Torstai 19.4.2018Pälvi, Pilvi

Tutkivat journalistit paljastavat kirkon synkät salaisuudet

Kun Boston Globe -sanomalehden Spotlight-reportteritiimi alkaa tutkia katoliseen kirkkoon kohdistuvia ahdisteluväitteitä, heidän onnistuu tuoda päivänvaloon vuosikymmeniä jatkunut salailu, johon ovat sekaantuneet ylintä johtoaan myöten niin Bostonin uskonnolliset yhteisöt, lakimiespiirit kuin virkamieskunta.
Kun Boston Globe -sanomalehden Spotlight-reportteritiimi alkaa tutkia katoliseen kirkkoon kohdistuvia ahdisteluväitteitä, heidän onnistuu tuoda päivänvaloon vuosikymmeniä jatkunut salailu, johon ovat sekaantuneet ylintä johtoaan myöten niin Bostonin uskonnolliset yhteisöt, lakimiespiirit kuin virkamieskunta.

ELOKUVAT

Spotlight.

Ohjaus: Tom McCarthy.

Kinopalatsi 3. K12, 2h 8min.

HHHH

Spotlight on Boston Globe -sanomalehden tutkivan journalismin yksikkö, joka vuonna 2001 terrori-iskujen aikoihin pureutui uuden päätoimittajansa ansiosta paikallisen katolisen kirkon pedofilia-vyyhtiin ja aiheutti lopulta maailmansensaation.

Sellainen on tosipohja 70-luvun idealististen lehdistöelokuvien jälkiä omalla minimalistisella ja uusasiallisella tavallaan seurailevassa Oscar-ehdokaselokuvassa, jossa näyttelijöiden ja heidän esittämiensä toimittajien ensemble-työt peilaavat toisiaan.

Elokuva haluaa itsekin olla juridisesti ja journalistisesti vankalla pohjalla. Bostonin seudulta kotoisin oleva ohjaaja ei elämöi eikä tunteile vaan tekee virheetöntä kerrontatyötä. Melodraaman tukahduttaminen koituu elokuvan eduksi.

Lehden uusi pomo on juutalainen, ja sehän herättää paikallisten katolisten epäilykset. Miestä esittää Liev Schreiber ihailtavalla vaimeudella ja hiljaisuudella. Moraalinen journalisti koetaan uhkana irlantilais-katolisen enemmistön kaupungissa. Kovina aikoina rakentavana ja perustavana ankkuritekijänä yhteisössä toimiva katolinen kirkko ei saisi horjua, mutta nyt se haastetaan.

Kulttuuri ja sen ylimääräinen valtiomahti ei saa mennä vapauden, totuuden ja uhrien edelle. Globelle on kerrottu asioista jo vuosia aiemmin, mutta aineisto on haudattu, koska lehti ei halunnut vaarantaa asiakassuhteitaan eikä myöskään yhteisön tulevaisuutta.

Ohjaaja on tehnyt vähistä eleistä sarjahyveen. Kullakin hahmolla on oma persoonallisuutensa, joka elää maneereissa. Michael Keatonin hahmo on karski ja terävä toimija. Mark Ruffalon esittämä kenttätoimittaja elää tilanteet poikamaisella tunneskaalalla. Rachel McAdamsin esittämä nainen tuntuu menettävän viattomuutensa joka tilanteessa erikseen.Spotlight on hienovireisesti johtolangasta ja luonnekuvan yksityiskohdasta toiseen etenevä, piinallisen tarkasti sommiteltu realistinen jännäri ilman varsinaista toimintaa. Nyt puhuvat yksinkertaisesti vain asiat ja niitä tutkivat ihmiset.

Voi vaikuttaa ikävystyttävältä, ja ehkä se joillekin katsojille sitä onkin, mutta jännityselokuva Spotlight silti on. Trilleri kasvaa kun asiat alkavat vähitellen liittyä toisiinsa ja ihmiset tajuavat asioiden mittasuhteet.

Spotlightin pienestä toimittajajoukosta lähti maailmaa muuttanut liike. Tutkivan journalismin merkityksen asiassa on tunnustanut jopa kirkko.

Myös kiihkotonta elokuvaa on jo ehditty kiitellä. Pedofilia-salailu ei liity niinkään suoranaisesti uskontoon kuin kirkon asemaan yhteisössä, sen rooliin maalliselle virallisuudelle vastavoiman antavana moraalisen ja perinnesidonnaisen vallan edustajana. Rituaalista pyhyyttä tarjoavalla auktoriteetilla voi olla yhteisöä lujittava voima, mutta sellaisen varjossa voi sitten tapahtua myös kauheita ellei julkisivu läpäise päivänvaloa.

Kari Salminen

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.