Kirjat

Pyyteettömästi Hyvän ja Oikean palveluksessa

Kirjat | Turun Sanomat 9.12.2011 02:31 |

• Pekka Hiltunen: Vilpittömästi sinun. Gummerus 2011. 424 s.

Pekka Hiltusen esikoisromaanin tekee mielenkiintoiseksi sen tapa päivittää jännityskirjallisuuden kerrontaperinteitä. Vaikka romaania nimitetään psykologiseksi trilleriksi, on se paljon muuta.

Se sisältää veijariperinteelle ominaisen kuvauksen suuren luokan huijauksesta, jossa paljastetaan poliittisen toimijan kähmintöjä. Se myös paneutuu syvyyteen pyrkivään henkilökuvaukseen siinä missä jännärijuonen kuljetukseen.

Vilpittömästi sinun -teoksen keskuksena ovat kolmikymppiset suomalaiset naiset Lontoossa. Graafinen suunnittelija Lia tutustuu salaperäiseen Mariin, jonka mystisyyttä lisää naisen poikkeuksellinen kyky aistia ihmisten tunteita ja ajatuksia. Naisten välille kehkeytyy jännitteinen ystävyyssuhde, jonka kuvauksen hienosäätöön Hiltunen on panostanut paljon.

Äveriäs Mari johtaa Studiota, jonka tehtävänkuvana on tehdä julkisiksi yhteiskunnallisia vääryyksiä, selvittää erilaisia rikoksia sekä toimia monialaisesti Hyvän ja Oikean palveluksessa.

Romaanin kuluessa Lia värväytyy elimelliseksi osaksi Studion henkilökuntaa. Hiljalleen hänestä, alun harrastelijasalapoliisista ja peitetehtävässä kompuroivasta naisesta sukeutuu samanlainen kovan tason ammattilainen kuin muistakin työntekijöistä.

Lialle on henkilökohtaisesti tärkeää ratkoa raaka naisen murha, joka vie häntä yhä syvemmälle latvialaisen prostituutioringin pariin. Mari puolestaan keskittyy äärioikeistolaisen poliitikon suistamiseen alas kansansuosion pönkittämältä jalustalta.

Naiset hyväntekijöinä

Yhdessä naiset ovat yhdenlaisia uuden ajan Robin Hoodeja, jotka romaanin nimen mukaisesti pyrkivät pyyteettömästi ja vilpittömästi korjaamaan vääryyksiä ilman omanvoiton tavoittelua. Heidän hahmoissaan on piirteitä tutkivasta journalistista ja yhteiskunnallisesta hyväntekijästä.

Hiltusen luoma konsepti Studiosta kuvaa kiehtovasti nykyaikaa. Studio nimittäin on kuva uudenlaisesta yhteiskunnallisesta toimintamuodosta, joka on perustettu kuin paikkaamaan (sosiaali)demokratialle ominaisten keinojen heikkouksia ja puutteita.

Studion yhteisö tekee oikeastaan niitä tekoja, jotka aiemmin olivat lehdistön, poliisin tai yksin toimivan, moraalista omaatuntoa edustavan salapoliisin vastuulla. Samalla Marissa toteutuu kuva uudenlaisesta yrittäjästä, joka sijoittaa suuria rahavarojaan yhteiseen hyvään. Studio onkin kapitalistista kansalaistoimintaa.

Image-lehden toimituspäällikkönä toimivan Hiltusen on tarkoitus kirjoittaa kokonainen sarja teoksia Studiosta ja naisten ystävyydestä. Yksityiskohdissa runsas, Lontoota asiantuntevasti kuvaava ja sujuvasti kirjoitettu Vilpittömästi sinun on tyylikäs aloitus.

KAISA KURIKKA
27. helmikuuta
26. helmikuuta
25. helmikuuta
24. helmikuuta
23. helmikuuta
21. helmikuuta
20. helmikuuta
19. helmikuuta
18. helmikuuta
17. helmikuuta
11. helmikuuta
8. helmikuuta
5. helmikuuta
29. tammikuuta
28. tammikuuta
25. tammikuuta
22. tammikuuta

TSTV - Uusimmat