Musiikki

Hevisaurus sanoo RÄYH

Konsertit | Turun Sanomat 18.12.2009 01:29 |

• Hevisaurus Nightclub Koomassa keskiviikkona 16.12.

Vaikka laadukas lastenmusiikki on perinteisesti pitänyt sisällään varsin laajan skaalan kevyttä musiikkia, heviä ei kyseisessä kategoriassa ole kuultu käytännössä lainkaan.

Helsinkiläiset pitkän linjan hevimuusikot huomasivat puutteen ja päättivät korjata tilanteen. Tästä syntyi Hevisaurus, nuo vuoren uumenissa vuosimiljoonia säilyneet jurahevikauden jäänteet.

Idean tasolla Hevisauruksen jonkin asteinen esikuva löytyy Lordin suunnalta, sillä euroviisuvoittajamme on etenkin Pohjoismaissa erityinen lasten suosikki.

Perheen pienimmille Lordi saattaa olla kuitenkin liian pelottava hahmo. Sen sijaan Hevisaurukseen kuuluu söpöjä pehmoleluja muistuttavia turjakkeita, joita sopii esitellä taaperoikäisillekin.

Tarkkaan harkittu konsepti

Yhtyeen Turun-konserttiin oli kokoontunut varsin mukava määrä tenavia, vaikka tapahtuma oli keskellä viikkoa eikä yhtyeen lanseeraamiseksi ole järjestetty mittavia markkinointikampanjoita.

Laatua ilmeisesti osataan arvostaa. Hevisauruksen konsepti kun on harkittu tarkkaan ja kohdeyleisöä kunnioittaen. Kirkkaanvihreiden dinojen kehystarina on mietitty huolella ja esiintymisasuihin on selvästi panostettu.

Musiikillisestikin linja on pidetty tinkimättömänä. Hevisauruksen omat kappaleet edustavat melodista kasariheviä, ja yhtyeen sävellykset sopivat sellaisenaan myös aikuiseen makuun.

Hevisaurus on herttainen ja viattomalla tavalla hauska. Esimerkiksi Rupu-Rupu Mörkö -kappaleen esittely alkoi, kun Muffi Puffilta pääsi ns. ilmavaiva.

Pieruhuumori tuntui tehoavan lapsiin, ja kyllä se osui edes jonkin verran hevin päälle ymmärtäviin aikuisiinkin.

Lohikäärmegeenejä omaavan Riffi Raffin tulenhenkäysyrityksen typistyttyä rupsuksi sylissä ihmettelevä kolmevuotias Noel osasi jo nasevasti ilmoittaa, että siltähän pääsikin vain pieru.

Tarkkaavaista yleisöä

Eturiviin asettunut pikkuväki näytti seuraavan lavan tapahtumia herkeämättä, eivätkä suurikokoiset dinot tuntuneet pelottavan. Musiikin volyymi oli juuri sopiva lasten herkille korville, ja silti soundit olivat kohdallaan.

Ainakin 5-vuotiaan Nooan mielestä konserttia oli kuitenkin turvallisempaa seurata sylistä ja hieman taaempaa kohdasta, josta näkyivät kaikki bändin soittajat. Nuoressa herrassa on selvää kriitikkoainesta.

Hevisauruksen kappaleet eivät varsinaisesti kehota lapsia toiminnallisuuteen, mutta yleisö osasi taputtaa oikeissa paikoissa, ja huutoakin lähti itse Hevisauruksen kannustamana juuri riittävästi.

– Jännää oli ja ihan kivaakin, Noel kuulutti konsertin päätyttyä.

Olikin aika siirtyä jonottamaan yhtyeen nimikirjoituksia ja tervehtimään bändiä. Eniten mieleen oli Milli Pillin nimikirjoitus.

– Niin, kun hän laittoi siihen vielä sydämen, Noel ilmoitti.

Hevisaurus-fanien vanhemmat ovat varmasti asian huomanneet, mutta uusien vanhemmille tiedoksi, että yhtyeen levyä ei kannata soittaa kovin lähellä nukkumaanmenoaikaa. Siitä näyttää jäävän kierrokset päälle.

MARKO SÄYNEKOSKI

TSTV - Uusimmat