinka voimakkaasti pieni lapsi voi eläytyä Siiran kokemaan pettymykseen, kun tämä ei ehdikään ajoissa sirkusesitykseen, jota on niin kovasti odottanut. Ja toisaalta kuinka lohduttavalta lapsesta tuntui, että Siira lopulta pääsi mukaan sirkuslaisten illanviettoon.

Annina Karhu

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.